Okurumuzun Sorusu:
Sağlık çalışanıyım ve 7 aylık bebeğim var. Şu an ücretsiz izindeyim. Bebeğime bakabilecek kimseyi bulamadığımdan maalesef işimden istifa etmeyi düşünüyorum. Özel bir hastanede 3 senedir çalışıyorum. İstifa için görüştüğümde 6 haftalık bir ihbar süresinin olduğunu söylediler. İhbarı ücret olarak ödeme dışında bir alternatifi var mı çünkü 1 buçuk ay da uzun bir zaman benim için teşekkür ederim.
Öncelikle okurumuzu tebrik edelim; okurumuza, bebeğine ve ailesine uzun, sağlıklı ve mutlu bir ömür dileyelim.
Okurumuz istifa ederek işten ayrıldığı takdirde kıdem tazminatı alamaz ve işsizlik ödeneğinden yararlanamaz. Öte yandan okurumuzun ya ihbar süresi kadar önce işverene haber vermesi ya da işverene ihbar tazminatı ödemesi gerekir. Okurumuzun kıdemi 3 yıldan fazla olduğu için okurumuzun ihbar süresi 6 hafta değil 8 haftadır.
Sonuç olarak okurumuz istifa ederek işten ayrıldığı takdirde kıdem tazminatı ve işsizlik ödeneği haklarından yoksun kalacağı gibi 8 hafta önce işverene ihbarda (bildirimde) bulunmak ya da 8 haftalık brüt ücreti tutarında işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalacaktır.
Ancak bir alternatif var. Okurumuz işten istifa yoluyla değil “haklı nedenle derhal fesih” yoluyla da ayrılabilir. Ancak okurumuzun bu hakkını kullanabilmesi için İş Yasası’nın 24. maddesinden kaynaklanan bir haklı fesih nedeninin olması gerekiyor.
Örneğin işveren okurumuzun sigorta primini gerçek ücretinden düşük gösteriyorsa, okurumuzun ücretini geç ve düzensiz ödüyorsa, okurumuzun fazla mesaileri ve tatil günü çalışmalarının karşılığı ödenmiyorsa okurumuz haklı fesih yapabilir. Yani bir hak ihlali söz konusuyla haklı fesih hakkının kullanılması söz konusu olabilir. Haklı fesih hakkı ve haklı fesih gerekçelerine ilişkin detaylar bu yanıtımızda mevcut: HAKLI FESİHTE GEREKÇE ÇOK ÖNEMLİ
Ayrıca belirtelim ki işverenin kreş açma yükümlülüğü varsa ve işveren bu yükümlülüğünü yerine getirmiyorsa da okurumuz haklı fesih yapabilir. Okurumuzun çalıştığı hastanede 150’den fazla kadın işçi varsa okurumuz kreşin olmamasını gerekçe göstererek haklı fesih yapabilir. Bu hastane eğer bir hastane zincirinin parçasıyla ve okurumuzun yaşadığı ilde aynı işverene ait birden çok hastane varsa, bu hastanelerin tümünde çalışan toplam kadın işçi sayısına bakılacaktır. Detaylara bu yanıtımızdan ulaşılabilir: KREŞ YOKSA HAKLI FESİH HAKKI VAR
Sonuç olarak okurumuz istifa etmeden önce bir avukattan da destek alarak haklı fesih olanağı olup olmadığını netleştirmelidir. Eğer bir haklı fesih gerekçesi varsa okurumuz haklı fesih yaparak derhal işten ayrılabilir. Haklı fesihte ihbar süresi de yoktur. Öte yandan okurumuz kıdem tazminatını isteyebileceği gibi prim koşulunu yerine getiriyorsa işsizlik ödeneği de alabilir.
İlgili haberler
Kısmi süreli çalışmaya geçirilmeyen işçi haklı fes...
Kısmi süreli çalışmaya geçiş için yasal koşulları sağladığı halde başvurusu reddedilen kadın işçi ha...
Gece ulaşım sağlanmıyorsa kadın işçi haklı fesih y...
İşveren gece vardiyasında çalışan kadın işçiye ulaşım sağlama yükümlülüğünü yerine getirmiyorsa, kad...
Sağlık çalışanlarına ilişkin işten ayrılma yasağı...
Kamuda ve özelde sağlık işçilerinin 27 Haziran’a kadar işten ayrılmaları yasaklandı. Ancak bu yasak...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.