tekstil işçisi kadınlar
Tekstil atölyelerinde çalışan kadın işçiler, düşük ücretler, uzun çalışma saatleri ve kötü koşullar altında yaşam mücadelesi veriyor.
'Uyurken bile dikiş sayıklıyorsun. Parça mal yetiştirme ve parti mallarının zamanında yetişmesi için yarış atına dönüşüyorsun.'
'Ben iş yerimden de şehrimden de keyfimden ayrılmamıştım. Onca baskıya, zor çalışma koşullarına rağmen beş yılımı geçirdiğim iş yerinden böyle bir tavır görmek çok ağırdı.'
Urfa'da Özak Tekstil işçileri BİRTEK-SEN'den istifaya zorlanarak işten atılan kadın işçinin işe geri alınması için direnişe geçti. Direnişteki işçiler Agrobay işçilerine selam gönderdi.
Malatya’da dünyaca ünlü markalara üretim yapan Baykan Denim’de çalışan kadın işçiler çalışma koşullarını anlattı: Baskı, hakaret, taciz hadsafhada. hamile işçiler kontrolleri için bile izin alamıyor.
‘İş yerindeki sohbetlerimiz genelde yapılan zamlar oluyor. Uzun süreli çalışma saatlerine mecbur kalıyoruz, bu koşullarda çalışmak bizleri hayatın içinden, sosyal yaşamdan koparıyor.’
Hiranur Davası, Denizli'de “Kadın Emeği Türkiye’nin İstikbali” buluşması, 6'lı masanın Mutabakat Metni açıklaması... Bu üç fotoğraf üst üste bindi. 30 Ocak 2023 Pazartesi unutulmayacak bir gündü.
Geçinmeye yetmeyen asgari ücret artışı, kadın işçilerin işten atılma kaygısını da artırdı. Nedenlerini Dudullu ve Küçükçekmece’den kadın işçiler anlatıyor…
Tekstil fabrikasında makineci işçiler birbiriyle ve saatle yarıştırılıyor, kaza geçirmemek için nazar duasına sığınıyor.
Okumak ve müzik öğretmeni olmak isteyen 17 yaşındaki genç kadının hayalleri elinden alınmış. Şimdi ise insanca koşullarda çalışabilmek için iş arkadaşlarıyla mücadele etmekte kararlı.
‘Hiç durmadan çalış, iş yetişmiyor, kolunu bile kaşıma, tuvalet paydostan sonra!’
Tekstil işçisi bir kadın: ‘Bir gün biri denetime geldi. Bir anda her işçi başına bir vantilatör açıldı. İşçilere eldiven dağıttılar. Sonra her bir işçinin işine göre dakika tutulmaya başlandı.’
Şırnak’ta tekstil atölyelerinde çalışan işçiler asgari ücretin yarısına çalıştırılıyor. İşçiler ‘Burada pek iş yok. Bulduğumuz işlerde ne verirlerse versinler çalışmak zorundayız’ diyor.
Leyla, 39 yaşında başörtülü bir kadın, tekstil işçisi. Her seçim dönemi başörtüsünün gündeme getirilmesinden rahatsız olan Leyla, bunun bir istismar aracı olmaktan çıkarılması gerektiğini söylüyor.
Son 5 yılda yaklaşık 30 fabrikanın faaliyete geçtiği, 40 fabrikanın da 2023 yılına kadar faaliyete geçmesi beklenen Diyarbakır’da tekstil işçisi kadınlar anlatıyor…
Geçinemeyen Tekstil işçisi Sultan zorunlu giderleri çıkınca kendine kalan ücrete ‘zıkkımın kökü’ benzetmesi yapıyor. İşçi Ayten, Gülsüm ve Sultan ‘asgari ücret en az 4 bin lira olmalı’ diyor.
Tekstil işçisi Ruşen, zorluklarla boşandı şiddet gördüğü kocasından. Evdeki şiddetten kurtuldu ancak çalıştığı yerde baskı, sömürü, güvencesizlik, şiddet sürüyor...
Ömrünü tekstil işçiliğine vermiş Kadriye, tekstil işçiliğinde 30 yılı devirmiş. Kendi atölyesini de açmış. Pandemiyle birlikte işleri kötüye gitse de küçük bir atölyede yaşamını döndürmeye çalışıyor.
Bağcılar’da tekstil aksesuarları üreten bir iş yerinde trafoda patlama meydana geldi, patlamanın ardından yangın çıktı. Bir kadın işçi yaralandı.
Öz İplik İş Sendikası tekstil fabrikalarında işyerinde şiddet ve tacizin boyutlarını araştırdı. Sendika işyerinde şiddet ve tacizle mücadele rehberi hazırladı.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN