Emine Bulut’un feryadı sokakta: Ölmek istemiyoruz!
Emine Bulut’un ‘Ölmek istemiyorum’ feryadı kadınların çığlığına dönüştü. Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar #Ölmekİstemiyoruz diyerek sokağa çıktı.

ANKARA: EMİNE BULUT’UN ÖLÜMÜNÜN SORUMLULARINI TANIYORUZ

Ankara’da Kuğulu Park’ta bir araya gelen kadınlar basın açıklaması yaptı. Açıklamayı kadınlar adına okuyan Şeyda Özcan, “Emine Bulut’un çığlıkları kulaklarımızda sabahtan beri. ‘Ölmek istemiyorum’ diyen sesi bizi buraya getiren, ülkenin dört bir yanında aynı bizim yaptığımız gibi kadınları sokağa döken. Bir kız kardeşimizi daha aramızdan aldılar. Bir kız kardeşimiz daha boşandığı kocası tarafından öldürüldü. Öfkeliyiz, kızgınız, üzgünüz. Emine’nin ölümüne neden olanları bildiğimiz için ama en çok. Kadınların şiddete uğradığı, cinayetlerin hiç hız kesmediği bu ülkede, kadınlara ısrarla boşanmayacaksınız denildiği için öldürüldü. Boşanan kadınları sapkın hayatlar yaşamakla suçlayan, boşanmaları ne pahasına engellemek için Meclis’te komisyonlar kuran, aileleri parçalatmayacağız diye dört bir yerden açıklamalar yaptıran, nafakayı kaldırmak için yasa hazırlıkları yapan, şiddete ilişkin koruma kararları almamızı sağlayan 6284 sayılı Yasayı kaldırmak isteyen, İstanbul Sözleşmesi’nden devletin imzasını çekmesi için uğraşan siyasal iktidar Emine Bulut’un ölümünün sorumlusudur.”


İZMİR


İzmir Kadın Platformu, Emine Bulut için Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Kadınlar sık sık, “Erkek adalet değil gerçek adalet” , “Katillerden hesabı kadınlar soracak” sloganları attı.

İKP adına basın açıklamasını okuyan Sibel Çelik, "10 yaşındaki kızının gözleri önünde katledilen Emine Bulut'un son sözleri 'Ölmek istemiyorum' oldu. Emine Bulut'un haykırışı hepimizin haykırışıdır. Ölmek istemiyoruz" dedi.

Kadınların nasıl öldürüldüğüne tanıklık edildiğini bir dönemden geçildiğine dikkat çeken Çelik, “Bugün Emine’nin, kız kardeşimizin yasını tutacağız. Ama susmayacağız. Tıpkı daha önce yaptığımız gibi, diğer kadın cinayetlerinde olduğu gibi. Emine’nin ölmek istemiyorum diyen çığlıkları kulaklarımızda, yaşam hakkımızı savunacağız. Nafaka ile ilgili değişiklik yapmanıza izin vermeyeceğiz. 6284 sayılı yasaya dokunamayacaksınız. İstanbul Sözleşmesinden çekilmenize engel olacağız. Aile içinde çizdiğiniz o sınırda yaşamayı kabul etmeyeceğiz. Kadınları değil, kadınların haklarına göz koyanları dinleyen; kazanılmış hakları "erkek mağduriyeti" safsatasıyla tırpanlamaya çalışan Aile Bakanı, Emine'nin ardından sahte gözyaşları döküp, "şiddete sıfır tolerans" diyemez! Gereğini yapıp istifa etmelidir” dedi.

İSTANBUL-KADIKÖY


İstanbul Kadın Meclisleri de kadına yönelik şiddeti protesto etti. Kadıköy iskelesi önünde toplanan grup, “Ölmek istemiyoruz”, “Kadın cinayetlerini durduracağız” yazılı pankart ve “Anne lütfen ölme”, yazılı dövizler açarak, “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganları attı.

İstanbul Kadın Meclisleri adına basın açıklaması yapan Dilber Sünnetçioğlu, son sözleri "ölmek istemiyorum" olan Emine Bulut ve öldürülen tüm kadınlar için buluştuklarını ifade etti.

