Aysel Menteş: Dünyaya öylece durmak için gelmedik
Büyük bir zorluğun ve yokluğun içinden çıkarak kendini var eden ve mahallesindeki kadınlardan başlayarak tüm kadınlar adına daha yaşanılır bir hayat için mücadele etme uğraşı veren bir kadın Aysel.

Aysel Menteş... Denizli’de bir kadın; esnaf, anne, yazar. Yılların omzuna attığı yükleri hep kendi mücadelesiyle aşmış, üretmekten, yaşamaktan ve iyi bir şeyler yapmaktan hiç ayırmamış yolunu. Denizli’nin Çivril ilçesinde başlayan hikâyesini, engelli ailesinin bakımı, tekstil işçiliği, evlerde temizlikçilik, dershanede çaycılık derken kırklı yaşlarında kitaplarla tanışıp kendini keşfetmesi, şiirler ve öyküler yazmasıyla devam ettirmiş.

Aysel, 15 yıldır yaşadığı Servergazi Mahallesinden muhtar adayı şimdi. Ayrıca Denizli’de bir tost salonu işletiyor ve geçimini de böyle sağlıyor. Daha önceden kaleme aldığı iki tane kitabı var. Kitaplarla tanıştığında hayatında köklü bir değişiklik yaşadığını söyleyen Aysel’le mahallesini, adaylığını, çalışmalarını ve yaşamını konuştuk. Adaylık fikrinin nasıl oluştuğunu şöyle anlatıyor, “Bana öğretilen hayatın dışına çıktığımda asıl yaşamanın bu olduğunu öğrendim, bu dünyaya öylece durmak için gelmediğimizi fark ettim, herkesin bu toplum için yapacak iyi bir şeyleri olmalıydı. Eğer öyle olmasaydı, bir ağaçtan hiçbir farkımız kalmazdı hatta ağaçlar bizden daha yararlı olurdu. Ve bunları fark ettiğinizde artık duramıyorsunuz, artık kimse sizi durduramıyor.”

‘MUHTARIMIZ KADIN OLSUN’

“Bir kenti, bir mahalleyi orada yaşayan insanlar güzelleştirir. Semtin kültürü, yaşam alanları, parkları, kadınları, gençleri, çocukları, hayvanları kısacası tüm bileşenleriyle mahalle renklenir” diyor Aysel. “Aslında koca bir ülkenin kalbi mahalledir ve daha güzel bir ülke için mahalleden başlanmalıdır” deyip muhtarlığa aday olmuş. Uzun bir süredir mahallede kapı kapı dolaşarak adaylığını anlatan Aysel’e mahalle sakinlerinin tepkileri de oldukça olumluymuş. Kapıları ilk çalmaya başladıklarında aslında korktuğunu ve verilecek tepkileri önceden kestiremediğini söylüyor. Ama ilk tepkilerden sonra daha da cesaretlenmiş ve gelen tepkiler hep iyi hissettirmiş ona. Kapıyı kadınlar açtığında da, “Artık kadın muhtar olsun mahallemizde” gibi sözlere sık sık şahit olmuş. Kadın aday olunca dikkatleri üstünde topladığını söylüyor Menteş. Ancak “Bu sene kadın aday çok” fikirlerine karşın kadın adayların yeterince çok olmadığını aktarıyor. Türkiye genelinde kadın muhtar sayısının yüzde 1.3 olduğu günümüzde kadınların mahalleden başlayarak yaşamın her alanında daha fazla bulunması gerektiğine dikkat çekiyor. “Evleri de, mahalleyi de, hatta ülkeyi de kadınlar yönetmeli” diyor. İnsanların 50 tane erkek adaya dikkat kesilmediğini, 2 tane kadın aday görünce şaşırdıklarını da ekliyor.

