ILO’nun bu yıl ikincisini yayımladığı, 2013 ila 2017 dönemini kapsayan Göçmen İşçiler Küresel Tahminlerine’ne göre, göçmen işçilerin 96 milyonunu erkekler, 68 milyonu kadınlar oluşturuyor. Bu dağılım, erkeklerin payında 2 yüzde puanlık artış ile yüzde 56’dan yüzde 58’e yükselişi ve kadınların payında da aynı miktarda azalış ile yüzde 44’ten yüzde 42’ye düşüşü temsil ediyor.
ILO Çalışma Koşulları ve Eşitlik Departmanı Direktörü Manuela Tomei bu durumu şöyle açıklıyor: “Son 20 yılda daha çok sayıda kadın iş aramak üzere kendi başlarına göç ediyor olmakla birlikte, toplumsal cinsiyet ve uyrukları nedeniyle genellikle uğradıkları ayrımcılık, varış ülkelerinde erkek akranlarına göre istihdam fırsatlarını azaltıyor.” Göçmen işçilerin yaklaşık yüzde 87’si 25 ila 64 yaş arasında, yani esas çalışma çağındalar. Bu da bazı ülkelerin kendi işgüçlerinin en üretken kısmını kaybettiklerine işaret ediyor.
Rapora göre bu durum o ülkelerin ekonomik büyümesine olumsuz etki edebilir.
Yine rapora göre kadınların göç etmeleri evlilik gibi nedenlerle olabiliyor. Kadınlar uğradıkları ayrımcılığın yanında hedefledikleri iş fırsatlarını da yakalayamadıkları için istihdama katılmıyor. Ayrıca toplumsal damgalama, ayrımcı politikalar, şiddet, taciz düşük ücret gibi nedenlerle kadınlar çalışma yaşamına katılamıyor.
İlgili haberler
GÜNÜN FOTOĞRAFI: Migrant Mother (Göçmen Anne)
1936 yılında Dorothea Lange’nın California’da çektiği fotoğraf bir annenin endişesinin yüzüne yansım...
Göçmen kadınların ortak mücadelesi
Londra’da, göçmen/siyah kadınlar arasında mücadele yürüten, uzun yıllar ‘şiddet gören kadın sendromu...
Şiddetten kaçan göçmen kadınların hikayesi...
Göçmenler bu ülkenin bir parçası artık, birlikte yaşayacağız ve birlikte daha güzel bir hayat için m...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.