Sünnetçioğlu, “Emine Bulut 10 yaşındaki kız çocuğunun 'anne lütfen ölme' feryatları arasında eski eşi tarafından öldürüldü. Bunları kadınlara reva görenler utansın. Kadınlara reva görülen şiddet en ağır, en vahşi biçimiyle bir kez daha karşımızda. Bu ülkede kadınlar yaşamak istiyor, yaşamak. En temel insan hakları olan yaşamlarını istiyor” dedi.

ADANA: ERKEK POLİTİKALARINIZ YÜZÜNDEN #ÖLMEKİSTEMİYORUZ

Adana Kadın Platformu, Emine Bulut ve Tuba Erkol’ün katledilmesiyle ilgili bugün Abidin Dino Parkında bir araya gelerek kadına yönelik şiddeti ve cinayetleri protesto ettiler. Kadın Platformu adına basın açıklamasını Avukat Sevil Aracı Bek okudu. Bek, açıklamada "Emine’nin 'ölmek istemiyorum' diyen çığlıkları kulaklarımızda, yaşam hakkımızı savunacağız" dedi.


Ekmek ve Gül’e konuşan Adanalı kadınlar: Susmayacağız, unutmayacağız, sokaklarda olacağız

ANTALYA

Antalya Kadın Platformunun çağrısıyla Attalos Meydanında bir araya gelen kadınlar adına basına açıklama yapan Bahar Özkan, “Kadına yönelik şiddetin, olağan, günlük hale gelmesinin nedeni; AKP yönetimindeki devletin, inatla, ısrarla vahşi kapitalizmin uygulamalarını hayata geçirmesi, ülkemizdeki toplumsal alandaki laiklikle ilgili tüm kazanımların bilinçli ve ısrarla yok edilmesi özellikle dini referanslarla güçlendirerek kurumsallaştırdığı kadın düşmanı politikalarıdır” dedi.

İSTANBUL – PENDİK /ESENYALI

Pendik Esenyalı Mahallesi’nde Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin çağrısıyla bir araya gelen kadınlar “Susma haykır, kadına şiddete hayır” sloganlarıyla Dernek binası önünden Topuz Market önüne yürüdü. Burada bir açıklama yapan kadılar, “Yaşamak istiyoruz. Her gün artan şiddete, tacize, tecavüze, kadın cinayetlerine karşı her alanda, mahallemizde, iş yerimizde, sokağımızda, okulumuzda bir araya gelerek insanca yaşamak ve yaşatmak için mücadele etmeleyiz. Emine’nin ‘Ölmek istemiyoruz’ diyen sesi kulaklarımızda. Biz kız kardeşlerimizi kaybetmemek için İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284’ün uygulanmasını istiyoruz. Ölmek değil yaşamak istiyoruz” dedi.

İSTANBUL – Alibeyköy: KRAVAT İNDİRİMLERİ CAN ALIYOR
İstanbul Alibeyköy’de bir araya gelen mahalleliler Emine Bulut’un öldürülmesini ve kadın cinayetlerini protesto etti. Mahallede yürüyüş yapan vatandaşlar adına açıklama yapan Hülya Zabun “Kadın cinayetlerinde verilen tahrik indirimleri, kravat, takım elbise, iyi hal indirimleri, erkek egemen adalet kız kardeşlerimizi bizden almaya devam ediyor” dedi. Zabun, kadın cinayetlerine karşı her alanda, mahallede, işyerinde, sokakta bir araya gelerek mücadele çağrısında bulundu.


İSTANBUL AVCILAR
İstanbul Avcılar'da Kent Konseyi'nin çağrısıyla bir araya gelen kitle örgütleri ve siyasi partiler “Kadın cinayetleri son bulsun” diyerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Kent Konseyi adına basın açıklamasını okuyan Nesrin Emir; “İktidarın kadınlara çizdiği muhafazakar sınır nedeniyle öldürüldü Emine Bulut. Bu bir cani adam cinayeti değil, sinirlerine hakim olamamış ruh hastası adamın yaptığı münferit bir cinayet ise hiç değil. Devletin kadınları ısrarla sıkıştırdığı şiddet cenderesinin sonuçları bunlar. Kadınları korumayan, uğradığı ya da uğrayabileceği şiddetle onları baş başa bırakan, hatta daha önemlisi şiddeti bizzat yaratan ve körükleyen sistem öldürdü Emine Bulut'u” dedi. Açıklama “İstanbul sözleşmesi feshedilsin diyenlere, kadınları şiddet gördüklerinde başvurabilecekleri mekanizmalardan yoksun bırakmak isteyenlere, kadın istihdamını arttırıcı politikalar geliştirmek yerine kadınların nafaka hakkına göz dikenlere, şiddeti, tacizi, tecavüzü, çocuk istismarını engellemek yerine kadınların kazanılmış haklarını ellerinden almaya çalışanlara karşı bizler kadın mücadelemizi yükselmez isek ölmeye devam edeceğiz” ifadeleriyle noktalandı.

