Mahkeme kadın cinayetinde İçişleri Bakanlığını kusurlu buldu
Hakkında koruma kararı aldırdığı boşanma aşamasındaki erkeğin kararı ihlal ettiğini kolluk kuvvetlerine defalarca bildiren Hülya Şevvalcı'nın öldürülmesine dair mahkeme idareyi kusurlu buldu.

2022’de İzmir’de boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından öldürülen Hülya Şevvalcı’nın yakınlarının İçişleri Bakanlığına karşı “idarece yaşam hakkının korunmaması ve kusurlu davranıldığı” gerekçe göstererek açtıkları dava sonuçlandı. Davayı kabul eden mahkeme, idarenin kusuru olduğunu belirterek ve Bakanlığın aileye tazminat ödemesine karar verdi.

DEVLET KADINI KORUMA GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEDİ

Şevvalcı’nın ailesinin açtığı davada Şevvalcı’nın boşanma eşi hakkında koruma kararı çıkarttığı, 1 Kasım ve ölümün gerçekleştiği 21 Kasım tarihleri arasında Şevvalcı’nın defalarca kolluk kuvvetlerine ve diğer mercilere başvurduğu belirtildi. Mahkeme kararında, Şevvalcı’nın yaptığı başvuruları sonucunda 6284 sayılı Kanun’a uygun olarak zorlama hapsin gerçekleşmesi gerektiğinin ancak Şevvalcı’nın ifadesi de alınmasına rağmen “savcı talimatının sistem üzerinden onaylanmaması nedeniyle infaz mahkemesine yazı yazılmaması” sebebiyle bunun gerçekleşmediği ifade edildi. Devletin tehlikede olan bir bireyi korumaya yönelik önleyici tedbirler alması için pozitif bir yükümlülüğü olduğu hatırlatılan kararda yapılan şikayetlere rağmen önlem alınmamasının hizmet kusuru oluşturduğu belirtildi. Bu ifadelerin ışığında mahkeme davanın kabulüne, hakkında dava açılan İçişleri Bakanlığının Şevvalcı’nın ailesine toplam 2 milyon 500 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Geçtiğimiz hafta en az 4 kadın koruma kararına rağ...

Geçtiğimiz hafta en az 4 kadın şikayetçi oldukları ve hakkında koruma kararı aldırdıkları erkekler t...

Kadını koruma kararının ihmali davasının gerekçesi...

Koruma kararına rağmen öldürülen Serpil Erfındık cinayetindeki ihmal nedeniyle kamu görevlilerine ve...

Kadın cinayetinde ihmali olan kamu görevlilerine c...

Serpil Erfındık'ın katledilmesinde ihmali bulunan kamu görevlilerinin davasında dönemin Aile ve Sosy...