Margarete Walter, bir arabacının üç kızından biri olarak Berlin'de doğdu, annesi hizmetçi olarak çalışmaktaydı. Ailesi daha sonra küçük bir inek sağım istasyonu satın aldı. İşletme okulundan mezun olduktan sonra pazarlamacı ve katip olarak çalıştı.
1928'de komünist gençlik örgütü KJVD'ye ve 1930'da da Almanya Komünist Partisi KPD'ye katıldı. KJVD'ye katıldığını babası çok farklı görüşte olduğundan ailesinden gizlemek zorunda kaldı. Marksist işçi eğitimi kurslarına katıldı ve Berlin-Neukölln'deki KJVD gençlik grubunun liderliğini devraldı. Burada özellikle komünist çocuk hareketine dahil oldu.
İşletme okulundan mezun olduktan sonra Kathreiner'de büro memuru olarak işe başladı. Komünist işyeri grubunun toplantılarına katıldı ve KPD'nin işyeri gazetesi Die Kathreiner Mühle'nin editörlüğünü üstlendi. Siyasi faaliyetleri yönetim tarafından öğrenildiğinde işten atıldı, kara listeye alındı ve uzun süre işsiz bırakıldı.
1930'dan itibaren Moskova'da Komintern'in Uluslararası Lenin Okulu'nda KJVD Merkez Komitesi'nin talimatları üzerine çalıştı. Döndükten sonra Berlin-Neukölln KJVD alt bölge yönetimine üye oldu ve örgüt sekreteryası için çalıştı. Kızıl Genç Öncüler'in başı olarak bölgedeki komünist çocuk hareketinin denetimini devraldı. 1933'ün başlarında KJVD Merkez Komitesine seçildi.
1932'de genç Sosyal Demokratların ve Komünistlerin SA haydutlarına karşı mücadelesinde kilit bir rol oynadı. Faşistlerin Neukölln'deki genç kitle üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olmasını engelleyebildiler. Margarete'nin anti-faşist tutumu ve kararlı tavrı sadece arkadaşları tarafından değil, rakipleri tarafından da biliniyordu.
28 Şubat 1933 gecesi Reichstag yangınından sonra Berlin'de tutuklanan ilk kadınlardan biriydi. Dayak ve işkenceyi içeren aşağılayıcı sorgulamaya rağmen ifade vermedi.
Gözaltından çıkarıldıktan sonra, AEG'nin Berlin'deki Oberspree kablo fabrikasında çalıştı. Nazi propagandasının ikiyüzlülüğünü ve yalanlarını defalarca gösteren Das Rote Kabel gazetesini yayınlayan yasadışı bir gençlik grubu kurdu. Walter, bu komünist şirket gazetesini gizlice dolaplara ve tezgahlara dağıttı, anti-sosyal önlemleri eleştirdi ve Yahudi kökenleri nedeniyle işten atılan meslektaşlarının yanında yer aldı. Fabrika spor kulübünde de aktifti.
1934 baharında tekrar tutuklandı, ancak Gestapo direniş faaliyetlerini kanıtlayamadı. Walter, meslektaşlarının dayanışması sayesinde iddiaları reddedip "yasadışı" çalışmasına devam edebildi.1935 baharında çiftlik işi yapmak zorunda kaldı ve Naziler tarafından Wolgast (Anklam bölgesi) yakınlarındaki Wahlendow'a gönderildi. Zorunlu kırsal işçilerin “ustabaşı” olarak seçildi ve çalışma saatlerine uyulmasını, makul konaklama ve yeterli yiyecekleri savundu. Diğer genç kadınlarla yaptığı görüşmelerde Nazi yönetimini reddettiğini açıkça ortaya koydu.
9 Ekim 1935'te üçüncü kez tutuklandı. Berlin Gestapo karargahındaki şiddetli işkenceden sonra, Prinz-Albrecht-Strasse 8'in üçüncü katından kendini bir baca boşluğuna atarak intihar etti.
İlgili haberler
GÜNÜN KADINI: Yaşamak isteyen bir şair Selma Meerb...
18 yaşında toplama (zorunlu çalışma) kampında tifüsten ölen şair Selma Meerbaum -Eisinger: ‘Yaşamak...
GÜNÜN KADINI: Bilgisayar programcılığının öncüsü F...
4 Ağustos 1932 doğumlu ABD’li bilgisayar bilimci Frances Allen 4 Ağustos 2020'de öldü. Bilgisayar pr...
GÜNÜN KADINI: Fransız Derviminin amazonu Anne-Josè...
Anne-Josèphe Théroigne de Méricourt (Terwagne) devrimde kadınların silahlanmasını savunduğu için Fra...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.