İSTANBUL- KÜÇÜKÇEKMECE

Atatürk Mahallesi’nde topalanan Küçükçekmeceli kadınlar, Atakent Mahallesi’ne yürüdü, burada bir açıklama yaptı. Kadınlar, “Ölmek istemiyorum diyen Emine Bulut'un çığlığı hepimizin çığlığıdır. Asırladır süren erkek şiddetine karşı biz kadınlar her geçen gün kadın dayanışmasını büyüttüğümüz, kazanımlarımıza sahip çıktığımız özgür bir dünya kurma adına birlikte isyanımızın sesini yükseltelim diyoruz! Biliyoruz ki, bizler birlikteyken çok daha güçlüyüz! Bir kişi daha eksilmemek için mücadelemizi yükseltmekte kararlıyız! Erkek şiddetinin son bulduğu, hukuksuzluğun son bulduğu, çocuk istismarının son bulduğu, kadınların öldürülmediği, özgürce yaşadığımız bir dünyanın inşası için kadın özgürlük mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz!” dedi.

İSTANBUL - GAZİ MAHALLESİ


Gazi Mahallesi’nden Emepli kadınlar Emine Bulut cinayeti ve kadın cinayetlerine tepki gösterdi. Basın açıklamasını okuyan kadınlar, “Emine’nin ”ölmek istemiyorum” diyen çığlıkları kulaklarımızda, yaşam hakkımızı savunacağız. Nafaka ile ilgili değişiklik yapmanıza izin vermeyeceğiz, 6284 sayılı yasaya dokunamayacaksınız, İstanbul Sözleşmesinden çekilmenize engel olacağız. Aile içinde çizdiğiniz o sınırda yaşamayı kabul etmeyeceğiz” dedi.

ANKARA - BATIKENT

Ankara’da Batıkentli kadınlar, boşandığı erkek tarafından katledilen Emine Bulut için basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirdi. Batıkent Metro önünde bir araya gelen kadınlar, “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Kadın cinayetleri politiktir” ve “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” sloganları attı. Eyleme, yoldan geçen birçok kişi de alkış ve ıslıklarla destek verdi.

İZMİR - ALİAĞA

İzmir Aliağa’da kadın cinayetlerine tepki göstermek için Demokrasi Meydanında bir araya gelen kadınlar oturma eylemi yaptı. Kadınlar adına açıklama yapan Eren Saran “Bir kadın daha öldürülmesin diye mücadele edeceğiz, kendi haklarımız için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

BURHANİYE


BURSA


Bursa Kadın Platformu yaptığı çağrıyla Nilüfer kent konseyi önünde katledilen Emine Bulut ve kadın cinayetlerine karşı oturma eylemi yaptı. Platform adına açıklama yapan Nergiz Döner “Bir tek kadın arkadaşımızı dahi kaybetmek istemiyoruz. Bugünden sonra eylemlerimiz devam edecek” dedi. Döner tüm kadınları eylemlere katılmaya çağırdı.

Bursa Kadın Platformu ve bileşenleri 23 Ağustos’ta Nilüfer Kent Konseyi önünde yapılan sessiz oturma eylemini 24 Ağustos günü Heykel’de bir araya gelerek devam ettirdi. Kadınlar, “Toplumsal yaşamı baştan aşağı dinselleştirmek, kadını kamusal alanlardan uzaklaştırmak amacıyla, sosyal politikaları diyanet eliyle düzenleyen, laik-seküler yaşamı yok eden ve kadın kazanımlarını hedef alan düzenlemeler bu cinayet artışlarının temel sebebidir. AKP’nin kadınlara dayattığı sınırları kabul etmiyoruz. Erkeği koruyan, cesaretlendiren, cezasız bırakan yargı sistemi de bu suçun en önemli ortağıdır. İstanbul sözleşmesi ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Yasasının etkin biçimde uygulanmadır. Aile Bakanlığı yerine Kadın Bakanlığı kurulmalıdır. Böylesi vahşetin yaşandığı bugün ve her gün biz kadınlar olarak, her türlü şiddete karşı şiddetsiz bir dünyayı örmek ve Eminelerin hesabını sormak için mücadelemize devam edeceğiz.” dedi.

