Kağıt üzerinde işverenin değişmesi işçi haklarını yok etmez
İşçi aynı işyerinde çalışmaya devam ederken, sigorta giriş çıkışı ile işveren konumundaki şirketin değişmesi işçinin haklarını etkilemez. İşçi haklarıyla yeni şirkete devrolmuş sayılır.
Okurumuzun Sorusu:

Merhaba. İyi günler, benim 1 senedir çalıştığım işyeri 18 kodu ile çıkış yaptı tarafıma bir bilgi verilmedi. Yeni firmaya daha sonra ben ve tüm çalışan arkadaşlarımın 1 hafta geç sigorta girişi yapıldı. Herhangi bir iş sözleşmesi yapılmadı ve firma yetkilileri tarafımızla hiçbir görüşme yapmadılar, diğer firmadan kalan haklarımızı sorduğumuzda verecekleri vaadinde bulundular. Ben şu an 1 aydır yeni firmada çalışıyorum ve işten ayrılmak istiyorum. İşyeri birçok tehditle karşıma çıkıyor. “İhbar isterim” diyor, “işe geri dön ihtarı yaparım” diyor, başka bir yere işe de giremiyorum. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Teşekkürler.

İş Yasası’nın “işyeri devri”ni düzenleyen 6. maddesinde şu kurallar yer almaktadır:

“İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukukî bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer.”

İşçi aynı işyerinde çalışmaya devam ederken, işyerinin bir işverenden (şirketten) bir başka işverene (şirkete) devri halinde yukarıdaki kurallar uygulanır. İşçinin haberi olsun ya da olmasın, işçinin bir şirketten başka bir şirkete geçirilmesi de bu kapsamdadır.

Kâğıt üzerinde, yani SGK kayıtları üzerinden yapılan aynı kişiye ait şirketler arası devirler halinde de bu güvence uygulanır. Yani tüm bu durumlarda işçi tüm hakları ile yeni şirkete geçmiş olur. İşçinin tüm hakları sanki böyle bir devir hiç olmamış gibi yeni şirket bünyesinde devam eder.

Bu tür devirlerde işçinin onayı aranmaz, devir tek başına işçi için haklı fesih (tazminatlı işten ayrılma) hakkı doğurmaz.

Okurumuzun örneğinde de tüm bu bilgiler geçerlidir.

Sonuç olarak okurumuzun bu devir nedeniyle tazminatını alarak işten ayrılma hakkı yoktur. Okurumuz isterse istifa edebilir, ama bu durumda kıdem tazminatı alamayacağı gibi işverene ihbar süresi kadar önce yani 1 yıldır çalıştığı için 4 hafta önce ihbarda (bildirimde) bulunması gerekir, aksi takdirde işveren okurumuzdan 4 haftalık giydirilmiş brüt ücreti tutarında ihbar tazminatı isteyebilir.

Öte yandan okurumuz ve diğer çalışma arkadaşlarının aralıksız çalışmaya devam ettikleri halde, sigortaları 1 hafta eksik yatmış. Okurumuz ve diğer çalışma arkadaşları bu 1 hafta için sigorta primlerinin yatırılmasını talep edebilir ve yatırılmadığı takdirde SGK’ya şikayette bulunabilir.


İlgili haberler
İşyeri devri işçi haklarını etkilemez

İşyerinin bir işverenden başka bir işverene devri ya da aynı işyerinde çalışan işçinin bir şirketten...

İşyeri devri işçilik haklarını etkilemez

Kâğıt üzerinde işverenin değişmesi ya da işyerinin başka bir işverene devri işçilik haklarını ortada...

Kâğıt üzerindeki girdi çıktı kıdem tazminatını etk...

Patronların, işçiler kıdem tazminatına hak kazanmasın diye yaptıkları sigorta giriş çıkışları kıdem...