GÜNÜN FOTOĞRAFI: Migrant Mother (Göçmen Anne)
1936 yılında Dorothea Lange’nın California’da çektiği fotoğraf bir annenin endişesinin yüzüne yansımasını anlatıyor adete. Bu kadın bezelye toplayıcısı, 32 yaşındaki 7 çocuklu Florence Thompson.

Kucağında bebeğiyle düşünceli bir annenin ve ona sarılmış ama arkalarını dönmüş çocuklarının yer aldığı, yoksulluk, açlık, sefalet, endişe barındıran bu fotoğraf ‘Yoksul Bezelye Toplayıcıları’ isimli seride yer alsa da daha çok Migrant Mother (Göçmen Ana) ismiyle bilinir.
1930’larda FSA (Farm Security Administration, Tarım Güvenlik İdaresi) ‘Amerika’da kırsal yaşam nasıldır?’ sorusuna karşılık olarak bir proje başlatmış ve kırsal yaşamı belgelemeleri amacıyla aralarında Dorothea Lange, Arthur Rodstein, Walker Evans, Theodor Jung, Paul Carter, Jack Delano gibi fotoğrafçıların da olduğu 14 fotoğrafçıyla anlaşmıştı. FSA’nın asıl amacı kırsal yaşamı özendirmekti. Ancak proje hayata geçtiğinde ve 14 fotoğrafçının fotoğrafları ortaya çıkmaya başladığında amaçlanan gayeden çok farklı sonuçlarla karşılaşıldı. 14 fotoğrafçının kırsal kesime yönelttikleri objektiflerinin karşısında yer alan gerçekle onlara anlatılan gerçek çok farklıydı. Amerikan yaşam biçiminde ters giden bir şeyler vardı, Büyük Buhran başlamıştı, etkileri kırsal kesimde feci şekilde hissediliyor, bu etki de fotoğraflarda çok açık şekilde belli oluyordu. Fotoğrafçılar ‘Çok ileri gittiniz’ uyarılarına boyun eğmeyip, kırsal kesimin içinde bulunduğu yoksulluk, acı ve trajediyi en gerçekçi biçimde göstermeye devam ettiler. Fotoğraf tarihinin en büyük ve en önemli projelerinden biri sayılan FSA fotoğrafları 100 binden fazla fotoğraftan oluşan büyük bir koleksiyon halini aldı.


BÜYÜK BUHRAN VE SEFALET
Bu koleksiyonun en öne çıkan fotoğrafı 'Migrant Mother' Dorothea Lange’in Bezelye toplayıcısı Göçmen annesi Florence Owens Thompson ve ailesi, yaşanın buhranın en büyük simgesi haline gelmiştir. 1960’ta Lange fotoğrafı hakkında şunları anlatmıştı:
Aç ve çaresiz anneyi görünce sanki manyetik bir güç ile ona doğru yaklaştım. Oradaki varlığımı, amacımı, kamerayı neden ona yönelttiğimi nasıl açıkladım hatırlamıyorum, ama kadının bana hiç soru sormadığını hatırlıyorum. 5 kare çektim, her seferinde aynı açıdan daha da yaklaşarak. Adını ve geçmişini sormadım. Bana yaşını söyledi, 32 yaşındaydı. Etraftaki tarlalardan topladıkları donmuş sebzelerle ve çocuklarının yakaladığı kuşlarla yaşamlarını sürdürdüklerini anlattı. Yiyecek alabilmek için arabasının tekerleklerini daha yeni satmıştı. Eski püskü yıpranmış bir çadırda ona sarılmış çocuklarıyla oturuyordu. Benim fotoğraflarımın ona yardım edebileceğini düşünerek o da bana yardım etti. Bir bakıma bir eşitlik vardı.
İlgili haberler
GÜNÜN FOTOĞRAFI: Çikolata festivalinde çikolata yi...

Çikolata vazgeçilmez tutkumuz. Düşün ki koca bir festivale gidiyorsun. Her yer çikolata. Ancak yiyem...

GÜNÜN FOTOĞRAFI: Korse işçisi kadınlar

1937 yılında Uluslararası Kadın Giyim İşçileri Sendikasının çağrısıyla New York'ya yapılan greve kor...

GÜNÜN FOTOĞRAFI: Uçurtma Festivali’nden...

Günün fotoğrafı olarak seçtiğimiz bu görselde de uçurtma uçuran kadının mutluluğuna ve sıcacık gülüm...

GÜNÜN FOTOĞRAFI: Kahvenin telvesinde görünmeyen ka...

Margaret Bourke White’ın objektifinden Brezilya’da gencecik yaştan hatta çocukluktan itibaren kahve...

GÜNÜN FOTOĞRAFI: Batman’da ücretsiz ekmek kuyruğu

Kadınlar ücretsiz ekmek alabilmek için ekmek kuyruğunda...

GÜNÜN FOTOĞRAFI: Savaştan çocuklarını kaçıran anne

Vietnamlı bir anne çocuklarını savaştan kurtarmaya çalışıyor. Pulitzer Ödüllü fotoğraf 1965 yılında...