MUDANYA


Bursa Kadın Platformu 25 Ağustos'ta da Mudanya 1. Kitap Fuarı'nda açıklama yaptı.

ESKİŞEHİR: ‘ÖFKEMİZİ MÜCADELEYE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ’


Eskisehir Demokratik Kadın Platformunun (EDKP) çağrısı ile Kanatlı AVM önünde bir araya gelen kadınlar adına basın açıklamasını Av. Pınar Arpacı okudu. Açıklamada, “Bugün burada bu saatte Eskişehir de yan yana gelmişsek, dişlerimiz kenetli, yumruklarımız sıkılmışsa ve öfkeden ağlamamak için zor tutuyorsak kendimizi; bu artık sadece bir basın açıklaması değildir. Bu yan yana geliş bir öfke çığlığı olacak ve Emine Bulut’u öldüren düzen artık yerle bir olacaktır. Sözlerimizi yasımız ile birleştirip, öfkemizi mücadeleye dönüştüreceğiz” dendi.

KOCAELİ

Kocaeli’de de kadınlar Emine Bulut cinayeti nezdinde tüm kadın cinayetlerine basın açıklaması yaparak tepki gösterdi. Platform, “Artık bir şeyler değişecek, annelerinin başında çığlık atan kız çocuklarına bir söz veriyoruz” dedi. İzmit İlçe Belediye İş Hanu önünde buluşan kadınlar adına Sibel Yılmaz okudu. Yılmaz açıklamada, “artık bir kişi daha eksilmeyeceğiz. Öfkemizle, hıncımızla kadın düşmanı politikalarınıza karşı duracağız. Kadınların bu ülkede can güvenliği sorunu varken, bizler yaşam hakkımız için sokakta, adliye koridorlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.

KOCAELİ- GEBZE

Gebzeli kadınlar Gebze Kent Meydanında buluşarak “Emine Bulut’un çığlığı hepimizin çığlığıdır. Bir kişi daha eksilmek istemiyoruz. 6284 ve İstanbul Sözleşmesi uygulanmalıdır” dedi.

ÇORLU: HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Çorlu Kadın Platformu yaptığı basın açıklamasında, "Bu ülkede kadın katliamı var. Bu ülkede kadınlar erkekler tarafından her gün, herkesin gözleri önünde, sistemli olarak öldürüyor. Ama kadınlar ölmek istemiyor!" dedi.
"Artık bir kişi daha eksilmeyeceğiz. Öfkemizle, hıncımızla kadın düşmanı politikalarına karşı duracağız" diyen kadınlar, "İstanbul Sözleşmesini uygulatacağız, nakafa hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz, kadınların can simidi olan Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Yasası'ndan taviz vermeyeceğiz. Kadınların bu ülkede can güvenliği sorunu varken bizler yaşam hakkımız için sokakta, adliye koridorlarında olmaya devam edeceğiz. Kadın dayanışmasını ve mücadelemizi yükselteceğiz" ifadelerini kullandı.

DERSİM



Dersim'de kadınlar, boşandığı eski eşi tarafından öldürülen Emine Bulut için sessiz yürüyüş gerçekleştirdi. Kadınların artık ölüme ve şiddete maruz kalmamaları için gereken her türlü değişikliğin bir an önce hayata geçirilmesini isteyen kadınlara, meydanda bulunan diğer kadınlar da alkışlarla destek verdi.Yürüyüşün ardından merkez Seyit Rıza Meydanı’nda grup adına açıklama yapan Neriman Aydın ve Derya Kurt isimli kadınlar, başta Emine Bulut olmak üzere kadınlara yönelik öldürme ve şiddet olaylarını kınadıklarını ifade etti.


Dersim Kadın Platformu'nun çağrısıyla sanat sokağında bir araya gelen kadınlar da alkışlarla ve sloganlarla Seyit Rıza Meydanı'na yürüdü.

