Adana: Çocuk istismarında tanık aramaya devam ettikçe failler cezasız kalacak
Adana Kadın Platformu, çocuk istismarına karşı bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

Adana Kadın Platformu, H.K.G’nin şikayeti ile açılan davada babası Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kendisini 6 yaşındayken  "dini nikah ile evlendirdiğinin" kamuoyuna yansıması üzerine konuya dair basın açıklaması yaptı.

İnönü Parkı’nda bir araya gelen kadınlar çocuk istismarının hastanelerde, mahkemelerde ve ev içinde üstü örtülüp faillerin korunmasına son verilmesine tepki gösterdi. Basın açıklamasını Gizem Salata okudu. Yargı, istismar, taciz gibi gizli saklı işlenen, tanığı olması imkansız olan suçlarda dahi tanık aramaya devam ettikçe faillerin cezasız kalacağını ifade eden Salata, “Her çocuğun güvende, eşit, kendi kimliğiyle, özgürce yaşayabileceği bir toplum yaratma mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

“CİNSEL SUÇLARDA SOMUT DELİL ŞARTI GETİRİLDİĞİ İÇİN İSTİSMAR SUÇLARI CEZASIZ KALIYOR”

İBB’ye bağlı İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) yayınladığı İstanbul’da yaşayan ev kadınlarına ilişkin araştırma sonucuna göre İstanbul'daki her 5 ev kadınından 1'inin çocuk yaşta evlendirildiği bilgisini paylaşan Salata, “TÜİK rakamlarına göre ise 2021 yılında 117’si 15 yaşından küçük 7 bin 190 çocuk doğum yapmış. Bugün mecliste milletvekiliyim diye oturanlar, o kutsal ailenin 6 yaşındaki çocukların istismarıyla, 14-15 yaşında çocukların hamile kalmasıyla oluşmasını dert etmiyor da, yetişkinlerin cinsel yönelimleriyle, rızaya dayalı birliktelikleriyle uğraşıyor. Utanın. 10 çocuktan 4’ü istismara uğrayarak büyüyor bu ülkede. Utanın. Cinsel suçlarda “somut delil” şartını getiren 4. Yargı Paketi’ni çıkaran milletvekilleri yüzünden bu istismarcılar çoğunlukla cezasız kalıyor” şeklinde konuştu.

'BİR DE İSTİNAF BAKSIN’ DENİLEREK BERAAT KARARI VERİLDİ

Salata, Adana’da Kadın Platformu olarak takip ettikleri çok sayıda davada da çocuklar korunmak yerine faillerin korunduğunu dile getirdi. İki çocuğunu istismar eden babaya yerel mahkemede verilen  35 yıl cezanın istinafta bozulması ve yerel mahkemede beraat verilmesi, babalarının çocuklarını istismar ettiğini  fark Tuğba Dursun’un şikayetçi olmak istediği evli olduğu kişi tarafından öldürülmesi ve istismar suçu ile ilgili takipsizlik verilmesi gibi örnekleri yaşadıklarını dile getiren Salata, kuzenleri tarafından taciz edilen çocukların dosyasında ise yerel mahkemenin  ‘biz çok emin olamadık, bir de istinaf baksın’ denilerek beraat kararı verildiğini, apartman yöneticisinin görevlinin çocuğunu istismar etmesi ile ilgili dosyada 4 yıl hapis cezasının istinaf mahkemesi tarafından bozulduğunu hatırlattı.

Yargının, istismar, taciz gibi gizli saklı işlenen, tanığı olması imkansız olan suçlarda dahi tanık aramaya devam ettikçe faillerin cezasız kalacağını söyleyen Salata, “Biliyoruz ki çocuk istismarı politiktir. Biz kadınlar, istismarı yapanlardan, istismarı önlemeyenlerden, istismara yasal yaptırım uygulamayanlardan hesap soracak, her çocuğun güvende, eşit, kendi kimliğiyle, özgürce yaşayabileceği bir toplum yaratma mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz.” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Çocuklarımızı bu karanlıktan kurtaracağız

‘Kopkoyu bir karanlık, zifiri karanlık bu. Bir çocuğu içine çekip almış, çıkmaması için her yeri kap...

Eğitim sistemi çocuk istismarını etkiler mi?

Eğitim sisteminin çocuğa yönelik cinsel istismarda payı var mı? Eğitim Sen Kadın Sekreteri Ebru Yiği...

Sovyetler’de her çocuk eşit, her çocuk değerli!

Çocukların tüm ihtiyaçlarının karşılandığı, her türden istismarın önlenmesi için devletin seferber o...