Okurumuzun Sorusu:
Merhaba. 22.07.2019’da işten çıkarıldım. 7 yıldır aynı işyerinde çalışıyorum ancak 2016’da çıkıp 2017 Eylül’de tekrar girdim aynı yere. Aralık 2017’de doğum yaptım. Şimdi çıkarıldığımda işsizlik ödeneğine başvurdum. Ancak doğum raporlarım eksik gün sayılmış. Son 3 yılllık primim 600 günü geçiyordu. Doğum raporlarım yüzünden prim gün sayım 559 günde kaldı. Hakedemedim işsizlik ödeneğini. Ne yapmalıyım? Doğumdaki analık izinleri raporlarım sayılıyor mu? İtiraz etsem sonuç alabilir miyim?
İşsizlik ödeneğine hak kazanmanın koşullarından biri de son 3 yılda 600 gün işsizlik sigortası priminin yatmış olması. Ne yazık ki doğum öncesi ve sonrası rapor dönemlerinde kadın işçilerin sigorta primleri yatırılmıyor. Bu nedenle bu süreler işsizlik ödeneği bakımından çalışılmamış, primi yatırılmamış süreler olarak kabul ediliyor. Okurumuzun örneğinde olduğu üzere işsiz kalmadan önceki son 3 yılda doğum yapmış ve sigortasında uzun kesinti dönemleri olmuş kadınlar, 600 gün şartını yerine getiremediği için işsizlik ödeneğinden yararlanamıyor.
Ne yazık ki doğum borçlanması yapmak da bu sorunu çözmüyor. Okurumuz isterse doğum borçlanması yapabilir. Ancak eksik 41 günü doğum borçlanması yoluyla da kapatmak mümkün değildir. Çünkü doğum borçlanması kapsamında ödenen primler arasında işsizlik sigortası primi yoktur. Yani okurumuz borçlanma yapsa bile, okurumuzun emeklilik bakımından prim gün sayısı artacak ancak işsizlik sigortası prim gün sayısı artmayacaktır. Oysa kanun “işsizlik sigortası primi”ne bakmaktadır.
Yasal düzenlemeler nedeniyle okurumuz itiraz etse bile sonuç alamayacaktır. Çünkü mevzuata, yasaya aykırı bir durum söz konusu değil. Ne yazık ki okurumuzun yapabileceği tek şey yeniden sigortalı işe girmektir. Okurumuz yeniden işe girer ve son 3 yılda 600 gün prim koşulunu sağladıktan sonra işsizlik ödeneğine hak kazanacak şekilde işten çıkarılır ya da haklı fesih yaparak işten ayrılırsa işsizlik ödeneği alabilir.
Peki bu sorun kalıcı olarak nasıl çözülür? Çok basit iki çözüm yolu var. Birincisi analık izinlerinde geçen süreleri işsizlik ödeneği bakımından prim ödenmiş süreler olarak saymak. İkincisi ise en azından doğum borçlanmasında işsizlik sigortası primi ödenmesi mümkün kılmak. 1 maddelik kanun değişikliği ile bu iki çözümden biri yaşama geçirilebilir.
Bu soruna çözüm bulunmalıdır. Aksi takdirde birçok kadın işçi doğum yaptığı için anne olduğu için işsizlik ödeneği hakkından mahrum kalmış adeta cezalandırılmış olmaktadır.
İlgili haberler
Çağrımıza 3 vekili yanıt verdi: İşsizlik ödeneği i...
‘İşçi Kadınlar Soruyor’ köşemizde gündeme getirdiğimiz kesilen işsizlik ödeneğinin eski tutardan ger...
Eksik gün işsizlik ödeneği süresini düşürür
İşsizlik ödeneğinin verileceği süre son 3 yıldaki prim gün sayısına göre belirlenir. Primlerde eksik...
Kesilen işsizlik ödeneği istifa halinde de yeniden...
Hak kazandığı işsizlik ödeneğinin tamamını almadan işe giren işçi, yeni işinden 600 gün dolmadan ist...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.