BU HAYATI BİZ İLMEK İLMEK ÖRERİZ
Aysel Menteş iki tane kitap yazmış ve yaşamak için 40 yaşından sonra üretmeye başlamış biri. Azimli hayatında hep bir şeyler yapmak için uğraşmış. “Birçok kadına yaptıklarımla, yazdıklarımla örnek olmak istiyorum. Bu hayatı biz ilmek ilmek öreriz istersek” diyor. İnsanın gözünde büyüttüğü şeyleri başardıktan sonra her şeyin üstesinden gelme inancının daha da kuvvetlendiğini söylüyor ve ekliyor, “Herkes kendini aşmayı, öğrenmeyi, kendini yenilemeyi denemeli.”

Alışılagelmiş adayların hep bir projeden, bir vaatten öteye gitmeyen seçim çalışmalarına karşın Aysel, mahalleyi tek kişinin değil orada yaşayan herkesle birlikte yönetilmesi gerektiğini düşünüyor. Yapmak istediği şeyin bu mahalleyi hep birlikte yönetip, el birliği ve dayanışmayla bir şeyler yapılması için bir adım atmak olduğunu aktarıyor. Bu yüzden de sloganının “Mahallemizi Birlikte Yönetelim” olduğunu aktarıyor.

Mahallesine muhtar olarak seçilirse insanların yaşamına dokunmak istediğini, mahalle sakinlerinin istediği projeleri dinlemekte ve uygulamakta her zaman açık olacağını belirtiyor. Kadınların, çocukların, engellilerin, yaşlıların ve öğrencilerin hayatlarına daha iyi devam edebilmesi için mahalledeki bütün komşularıyla çalışmak istediğini söylüyor. Mahallede yaşayanların hayvanlar için de bir şeyler yapılmasını istediğini ve hayvanlara bir yaşam alanı yapmak istediğini belirtiyor ve bunun gibi birçok şeyi el birliğiyle yapabileceklerini aktarıyor. Muhtar seçilirse sadece imza işleriyle uğraşan bir muhtar olmak istemediğinin de altını çiziyor.


VATANDAŞA CART CURT YOK!
Tanıtım broşürlerinde “Bizimkiler” dizisinden alıntılar görüyoruz ve sebebini soruyoruz. Aslında bu mahallede oturan hemen herkesin dizideki gibi bir mahalle düşlediğini ve insanların dayanışmayla, tahammül eşiği olan kişilerle yaşamak istediğini aktarıyor. Mahallenin “Bizimkiler” dizisinin o sıcak ve içten havası gibi olması gerektiğini aktarıyor. Biraz da mizah katarak hazırlanmış broşürler. Örneğin vatandaşa “cart curt yok” sloganı var broşürlerde. Broşürleri gören mahalle sakinlerinin oldukça güzel tepkiler verdiğini, yüzlerinde tebessüm oluştuğunu söylüyor.

31 Mart’ta yapılacak olan seçimlerde muhtar seçilmese bile bu mahalle için iyi bir şeyler yapmaya devam etmek istediğini aktarıyor...
Büyük bir zorluğun ve yokluğun içinden çıkarak kendini var eden, kendisini geç de olsa keşfeden ve mahallesindeki kadınlardan başlayarak tüm kadınlar adına daha yaşanılır bir hayat için mücadele etme uğraşı veren bir kadın Aysel. Şimdi tüm kadınların kendisini keşfetmesi için muhtar olmaya uğraşıyor...

İlgili haberler
Lalegül Mahallesi Muhtarı Ebru Mert: Kadınlar gücü...

Ankara Yenimahalle’nin yoksul semtlerinden Demetevler Lalegül Mahallesi Muhtarı Ebru Mert kadınların...

Malatya’nın kadın muhtar adayları: ‘Her alanda var...

Malatya’da muhtar adayı kadınlar, önceliği kadınların hayatlarını kolaylaştırmaya vereceklerini söyl...

Bu mahalleyi kadınlar yönetecek!

25 yıldır erkek muhtarlar tarafından yönetilen Esenyalı Mahallesinde bu seçimde kadınlar aday. Sabah...