Kibar Özten davasında katil eşe indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi
Adana’da Kibar Özten’in evli olduğu Ozan Ali Özten tarafından öldürülmesi ile ilgili davada sanık hakkında ‘eşi kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Adana’da Kibar Özten’in evli olduğu Ozan Ali Özten tarafından öldürülmesi ile ilgili 7’inci Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada karar verildi. Mahkeme heyeti herhangi bir indirim yapmaksızın sanık hakkında “eşi kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

İlk duruşması geçtiğimiz yıl 19 Nisan’da başlayan davada bugün karar verildi. Duruşmada Ozan Ali Özten hazır bulundu. Kibar Özten’in kardeşleri duruşmayı takip etti.

‘ALDATTI’ DİYEREK İNDİRİM ALMAYA ÇALIŞTI

Ozan Ali Özten 2021 yılının ağustos ayında Kibar Özten’i Çukurova ilçesine bağlı Yurt Mahallesi’nde bulunan apartman dairesinde silahla katletti. M.Ş.’nin evine giden Özten, Türk kahvesi içip sohbet etti. Özten, eşini öldürdü. Cinayet sonrası soruşturma aşamasında “aldatma” ve “tahrik” bahanesini öne sürüp “Onu canımdan çok seviyordum. Pişmanım” diyerek indirim almaya yönelik ifadelerde bulundu.

Ozan Ali Özten hakkında “Eşi kasten öldürme” ve “6136 Sayılı Yasaya muhalefet” suçlamalarıyla cezalar verildi. Eşi kasten öldürme suçundan hiçbir indirim yapmadan müebbet hapis cezası veren mahkeme heyeti, silah bulundurma suçundan 1 yıl 30 gün ve 600 lira para cezası verdi. Cinayette kullanılan silahı saklayan arkadaşı M.Ş. ise “Delilleri gizleme” suçundan 6 ay ceza verilip indirimlerle 1 aya düşürüldü.

AVUKAT SEVİL ARACI: ÖRNEK BİR KARAR VERİLDİ

Duruşma sonrası Adana Kadın Platformu adına davayı takip eden Avukat Sevil Aracı, verilen müebbet hapis cezasının kadın cinayetlerinin durdurulması adına örnek bir karar olduğunu ifade etti. Kibar Özten’in eşi tarafından hunharca katledilen kadınlardan sadece bir tanesi olduğunu dile getiren Aracı, “Her kadın cinayeti dosyasında gördüğümüz gibi, katil tahrik indirimlerinden faydalanabilmek için çeşitli iftiralarda bulundu. Kendisini aldattığını söyledi. Neyse ki bu yanıltıcı tavırlar mahkeme heyeti tarafından kabul görmedi. Sanığa verilebilecek en yüksek ceza verildi. İçimizdeki yangın sönmüyor ama bu cezaların ağır verilmesi yüreğimize bir su serpiyor. Biz umuyoruz ki bundan sonra bu cinayetler son bulur. Bunun için bu davaların takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

‘6284 VE İSTANBUL SÖZLEŞMESİ İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’
Duruşmayı takip eden Kadın Meclisi adına basın açıklaması yapan Nazan Demiryürek ise failin ceza indirimi alabilmek için ‘aldatıldığını öne sürdüğünü hatırlatarak “Kadın cinayetlerinde ayrımcı indirimler uygulandığı sürece faillerin türlü bahanelerle cinayeti meşrulaştırmaya çalıştığını görüyoruz. Platform olarak her ay açıkladığımız kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümleri verilerine göre 2023 yılının ilk 6 ayında 148 kadın cinayeti, 128 şüpheli kadın ölümü gerçekleşmiştir” dedi.
İstanbul Sözleşmesi’nden imza çekilmesinin ardından seçim sürecinde kadınların can simidi olan, kadınları şiddetten koruyan 6284 pazarlık konusu yapıldığını ifade eden Demiryürek, “Kadınların haklarının tartışmaya açılması failleri cesaretlendirmektedir. Daha geçtiğimiz gün 15 yaşında zorla evlendirilmek üzere olan arkadaşımız, sosyal medya paylaşımları sayesinde kurtuldu. Failleri cesaretlendirenlerin, kadın düşmanlarının karşısında bir adım bile geri atmadan mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Kibar Özten davasinda tahrik bahanesi öne sürüldü

Kibar Özten’in evli olduğu Ozan Ali Özten tarafından öldürülmesi ile ilgili açılan davanın 4’üncü du...

Kibar Özten, davasında sanık yakınları aldatma idd...

Adana’da Kibar Özten’in davasının ikinci duruşması 17 Haziran'da görüldü, Ozan Ali Özten’in tutuklul...

Kibar Özten davasında tanıkların anlattıkları ‘ald...

Adana’da evli olduğu Kibar Özten’i katleden Ozan Ali Özten yargılandığı davada, indirim alabilmek iç...