‘Bağış’ yoksa kayıt yok
Çocuklarını ana sınıflarına, ilkokula kaydettirmek isteyen kadınlar “bağış” adı altında okul yönetimlerinin kayıt parası istemesine ve ödemediklerinde kayıt sildirme ile tehdit edilmelerine tepkili.

2024-2025 eğitim öğrenim yılının başlamasına sayılı günler kaldı. Okul forması, okul araç gereçleri için yapılacak masraflar sırtımızdaki yükü artırıyor. Çocuklarını okula yeni kaydettirecek velilerin karşısına “bağış” adı altında yüklü kayıt masrafları çıkartılıyor. Küçükçekmece’nin çeşitli mahallelerinde çocuklarını ana sınıflarına, ilkokula kayıt yaptırmak isteyen kadınlar “bağış” adı altında okul yönetimlerinin kayıt parası istemesine tepki gösteriyorlar. Ama “Ödemezsen çocuğun kaydını sileriz” tehdidi karşısındaki çaresizlik hissi, eğitim masrafları gibi omuzlara çöküyor.

Milli Eğitim Bakanlığınca ilkokullarda kayıt ücreti alınmasının yasak olduğu belirtiliyor ama kimi okullarda kayıt parası toplanıyor. Adına da “bağış” deniyor. Milli Eğitim Bakanlığının okullara yeterli bütçeyi ayırmaması, okul yönetimlerini para toplamanın çeşitli biçimlerini aramaya itiyor. Kimi zaman “sınıf annesi” oluyor, kimi zaman “kayıt parası.”

‘ZATEN YARDIMLA GEÇİNİYORUM’

Mehmet Akif Mahallesi'nde oturan Saniye’nin iki çocuğu var. Saniye, çocuğunu ilkokula yazdırmaya gittiğinde kendisinden kayıt için 1000 lira para isteniyor. Saniye durumunun olmadığını, çeşitli yardımlar ile geçimini sağlamaya çalıştığını söylüyor. Buna rağmen okul yönetiminin “Sonraki aylarda ödeyebilir misin?” diye tekrar tekrar sorduğunu söylüyor. Saniye bu bağışı ödeyemeyeceği konusunda ısrar edince mecburen çocuğu kayıt parası almadan kaydediyorlar. Saniye yaşadıklarını benimle paylaşırken çok sinirliydi: “Ben zaten geçinemiyorum, çocuklarımla yardım ile geçiniyoruz. Ben iki çocuğumla birlikte 7 bin liralık gelirimle geçinmeye çalışıyorum. Neyse ki kira ödemiyorum. Devletin yardımıyla geçindiğimi söylediğimde de hiçbir anlayış göstermediler. Zaten durumum olsa yardımla mı geçinirim?”

Atatürk Mahallesi’nde yaşayan Suriye uyruklu Senem’in ise üç çocuğu var. Sadece eşi çalışıyor. Bir çocuğu ilkokula gidiyor. Diğerini bu yıl ana sınıfına yazdırmak için okula gidiyor. Kendisinden 2 bin lira kayıt için para alınmış. Her ay ise 650 lira aidat ödeyecek. MEB kayıt parasının ödenmeyeceğini söylese de “katkı payı” adı altında okul öncesi eğitimi ücretsiz olmaktan çıkarmıştı. 2024-2025 öğretim yılı katkı payı ücretini aylık 650 lira olarak duyurmuştu. Ben de çocuğumu ana sınıfına yazdırmak için gittiğimde aylık katkı payı ödemesini duyunca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünü aramıştım. Neden ödemek zorunda olduğumuzu sormuştum. Cevap ise ana sınıfının zorunlu eğitim olmadığı bu yüzden masraflarını velinin karşılaması gerektiği olmuştu. Senem’e gelince, “Ben yabancı bir ülkedeyim en azından çocuğum okusun, okula gitsin” diyerek zorlanarak, kimi harcamalarından kısarak kayıt ücretini ödüyor.

‘KOŞULUM OLSA ÖZELE GÖNDERİRİM'

İlçenin bir başka mahallesi olan Atakent Mahallesi’nden Gülcan’dan da çocuğunu ilkokula kaydetmeye götürdüğünde okul yönetimi kayıt için 5 bin lira para istemiş. Gülcan kayıt için bu parayı ödeyemeyeceğini söylemiş, sonraki aylarda ödeme koşulu olup olmadığını sormuşlar. Gülcan sonraki aylarda ödeyemeyeceğini, MEB sitesinde kayıt parası alınamayacağını gördüğünü söyleyip karşı çıkmış. Okul yönetiminden görevli ise, kayıt parası olarak değil bağış olarak bu parayı aldıklarını söylemiş. “Okullara yeteri kadar ödenek sağlanmıyor, MEB sadece bir görevli veriyor, diğer personelin maaşları için bu parayı istiyoruz. Bu parayı herkes veriyor, sizin de bu parayı ödemeniz gerekiyor. Ödeme yapmadığınız takdirde çocuğunuzun kaydını sileriz” tehdidiyle Gülcan karşı karşıya kalıyor. Kaydını sileriz tehditlerine ise “Silebiliyorsanız silin” diyor Gülcan ve çocuğunun kaydını yaptırıyor okula. Gülcan yaşadıklarını anlatırken “Koşulum olsa özel okula gönderirim zaten. Çok saçma, bağış dediğini gönüllü yaparsın. Benden zorla para talep edilmesi çok saçma, çocuğumu devlet okuluna gönderiyorum, para vermem” diyor.

2024-2025 yılı eğitim öğretim yılı, personel yetersizliğinin, okulun temizlik giderlerinin, okulların ihtiyaçlarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okul yönetimlerine ve velilere, okul yönetimleri tarafından velilere yüklediği bir kambur ile başlıyor. Önümüzdeki haftalarda okul için uzayıp giden araç ve gereçlerin nasıl alınacağı, beslenme çantalarının nasıl dolacağı da karşımızdaki cevaplanmayı bekleyen diğer sorulardan.

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
‘Her şey çok pahalı’

3 çocuğu olan ve çiftçilik yapan Bilgi İnci anlatıyor: 'Geçen sene bir kızım için 2 pantolon, 3 kaza...

Kayıt paraları velilerin belini büküyor: Devlet ok...

Aldıkları ücretin kayıt parası ve eğitim masraflarını karşılamadığı için kredi çekmek zorunda kaldık...

‘Beslenme koyamıyoruz, kırtasiye cep yakıyor’

İstanbul’un Esenyalı Mahallesi’nde kadınlarla yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasına dair konuşt...