Meydanda, Platform adına konuşan, Tuba Apaydın, Emine Bulut’un “ölmek istemiyorum” haykırışının tüm kadınların çığlığı olduğunu belirterek, “ 18 Ağustos’ta Kırıkkale’de eski eşi tarafından çocuğunun gözü önünde defalarca bıçaklanarak ölüme gönderilen Emine’nin o görüntüleri 23 Ağustos’ta sosyal medyaya düşmeseydi, Emine de Ağustos ayında öldürülen diğer kadınlar gibi bir sayıdan ibaret kalacaktı. Tıpkı 2018 yılında öldürülen 440 kadın gibi. Ya da 2019’un ilk altı ayında öldürülen 214 kadın gibi. Giderek artan kadın cinayetleri, gittikçe daha da vahşileşen şiddet yöntemleri sadece kocanın, sevgilinin, bazen babanın ani sinirlenmesi, caniliği, kendine hâkim olamaması ile açıklanabilir mi? “diye sordu.

Emine Bulut'un ölümünün sorumlusunun siyasal iktidar olduğunu söyleyen Apaydın “Boşanan kadınları sapkın hayatlar yaşamakla suçlayan, boşanmaları ne pahasına olursa olsun engellemek için Meclis’te komisyonlar kuran, aileleri parçalatmayacağız diye dört bir yerden açıklamalar yaptıran, nafakayı kaldırmak için yasa hazırlıkları yapan, şiddete ilişkin koruma kararları almamızı sağlayan 6284 sayılı Yasayı kaldırmak isteyen, İstanbul Sözleşmesi’nden devletin imzasını çekmesi için uğraşan siyasal iktidar Emine Bulut’un ölümünün sorumlusudur. Emine’nin 'ölmek istemiyorum' diyen çığlıkları kulaklarımızda, yaşam hakkımızı savunacağız. Nafaka ile ilgili değişiklik yapmanıza izin vermeyeceğiz, 6284 sayılı yasaya dokunamayacaksınız, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenize engel olacağız. Aile içinde çizdiğiniz o sınırda yaşamayı kabul etmeyeceğiz. Kadınların 'Ölmek istemiyorum', 'Ölmeden koruyun beni', 'Beni öldürdükten sonra mı tutuklayacaksınız' çığlıklarının yükselmediği bir hayat istiyoruz. Yan yana gelerek, dayanışarak, yılmayarak, mücadele ederek kazanacağız” sözleriyle açıklama sona erdi. Kadınlar ardından Seyit Rıza meydanında oturma eylemi yaptılar. Oturma eyleminin ardından eylem sona erdi.

ANTEP

Antep Kadın Platformu da Emine Bulut cinayeti için basın toplantısı düzenledi. Eğitim Sen Antep Şubesi binasında yapılan açıklamada kadına şiddetin münferit değil, şiddeti körükleyen sistemin bir sonucu olduğu vurgulandı. Platformu adına açıklamayı okuyan Sara Alagöz, “Son 17 yılda kadına yönelik eril şiddet, yüzde 1400 artmıştır. Kadına yönelik şiddeti derinleştiren siyasi iktidar diğer yandan da kazanılmış haklarımıza saldırmaktadır” ifadelerini kullandı.

MALATYA


Malatya’da Emine Bulut ve öldürülen tüm kadınlar için eylem yapan kadınlar, Emeksiz Üst Kavşağı’nda basın açıklaması düzenlendi. Malatya Kadın Platformu adına açıklama yapan Işılay Demirtaş Demirel “Yine bir kadın, yine boşandığı eski eşi tarafından öldürüldü. Kırıkkale’de eski eşi Fedai Baran tarafından defalarca bıçaklanarak 10 yaşındaki kızının gözleri önünde katledilen Emine Bulut’un son sözleri “ölmek istemiyorum” oldu. Emine Bulut’un haykırışı hepimizin haykırışıdır. Ölmek istemiyoruz!” diye konuştu.

Davanın takipçisi olacaklarını belirten Demirel “Kadın cinayetlerinin en yoğun yaşandığı durumlar; ya boşanma aşamasında, ya da boşanma sonrasında gerçekleşiyor. Daha dün akşam saatlerinde ilimizde eşinden boşanmak isteyen genç kadın eşi tarafından silahlı saldırıya uğrayarak ağır şekilde yaralanmıştır. Bu olayın takipçisi olacağımızı tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz. Vahşice işlenmiş bu şiddet ve cinayeti biz kadınlar olarak lanetliyoruz. Herkesi cinayetlere karşı mücadeleye çağırıyoruz” dedi.

