Hozatlı kadınların kalabalık yalnızlığı
Bir araya gelmedikçe, eve kapandıkça, geçim derdi ve işsizlik derken kendini dört duvara hapsediyor. Bu toplantı hem bize hem de katılan kadınlara umut oldu diyebilirim.

Dersim’in Hozat ilçesinde baronun ve Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneğinin ortaklaşa düzenlediği 40’a yakın kadının katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantı için Hozat merkeze vardığımızda dikkatimizi çeken ilk şey sokakta kadınların olmayışıydı. Belediye kütüphanesinde yapılan toplantıya ev hanımından, esnafa, öğrenciden, çiftçiye her yaş grubundan kadın, sorunlarına çözüm umuduyla katılmıştı.

Kadınların yan yana geldiği herhangi bir etkinlik yapılmamış uzunca bir süredir. Yan yana gelme isteği ise herkesin ortak ihtiyacı olmuş. Hozat, 2021 verilerine göre 5 bin 590 nüfusa sahip bir ilçe ve bu nüfusun 3 bin 158’i erkek iken 2 bin 432’i ise kadından oluşuyor. Küçük bir ilçede yaşamanın zorluklarını, olanaksızlıklarını en fazla kadınlar çekiyor öyle ki sokakta yürümeye çekiniyorlar. Kadınların ortak derdi ise işsizlik ve ekonomik sorunlar. “İşimiz olsa ekonomik olarak özgür oluruz ve daha çok sesimiz çıkar” diyorlar.

Ekonomik sorunlar yeni değil elbette ama artan hayat pahalılığıyla beraber kadınların yaşamı daha da zorlamış. Eskiden tencere nasıl kaynayacak diye düşünürken şimdi çaydanlık bile kaynatmanın zorluğundan dert yanıyorlar. Kadınların bir araya gelme isteği ve ihtiyacını çözecek adımların atılmaması kadını daha çok eve kapatırken, yaşadığı sorunlara ise kendince çözümler bulmaya çalışmışlar. Herkesin derdi aslında ortak ama bu derdin üstesinden yalnız gelmeye çalışıyorlar. Üstesinden gelmeye çalıştığı sorunların altında ezilirken uzanacak bir kız kardeş eline ne kadar ihtiyacı var aslında. Anlatılan her sorun aktarılan her deneyim kadın dayanışmasının ihtiyacını ve önemini anlamak için yeterli oldu.

Kadınlarla yaptığımız sohbet esnasında ‘Siz güçlüsünüz’ dediğimizde, ‘nasıl?’ diye soran gözlerle baktılar ama içten içe onlar da bunun farkında. Belediyeden yapılan toplantı anonsuyla onlarca kadın bir araya gelebiliyorken, sorunlarının çözümü, talepleri için de pekâlâ yan yana gelinebilirin yöntemleri üzerine yaptığımız sohbette daha önce kadınların hoş karşılanmadığı kahvelere girdikten sonra erkeklerin algılarının nasıl değiştiğini, kadın esnafların arttığını da aktarıyor kadınlar.

“Bir yerimiz olsa rahat gidip gelebiliriz” diyen kadınların en önemli ihtiyacı ise onları bir araya getirecek öncülük edecek bir adımın atılması. Kadınlar gücünü fark ettiği oranda değişim yapıyor aslında, aktardıkları deneyimleri dinlerken tek başına bunun üstesinden gelen her şeyi yapabilir diye düşünmüyor değiliz ama bunu öncelikle Hozatlı kadınların fark etmesi gerekiyor. Toplantıya giderken bu kadar fazla kadının geleceğini ummamıştık. Görüp tanışınca fark ettik ki bir ilçede kadınlar bu kadar kalabalık olup bu kadar yalnız olabiliyor işte. Bir araya gelmedikçe, eve kapandıkça, geçim derdi ve işsizlik derken kendini dört duvara hapsediyor. Bu toplantı hem bize hem de katılan kadınlara umut oldu diyebilirim. Kadınlar yaşadıkları sorunlarda yalnız olmadığını, anlattığı her sorunu başka bir kadının da yaşadığını anladı bu yan yana gelişle. Bundan sonrası ise adım atma cesareti.

Bu süreçte bizler istedikleri her an Hozatlı kız kardeşlerimizin yanında olacağımızın sözünü onlara verdik, biliyoruz ki bizi güçlendirecek olan şey kadın dayanışması yeter ki değiştirme gücümüzü fark edip adım atma cesaretini gösterelim.


İlgili haberler
Küçükçekmece’de kadınlar şiddeti ve çözüm yolların...

Küçükçekmece Ekmek ve Gül Grubu ve Avrupa Yakası Dersimliler Derneği, Atatürk Mahallesi’nden yaşayan...

Esenyalı’dan kadınlar: Şiddetin çözümü birlikte mü...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği çağrısıyla bir araya gelen kadınlar Ekmek ve Gül editörü Hilal Tok’...

Çorlu’da Ekmek ve Gül buluşması: Dert çok; çözüm m...

Sağlıktan tekstile, metalden plastiğe çeşitli sektörlerde işçi kadınların ve liseli genç kadınların...