Adalet Kaya, kadınlara şantaj yapan çeteyi Meclis gündemine taşıdı
DEM Parti Milletvekili Adalet Kaya, Hakkari'de kız çocukları ve kadınları montajlı fotoğraflarla tehdit ederek para karşılığı cinsel ilişkiye zorlayan çete hakkında soru önergesi verdi.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, Hakkari'de babası korucu, ağabeyi astsubay olan Ayşegül Akdoğan'ın liderliğinde kurulan çetenin genç kadın ve kız çocuklarını montajlı fotoğraflarla tehdit ederek para karşılığı cinsel ilişkiye zorlamasıyla ilgili İçişleri, Adalet ve Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlıklarına soru önergesi verdi.

Kaya soru önergesinin gerekçesinde, Ayşegül Akdoğan isimli şahsın tehdit ve darbettiği P.K isimli genç kadının annesi N.K. gazeteci Rabia Önver'e verdiği röportajda Akdoğan hakkında yaptıkları suç duyurusunu geri çekmeleri için emniyet ve savcılık tarafından baskı gördüklerine yönelik ifadelere yer verdi.

Soru önergesinin gerekçesi şu şekilde:

"N.K. kızının eve geç gelmesi, vücudunda oluşan morlukları fark etmesi üzerine kızıyla konuşarak Ayşegül Akdoğan ve çetesinin kızının fotoğraflarına fotomontaj yaparak şantaj yaptıklarını, taleplerini yerine getirmediği takdirde fotoğrafları yaymakla tehdit ettiklerini öğrenmiştir. N.K. kızı için hastaneden darp raporu alarak emniyete şikayet başvurusunda bulunmuştur. N.K. şikayetini geri çekmesi için Ayşegül Akdoğan'ın ailesinin para teklif ettiğini ancak kendisinin kabul etmediğini ifade etmektedir.

'ŞİKAYETTEN 7 AY SONRA İFADEYE ÇAĞRILDI'

N.K şikayetinin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen karşı tarafın ifadeye çağrılmadığını belirtmektedir. Bu süreçte polisin kendisini arayarak madde kullandığı için gözaltına alınan Ayşegül Akdoğan'ın iki hemşireyi darbederek hastaneden kaçtığını söylediğini, kızının evden çıkmaması için kendisini uyardıklarını ifade etmektedir. N.K polisle yaptığı görüşme üzerine emniyete gittiğini, bilgi alamadığı için Ayşegül'ün ailesiyle görüştüğünü, ailenin kendisine "şikayetçi ol" dediklerini aktarmaktadır. Ayşegül'ün babasının sonraki gün emniyete giderek N.K hakkında tehditten şikayetçi olduğunu iddia etmektedir.

N.K savcı Furkan Akbulut'un da 'Bu aile benim için çok önemli, neden uzak durmuyorsun bu aileden? Eğer rahat durmazsan seni cezaevine koyarım' sözleriyle kendisini tehdit ettiğini ifade etmektedir.

Kolluk, yargı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü görevini yapmadığı için kızını kendi başına korumaya çalışan ve sürekli ölümle tehdit edilen aile Hakkari'den başka bir şehre taşınmak zorunda kalmıştır. N.K taşındıkları şehirdeki emniyet müdürlüğü tarafından 6 defa arandığını ve şikayetini geri çekmesini istediklerini söylemektedir. Ayşegül Akdoğan'ın yönettiği çetenin başka bir üyesinin AKP üyesi Naif Karaman'ın kızı olduğunu belirten N.K. CMK tarafından atanan avukatın bu ailelerin siyasi nüfuzlarından korktukları için kendilerini savunmayı reddettiklerini ileri sürmektedir. N.K. ayrıca kendi kızı gibi tehdit edilen çok sayıda genç kadın ve çocuk olduğunu hatta bu çocuklardan birinin hamile olduğunu aktarmaktadır."

Kaya soru önergesinde İçişleri, Adalet ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlıklarına şu soruları yöneltti:

• Kolluk güçleri, hakkında tehdit, şantaj, madde bağımlılığı ve para karşılığı cinsel ilişkiye zorlama gibi şikayetler olan, kız çocuklarını darbederken çekilen görüntüleri sosyal medyada paylaşılan Ayşegül Akdoğan'a ilişkin işlem başlatmış mıdır? Başlatılmadıysa sebebi nedir?
• Ayşegül Akdoğan'ın uyuşturucu madde kullanırken yakalanarak gözaltına alındığı ve hemşireleri darp ederek hastaneden kaçtığı doğru mudur? Doğruysa Akdoğan hastanedeyken kendisine eşlik eden kolluk personeli kimdir, haklarında soruşturma başlatıldı mı? Ayşegül Akdoğan sonrasında yakalandı mı?
• N.K. ve kızını taşındıkları şehirde arayan ve şikayetlerini geri çekmelerini söylen kolluk güçleri kimdir? Bu kişiler hakkında soruşturma başlatılacak mı?
• Ayşegül Akdoğan hakkında Hakkari Emniyet Müdürlüğü'ne yapılan başka şikayet başvurusu bulunmakta mıdır? Bulunuyorsa kimler tarafından yapılmıştır, şikayet konusu nedir?
• Hakkari Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nde N.K ve kızı P.K.'nin şikayet başvurusunu reddeden çalışanlar kimdir? Bu kişiler hakkında soruşturma başlatacak mısınız?
• P.K. ve ailesini korumak üzere sosyal, psikolojik ve ekonomik destek sunacak mısınız?
• N.K'yi şikayetini geri çekmesi için tehdit eden Savcı Furkan Akbulut hakkında soruşturma başlatılacak mıdır?
• Sosyal medyada genç kadınları darp ettiği görüntüler yayılan, hakkında tehdit, şantaj çete kurma suçlamaları bulunan, gözaltındayken hemşireleri darp ederek hastaneden kaçtığı ileri sürülen Ayşegül Akdoğan hakkında hukuki süreç başlatıldı mı?
• CMK P.K'yi savunmayı reddeden avukat yerine neden yeni bir avukat atamamıştır?

Fotoğraf: Adalet Kaya

İlgili haberler
Nusaybin’de kadınlar tacize karşı yürüdü: Tecavüzc...

Şırnak’ta yaşanan cinsel saldırıya karşı yürüyüş düzenleyen Nusaybinli kadınlar, Kadınlara ve çocukl...

Fuhuş çetesini ifşa eden kadının dava dosyaları ça...

Muğla’da sahte iş ilanı üzerinden kadınlara ulaşarak fuhşa sürükleyen çeteyi ifşa ederek dava açan S...

Bölge’de ‘fuhuş çeteleri’ neden etkili soruşturulm...

Sosyolog Halide Türkoğlu ve Hakkâri İHD Yöneticisi Pınar Şen, bu suçların üzerinin örtülmeye çalışıl...