KAYSERİ

Kayseri'de kadın cinayetlerinin önlenmesi talebi ile düzenlenen basın açıklamasında Kayserili Kadınlar adına basın metnini Eğitim Sen Kayseri Şubesi Kadın Sekreteri Nilgün Nuray Demir okudu. Demir, kadın cinayetlerine karşı etkili çözümler istediklerini belirterek "Şiddeti önlemek için daha etkili adımlar atmak yerine kadın düşmanı, cinsiyetçi, savaş ve nefret politikalarıyla kadına yönelik şiddeti derinleştiren AKP hükümeti bir yandan da kazanılmış haklarımıza saldırmaktadır. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi yasasını dahi kaldırmak istiyor." diyerek kadınların haklarının gasp edilmeye çalışıldığında vurgu yaptı.

MERSİN


Mersin’de de kadınlar basın açıklaması yaparak kadın cinayetlerine tepki gösterdi. Kadınlar katledilen bütün kadınlar için "Biz ölmek istemiyoruz, yaşamak istiyoruz" dedi. 

DENİZLİ: EMİNE BULUT’UN HAYKIRIŞI HEPİMİZİN HAYKIRIŞIDIR

Denizli Ekmek ve Gül Kadın Grubu hazırladıkları video ile kadın cinayetlerine ve Emine Bulut'un öldürülmesine tepki gösterdi.


TRABZON

Trabzon’da bir araya gelen kadınlar, “Kadın cinayetleri politiktir”, “İstanbul Sözleşmesi’ni değil, kadın cinayetlerini engelleyin” sloganları ve dövizleri eşliğinde yürüdü. Kadınlar, ölmeden önce Emine’nin son söylediği “Ölmek istemiyorum” yazılı pankartı taşıdı. Uzunsokak’tan başlayan yürüyüş Kunduracılar Caddesi’nde son buldu. (Kaynak: Sendika.org)

RİZE- FINDIKLI


Rize Fındıklı’da kadınlar kadın cinayetlerine karşı sokağa çıktı. Fındıklı Kadın Meclisinin çağrısıyla yapılan yürüyüşe yüzü aşkın kadın katıldı. Erkekler tarafından öldürülen kadınların isimlerinin yazılı olduğu dövizler taşıyan kadınlar, sık sık “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Öldürülmek istemiyoruz” sloganları attı. Yürüyüş Fındıklı Merkez Camii önünde son buldu.
Burada Fındıklı Kadın Meclisi adına Çisem Şendeniz konuştu. Temmuz ayında 31, 2019 yılının ilk 8 ayında kayıtlara geçen verilere göre 221 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü hatırlatan Şendeniz, “Erkek şiddetinin altında erkeklerin toplumun her alanında görülen egemenlikleri ve kadın ile erkek arasında eşitsizlikler yatar. Erkeklerin kadınlara şiddet uygulamasının nedeni güç göstermek, öfke boşaltmak, kadınları kontrol etmek ya da cezalandırmaktır” dedi.
Şendeniz şöyle konuştu: “Ölmek istemiyorum. Bir kadının geleceğini, umutlarını, sevdiklerini geride bıraktığı, kulaklarımızdan asla silinmemesi gereken son sözleri. Unutmamamız gerekenleri unutuyoruz. Artık unutmamalı, unutmaya çalışanların karşısında siper olmalıyız. Başka canların ‘Ölmek istemiyorum’ diyerek aramızdan ayrılmasına engel olmalıyız. Erkek adalet değil gerçek adalet gelene kadar yasta değil isyandayız. Kadın cinayetleri ancak erkek şiddetini önleyerek, erkek şiddeti ise ancak toplumsal cinsiyet eşitsizliği ortadan kaldırılarak son bulabilir” dedi.

