Alman Duijndam Grubu'ndan hazır giyim üreticisi Gardeur'a ait olan Gartex, Tunus'taki fabrikasında yaklaşık bin işçi çalıştırıyor. Gartex Fabrikasında çalışan tekstil işçisi kadınlar, fabrika yönetiminin iş kanunlarına uymadığını ve IndustriALL’e bağlı Fédération Générale du Textile, de l'Habillement, Chaussure et Cuir ile imzalanan sözleşmelerin ihlal edildiğini beyan etmişlerdi. 2018 yılında iş yerindeki sorunları konuşmak üzere fabrikaya gelen sendika genel sekreteri ve genel sekreter yardımcısı görevden alınmış, bunun ardından fabrika yönetiminden 2019 yılında fabrikadaki sağlık ve iş güvenliği koşullarını kontrol etmek üzere görüşme talep edilmişti. İşçilerin sendikaya aktardığı iş sağlığı ve iş güvenliği koşullarına dair olumsuzlukların doğrulanması üzerine fabrikaya alınması gereken önlemler listesi gönderilmişt.
FGTHCC-UGTT (IndustriALL Tunus), fabrika yönetiminden pek çok kez işçilerin taleplerinin görüşülmesini istemiş, fabrika da talep listesini göndermelerini söylemişti. Aralık 2019’a kadar fabrikadan yanıt alamayan sendika, resmi müzakere yollarını izlemişti ancak 20 Şubat’ta danışma komitesi üyeleri de içinde olmak üzere 56 işçi işten çıkarıldı. Fabrika yönetiminin hiçbir şekilde müzakereye yanaşmamasından kaynaklı olarak sendikanın sorunları çözme girişimleri havada kaldı.
FGTHCC-UGTT önderliğindeki kadın işçiler, örgütlenme hakkı ve işten çıkarmalara karşı 2 gün süren bir grev başlattılar. FGTHCC-UGTT genel sekreteri Habib Hazami, “Sendikanın işçilerin haklarını savunmak için gösterdiği tüm çabaya karşın, fabrika yönetimi sendikayı görmezden geliyor ve işçiler arasındaki rolünü zayıflatmaya çalışıyor. Fabrika yönetimi meşru taleplerimizin hiçbirine yanıt vermedi ve greve devam etmek zorunda kaldık. Bunu başkaca eylemler de izleyecektir. Buradan fabrika yönetimine, sendika liderleri de dahil olmak üzere işten çıkarılan 56 işçinin işe geri alınması çağrısı yapıyoruz!” dedi.
IndustriALL ise fabrika yönetimine yazdığı bir mektupta, işçilerin yaşadıkları sorunlara dair kaygılarını ifade ederken, bunun yanı sıra işçilerin temel haklarına saygı duyulmasını, örgütlenme hakkının tanınmasını talep etti. IndustriALL Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan; “Gartex Tunus’un ulusal ve uluslararası iş kanunlarına harfiyen uyması çok önemlidir. Şirketin derhal önlemler almasını ve daha fazla gecikmeden FGTHCC-UGTT ile verimli bir diyalog kurmasını bekliyoruz" dedi.
Kaynak: Berivan BALKAY industriall-union.org'dan Ekmek ve Gül için çevirmiştir.
İlgili haberler
Ürdün’de ‘madam’ ve ‘baba’ sözcüklerinde gizli göç...
Dünyanın farklı bölgelerinden, özellikle Etiyopya, Filipinler, Gana, Uganda, Nepal, ve Bangladeş’ten...
Mahallemizde mültecilere yapılan ırkçılık
Antep'ten Ebal Orucak, sokağında mültecilere yönelik gerçekleşen ırkçı saldırıyı yazdı: "Tekrar sord...
Kısa çalışma ve rapor, analığa bağlı haklara engel...
Kısa çalışma ve rapor; analık ödeneği, doğum parası, emzirme ödeneği ve yarım çalışma gibi analığa b...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.