Kuşadası Kadın Platformu: İranlı kadınların mücadelesi hepimiz mücadelesi
Kuşadası Kadın Platformu, İran'da saçı gözüktüğü gerekçesiyle gözaltına alınıp katledilen Masha Amini ve İranlı kadınlar için eylemdeydi.

İran’da ahlak polisi tarafından katledilen Mahsa Amini için Kuşadası Kadın Platformu Kuşadası’nda yaşayan İranlıların da katılımıyla basın açıklaması yaptı. İsmail Cem Barış ve Dostluk Meydanı’nda toplanan kadınlar Mahsa Amini’nin fotoğraflarını taşıdı. Kadınlar adına şu açıklama yapıldı:

“Günlerdir İran sokakları yanıyor. Günlerdir dünyanın her yerinde biz kadınların içi yanıyor, öfkesi isyanı büyüyor. Hukuk bittiyse direniş haktır. Yıllardan beri İranlı kadınlar, başörtüsü dayatması başta olmak üzere “şeriat kuralları” adı altında yaşamlarına müdahale eden erkek egemenliğine karşı mücadele ediyor. Bugün bireysel eylemler olmaktan çıkıp kolektifleşiyor. Bugün İran sokaklarından aşina olduğumuz bir ses yükseliyor, “Jin, Jiyan, Azadi”, “Zen, Zendegi, Azadi”.

Bizler de Türkiyeli kadınlar olarak kadınların sesini yükseltiyoruz. Mahsa Amini’nin katili erkek egemen sistemdir. Mahsa’nın ve İranlı kadınların mücadelesi hepimizin mücadelesidir.”

Yoğun bir katılımın olduğu eylemde; Farsça, Kürtçe ve Türkçe sloganlar atıldı.

Açıklamanın ardından dans sanatçısı Burçin Orhon, siyah kostümü ile müzik eşliğinde “Kadının Ağıdı” isimli dans performansı ile kadınların isyanını dile getirdi.

Kuşadası’nda yaşayan İranlı Ayda makasla saçlarını kesti, ardından “Erkekler saçlarını kazıtıyorsa, kadınlar da kazıtır. Kadın erkek eşittir” diyerek saçlarını makine ile traş etti.

İRANLI AYDA: BİZLİKTE KAZANACAK, BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ
Ekmek ve Gül’e konuşan İranlı Ayda, İran rejiminden kaçıp Kuşadası’na sığınan yüze yakın aile olduğunu, artık böyle yaşamaktan bıktıklarını anlattı. İran’da şu an sadece kadınların direnmediğini, bu rejime karşı bir halkın direndiğini söyleyen Ayda, “Artık canımıza yetti ne olacaksa olsun. Orada kardeşlerim öldürülüyor. Biz kadınları, bizim saçlarımızı siyasetlerine alet etmesinler. Biz sadece erkeklerle eşit koşullarda yaşamak istiyoruz. Sadece özgürlük istiyoruz. Şu an İran’da internet yok orada çok kötü şeyler oluyor. Tüm dünyada kadınlar bizimle dayanışma için ayakta. Birlikte kazanacağız, başaracağız, başarmak zorundayız” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Aydın, Balıkesir ve Manisa ve Tarsus’ta kadınlar M...

İranlı Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından katledilmesinin yankıları sürüyor. Aydın, Balıkesir B...

Mahsa Amini için Oslo'da eylem yapıldı: Uzak da ol...

Norveç’in başkenti Oslo’da da İranlı kadınlarla dayanışma eylemi yapıldı.

Somayeh Rostampour anlatıyor: Mahsa Amini’nin ismi...

İran’da kadınların talepleriyle halkın geniş kesimlerinin taleplerini buluşturan koşulları ve yaşana...