ORDU: ŞİDDETSİZ BİR DÜNYAYI ÖRECEĞİZ

Ordu Kadın Platformu yaptığı eylemle artan kadın cinayetlerine tepki gösterdi. ‘Yaşasın kadın dayanışması’ sloganlarının atıldığı eylemde konuşan Meryem Kulcu, AKP iktidarı döneminde kadına yönelik şiddetin arttığına dikkat çekerek “İktidar şiddeti önlemek için daha etkin mekanizmalar yerine kadın düşmanı, cinsiyetçi, savaş ve nefreti körükleyen politikalarıyla şiddeti derinleştiriyor. Şiddetsiz bir dünyayı örmek ve Eminelerin hesabını sormak için mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

EDİRNE


Edirne Kadın Dayanışması Platformu, Emine Bulut'un öldürülmesini ve kadın cinayetlerini protesto etti. Açıklamada konuşan Edirne Belediye Meclisi üyesi Nuray Yılmaz Geldi, Emine Bulut'un ‘Ölmek istemiyorum’ sözünün zihinlerden çıkmayacağını belirterek kadına yönelik şiddettin durdurulmasını istediklerini söyledi.

BALIKESİR - EDREMİT

Balıkesir’in Edremit ilçesi Altınoluk mahallesinde Edremit Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar Emine Bulut cinayetlerini ve kadın cinayetlerini protesto etti. Yapılan açıklamada, yürürlükte olan ama uygulanmayan İstanbul Sözleşmesinin gereğini yerine getirmeyen hükümet politikalarına, kadın cinayeti davalarında erkeklerin aldığı tahrik indirimlerine, 6284 sayılı yasanın hedef haline getirilmesine, iktidarın kadın düşmanı politikalarına dikkat çekildi.
Kadın cinayetlerine dikkat çekmek için hazırlanan kısa tiyatro gösterisinin ardından kadınlar oturma eylemi yaptı.

GİRESUN

Giresun Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar kadın cinayetlerini protesto etti. Kadınlar açıklamada, "Bu ülkede 17 yılda 15 bin kadının öldürülmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğini sapkınlık ilan eden, cinsiyetçi eğitimi dayatan, 'kadın erkek eşit değildir' karanlığını yaratan 17 yıllık erkek egemen iktidarın çürümüşlüğünün sonucudur" dedi.

LÜLEBURGAZ: KADIN CİNAYETLERİ SON BULSUN

Lüleburgaz’da CHP, Emek Partisi, ÖDP ve İyi Partili kadınlar Lüleburgaz Kadın Platformu’nun yaptığı eylemde bir araya geldi, kadın cinayetlerinin son bulmasını istedi. 

KESK: KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

KESK Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada “Emine Bulut’un haykırışı hepimizin haykırışıdır. Ölmek istemiyoruz!” dendi. AKP iktidarında kadına yönelik eril şiddetin yüzde 1400 arttığı belirtilen açıklamada, “Şiddeti önlemek için daha etkin mekanizmalar oluşturmak yerine, kadın düşmanı, cinsiyetçi, savaş ve nefret politikalarıyla kadına yönelik şiddeti derinleştiren AKP-Erdoğan hükümetleri diğer yandan da kazanılmış haklarımıza saldırmaktadır. Erkeği koruyan, cesaretlendiren, cezasız bırakan yargı sistemi de bu suçun en önemli ortağıdır. Böylesi vahşetin yaşandığı bugün ve her gün KESK’li kadınlar olarak, her türlü şiddete karşı şiddetsiz bir dünyayı örmek ve Eminelerin hesabını sormak için mücadelemize devam edeceğiz” dendi. 

