GÜNÜN KADINI: Hertha Pauli
Avusturyalı antifaşist yazar, oyuncu, gazeteci Hertha Pauli 4 Eylül 1906’da Viyana’da doğdu, 9 Şubat 1973’de Long İsland’da öldü.

1938’de Avusturya’nın faşist Almanya’ya katılımına kadar Tıbbi Kolloid Kimya Enstitüsünü yöneten ve ardından İsviçre’ye kaçmak zorunda kalan doktor ve biyokimyacı Wolfgang Josef Pauli’nin kızıydı. Babası Yahudiydi ancak sonradan Katolik olmuştu. Annesi Bertha Schütz, Neue Freie Presse için bir gazeteci ve tanınmış bir kadın hakları aktivistiydi. Hertha’nın ağabeyi, fizikçi Wolfgang Pauli (1900-1958), kuantum alan teorisini 1929’da Werner Heisenberg ile birlikte kurdu ve 1945’te Nobel Ödülü’nü aldı. Hertha Pauli ve erkek kardeşi Viyana’da büyüdüler. Çok iyi bir öğrenci olmasına rağmen 1923’te oyunculuk dersleri almak için okulu bıraktı. 1925’te Breslau’daki Lobe Tiyatrosu’nda ilk ödülünü aldı. 1927’de Max Reinhardt tarafından Berlin’e getirildi ve burada büyük beğeni topladı. 1929’da aktör Carl Behr ile evlendi, ancak 1932’de yazar Ödön von Horvath’a aşık olduğu için boşandı. Almanya’da Nasyonal Sosyalistler iktidara geldikten sonra,1933’te Viyana’ya döndü. Burada, edebiyata ilgi duyan genç avukat Carl Frucht ile birlikte, başlangıçta Nasyonal Sosyalistlerden Avusturya’ya kaçan Lion Feuchtwanger gibi yazarlarla ve çok geçmeden artık Almanya’da eserlerini yayımlayamayan Egon Friedell ve Franz Werfel gibi Avusturyalılarla ilgilenen bir edebiyat ajansı olan “Österreichische Korrespondenz”i kurdu. Ajansta çalışmaya ek olarak roman yazmaya başladı. 1936’da “Toni. Ferdinand Raimund İçin Bir Kadın Hayatı ”, 1937’de pasifist Bertha von Suttner’ın biyografisi “Sadece Bir Kadın”ı yazdı. 8 Mart 1938’de Nasyonal Sosyalistler, kitabı “Zararlı ve istenmeyen kitaplar listesi” ne aldı.  

Alman Wehrmacht’ın işgalinden sonra Walter Mehring, Hertha Pauli ve Walter Frucht hemen Viyana’dan ayrıldı ve İsviçre üzerinden Paris’e kaçtı. Pauli, Paris’te edebiyat ajansına devam etti ve antifaşist metinler yazdı. Savaşın başlamasıyla birlikte ‘düşman yabancı’ olarak görüldü, Frucht ve Mehring Fransız toplama kamplarında hapsedildi. Almanlar 1940’ta Fransa’yı işgal ettikten sonra Pauli, Mehring ve Frucht birçok yazarın bulunduğu Marsilya’ya kaçtı. ABD vizesi almak için uğraşıyorlardı. Bu acil durumda, Hertha Pauli, Hans Natonek, Ernst Weiß, Karl Frucht ve Walther Mehring, Thomas Mann’a bir mektup göndererek ABD’ye kaçmalarına yardım etmesini istedi. Bunu yaparken, Amerikan Başkanı Franklyn D. Roosevelt adına başlangıçta iki yüz zulüm gören sanatçı ve bilim insanını acil vizelerle ABD’ye getirmesi beklenen “Acil Kurtarma Komitesi”nin (ERC) kurulmasına katkıda bulundular. Hertha Pauli, acil durum vizesinin yardımıyla İspanya ve Portekiz üzerinden ülkeyi terk edebilen ilk kişilerden biriydi. Eylül 1940’ta New York’a kaçmayı başardı ve burada göçmen gazetelerinde Fransa’daki mültecilerin akıbetini yazdı. Film endüstrisinde yerinden edilmiş şairler için sözleşme alan Walther Mehring, Pauli’yi sekreteri olarak Hollywood’a getirdi. Orada, Bermann-Fischer Verlag’ın İngilizce olarak yayımladığı Alfred Nobel hakkında bir roman yazdı. Münihli bir göçmen olan çevirmen ve editör E. B. Ashton ile evlendi. İngilizce yazmaya karar verdi. İlk İngilizce çalışması, “Sessiz Gece. Bir Şarkının Hikayesi’nde “Kutsal Gece-Sessiz Gece” adlı şarkının hikayesini işledi. Bu, gençlere yönelik bir yazar olarak başarılı kariyerinin başlangıcı oldu. 1950’lerden itibaren tekrar Almanca yayımladı ve 1956’dan itibaren düzenli olarak Avrupa ve Viyana’yı ziyaret etti. Long Island’da 1973’te öldü.


İlgili haberler
GÜNÜN KADINI: Sömürgeciliği dert edinen Zimbabweli...

Afrika'da sömürgecilik, gerilla savaşı, özellikle çocuklarına daha iyi bir gelecek sunmak için çabal...

GÜNÜN KADINI: Heloise Ruth First

Güney Afrikalı apartheid karşıtı aktivist, gazeteci ve sosyolog Heloise Ruth First 4 Mayıs 1925'te J...

GÜNÜN KADINI: Antonie Möbis

Nazilere karşı aktif mücadele içinde yer alan işçi, komünist, politikacı Antonie Möbis ile tanışın.