CHP'den kadınların kendi soyadını kullanabilmesi için kanun teklifi
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç kadınların evlendikten sonra soyadlarını tek başına kullanabilmeleri ve kütük kayıtlarını değiştirmemeleri üzerine Meclise kanun teklifi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, kadınların evlendikten sonra soyadlarını tek başına kullanabilmeleri ve evlendikten sonra kütük kayıtlarını taşımamaları için Meclis’e kanun teklifi verdi.

Bianet'in haberine göre, kadınların evlendikten sonra kütüklerinin taşıması uygulamasının sona erdirilmesini isteyen Kılıç, “Birçok alanda eşitsizliği dibine kadar hisseden biz kadınlar eşlerimizin hemşehrisi değil eşitiyiz! Evlendik diye nüfus kaydımız neden başka bir ile geçsin” diye konuştu.

Kılıç, TBMM Başkanlığı’na sunduğu Kanun Teklifi’nin gerekçesinde, Anayasa Mahkemesi’nin 2023 yılında kadının kocasının soyadını taşımasını zorunlu kılan yasanın iptal edildiğini anımsatarak, gerekli düzenlemenin yapılmasını istedi. Kılıç, Kanun Teklifinde, kadının evlendikten sonra eşlerin kendi kütüklerinin korunmasına dair düzenlemenin yapılmasını istedi.

İKTİDAR DÜZENLEMEYİ YAPMAMAKTA İNATÇI

CHP’li Kılıç kadınların evlilikten sonra kendi soyadını kullanamamasına dair açıklamada bulundu:

"Aylar önce Anayasa Mahkemesi dedi ki: Anayasa’ya göre ‘Türkiye’de kadın ve erkek eşittir’. O zaman evlenirken de eşit olmaları gerekir. Biri soyadını değiştirirken, diğerinin değiştirmemesi eşitliğe aykırıdır. Madde iptal edildi ama kadınlar hala hukuksuz bir şekilde kocalarının soyadlarını taşımaya zorlanıyorlar. Çünkü Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği o düzenlemenin yerine iktidar aylardır inatla yeni bir düzenleme yapmıyor."

“Böyle eşitsiz bir uygulama olamaz. Bu uygulamalar kadını yok sayan; kadına, bu zamana kadar yaşadığın emanet bir hayattı şimdi onu yeni sahibine teslim ediyoruz demekten başka bir şey değildir. Medeni kanuna göre; eşler beraber oturacağı evi seçerken eşitler, malların dağılımında eşitler, çocuklarının sorumluluğunda eşitler ama soyadı ve kütük konusunda eşit değiller! Biz bu anlayışı kabul etmiyoruz.”

Fotoğraf: Sevda Erdan Kılıç X hesabı

İlgili haberler
Kadının soyadı mı aileyi yıkacak?

'Aman ne var bunda' deyip geçmemek gerek. Henüz taslak halindeki yargı paketine sıkıştırılmış soyadı...

AYM kararı yürürlükte: Evli kadınlar eşinin soyadı...

Artık kadınların sadece kendi soyadlarını kullanabilmeleri için evlendirme memuruna talepte bulunmal...

Yargı Paketi taslağında AYM kararı tanınmadı: Kadı...

Yargı Paketi taslağında, AYM’nin iptal ettiği madde benzer şekilde yeniden düzenlendi. Gerekçede kad...