ANKARA VE İZMİR BAROLARI: KADIN CİNAYETLERİNİ DURDURUN
İzmir Barosu, Kırıkkale’de Emine Bulut’un boşandığı eşi tarafından hunharca katledilmesinin ardından yaptığı açıklamada iktidara seslenerek “Yıllardır uyguladığınız kadın politikaları ve her alanda yükselttiğiniz şiddet dilinin sonunda bir kadın daha öldürüldü. Eserinizi beğendiniz mi?” diye sordu. Ankara Barosu da kadına yönelik şiddete karşı yasal düzenleme ve her türlü yükümlülüğün devlet tarafından yerine getirilmesi çağrısında bulundu.
İZMİR BAROSU: ESERİNİZİ BEĞENDİNİZ Mİ?
İzmir Barosu, yıllardır uygulanan kadın politikaları ve her alanda yükseltilen şiddet dilinin sonunda bir kadının daha öldürüldüğüne dikkat çekerek “Eserinizi beğendiniz mi? Dört yıl önce boşandığı eski eşi tarafından öldürülen Emine Bulut’un çığlıkları, kadınların haklarını gasbetmek için toplandığınız kulis odalarından, suni erkek mağdurlarınızın yanından duyulmuyor mu? Artık ‘Ölmek istemiyorum’ çığlıklarını duyun ve kadınların kazanımlarını ellerinden almaya uğraşmak yerine ölümleri durdurun” denildi.
‘YASANIN VARLIĞI YETMİYOR, UYGULANMALI’
Eski İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi Yöneticisi Av. Nuriye Kadan, şiddetin uzaklardan gelmediğine dikkat çekerek “Ya eş ya eski eş ya eski sevgili. Abiden, babadan, amcadan geliyor” dedi. Toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine her kesime eğitim verilmesi gerekliliğine vurgu yapan Kadan “Bu eşitlik sağlandığı oranda cinayetlerin azaldığını göreceğiz” diye konuştu. Kadını koruyan 6284 sayılı Yasa ve İstanbul Sözleşmesinin etkin bir şekilde kullanılması, uygulanması gerektiğini belirten Kadan “Yasanın sadece varlığı yetmiyor, uygulanması gerekiyor. Tedbir kararını, koruma ve önleme, uzaklaştırma kararlarını bile zor almaya başladık. Yasa gereği bu kararlar 6 ayı geçemez deniliyor ama 2 hafta, 3 hafta, en fazla 2 ay verilmeye başlandı. Yasanın çok etkin bir şekilde uygulanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
ANKARA BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZİNDEN TEPKİ
Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezinin açıklamasında ise kadın cinayetlerinin normalleştiği, kadına yönelik şiddetin artık sınır tanımadığı, küçük bir çocuğun annesinin öldürülmesine ‘Anne lütfen ölme’ diye yürekleri parçalayan feryat edişinin sıradanlaştığı vurgulandı. Emine Bulut’un ölümünün kadınları erkek şiddetinden koruyacak 6284 sayılı Yasa’nın hayati önemde olduğunu bir kez daha gösterdiğine dikkat çekilerek “Yasanın sınırlandırılması anlamında yapılacak müdahaleler kadınların daha fazla ölmesi anlamına gelecektir” denildi. Açıklamada, kadına yönelik şiddete karşı yasal düzenleme ve her türlü yükümlülüğün devlet tarafından yerine getirilmesi gerektiğine işaret edildi.
KADIN CİNAYETLERİNDE ARTIŞ VAR
CHP Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, 2019’un ilk 7 ayında 245 kadın cinayeti yaşandığını ifade etti. Karabıyık, kadın cinayetlerinde bir önceki yıla göre yüzde 4, son 7 yılda yüzde 1400, kadına şiddet davalarının yüzde 366, cinsel tacizin yüzde 449, kadın cinayetlerinin yüzde 566 arttığını vurguladı. Son 3 yılda ise öldürülen kadın sayısı ise en az 1391.
‘17 YILLIK İKTİDARINIZDA KAÇ KADIN KATLEDİLDİ?’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Emine Bulut’un katledilmesinin ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a kadın cinayetleri ile ilgili yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Ağbaba, Ülkemizde kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin artık toplumsal bir sorun haline geldiğini belirterek “Türkiye’de hemen her gün ortalama 3 kadın ne yazık ki kadın cinayetlerine kurban gidiyor” dedi. Kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin AKP iktidarı döneminde ne yazık ki önüne bir türlü geçilemediğine dikkat çekerek “2002-2019 yılları arasında kaç kadın gördüğü şiddet sonucu yaşamını yitirmiştir?” diye sordu.
CHP İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Yeşim Ağırman da boğan Emine Bulut cinayetine ilişkin açıklama yaptı. Ağırman, “Kadınlara sınırlandırılmış hak ve görev tayin eden söylemler, cinayete azmettiriyor” dedi.


İlgili haberler
Ölmek ya da öldürmek seçenek olmamalı

Name Öztürk ölmemek için Aydemir’i öldürmek zorunda kaldı. Değişen yaşamını anlatan Öztürk, kadın da...

İktidarın politikaları öldürdü Emine’yi

Devletin kadınları sıkıştırdığı şiddet cenderesi, kadınları korumayan, şiddetle onları baş başa bıra...

Kadınların ‘ölmek istemiyoruz’ isyanı

Kızının önünde öldürülen Emine Bulut’un, ‘Ölmek istemiyorum’ feryadı tüm Türkiye’yi derinden etkiler...