Kriz kış hazırlığını da, aşureyi de vurdu
Aşure dağıtan tüm kadınların yüzünde hep aynı gülümseyiş var. Bazen birbirimize selam dahi veremeden geçtiğimiz yollardan, bu kez paylaşmayı yeniden hatırlatarak geçmek gülümsetiyor kadınları.

Ekonomik kriz, “Kriz yok, bunlar hep manipülasyon” diyenlere nispet yapar gibi, gelip kadınların hayatının ortasına oturmuş durumda. Kocaeli’nin Erzurum ve Esentepe mahallerinde sohbet ettiğimiz kadınlar, krizin aşure kaynatmak, kış hazırlığı yapmak gibi rutinlerini bile etkilediğini anlattı.

Malumumuz bu zamanlar Muharrem ayına denk geldiği için aşure kaynatılıp dağıtıldı, hemen her mahallede. Ayfer, “Aşure yapmak bizim için gelenek” diyor, “İçine koymaya 12 farklı malzemeyi almak zor olsa da, yine de her sene elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz. Yaptıktan sonrası daha güzel, asıl güzel olanı paylaşmak.”

Aşure dağıtan tüm kadınların yüzünde hep aynı gülümseyiş var. Yaşam hızla akıp giderken, bazen birbirimize selam dahi veremeden geçtiğimiz yollardan, bu kez paylaşmayı yeniden hatırlatarak geçmek gülümsetiyor kadınları. Nurcan da aşure yapıp dağıtmış. “Okul kantininde çalışıyorum, sonrasında ev işleri falan derken, bu yorgunluğun içinde yine de aşure yapmasaydık olmazdı” diye anlatıyor.

Aynı zamanda bolluk bereket getirsin diye yapılan aşureyi, bu yıl kadınlar kıt kanaat bütçeleriyle yapabildiler. Hatta yapamadılar... Ayşe, her şeyin pahalı olmasından yakınarak, “Ekmeği bile alırken iki defa düşünmek zorunda kalınca aşureden bile tasarruf ediyoruz” diyor.

ANCAK BUGÜNÜ ÇIKARIYORUZ
Aynı zamanda kış hazırlığıyla geçen günler bugünler. Daha doğrusu normalde öyleydi. Hatice de her yıl hiç aksatmadan kış hazırlığı yapardı. Ama hem fiziken yorulduğunu hem de bu yıl ekonomik açıdan sıkıntı çektiğini dile getiriyor; “Domatesten soğana kadar bu sene bütün sebze meyveler el yakıyor. Kış için biraz hazırlık yapalım, en azından rahat ederiz diye düşündük, ama ne fayda! Elimizde avucumuzda olan ile bugünü ancak çıkarıyoruz.”

Sevin de kış hazırlığı yapamamış. “Kış hazırlığı için ayırdığımız parayı kağıt fiyatlarındaki artışla birlikte kırtasiye olarak harcadık” diye yakınıyor.

İlgili haberler
Önce kitap, şimdi rahip... Sahi bu kriz niye çıktı...

1600 TL ile geçinemiyoruz, yüzümüz hiç gülmüyor. Bir arkadaşımız, “Asgari ücretlinin geçinebileceği...

Bunlar mı psikolojik!

O kadar kâr ediyorlar ki biz bir yıl depoda yatsak, sade maaş alsak bunlara bir şey olmaz! Hükümet b...

Bir domatese baktım, bir pazarcının yüzüne...

Domates biber alıp konserve yapacağım güya. Domatesin kilosu olmuş 5 lira, o da en ucuzu! Domatese b...