Bugün 4 Mayıs 2021. LGS Sınavına 33 gün var! Bundan mütevellit; 2021 yılı LGS kitapçığındaki iki madde dikkatimi çekti.
7.4. Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Öğrenciler
Otizm spektrum bozukluğu olan öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu öğrencilere 20 dakika ek süre verilecektir. Tercih etmeleri durumunda okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde sınava alınacaklardır.
7.6. Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrenciler
Zihinsel yetersizliği olan öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu öğrencilere 20 dakika ek süre verilecektir. Ayrıca yapılacak tercih doğrultusunda okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde öğrencinin sınava girmesi için gerekli düzenleme yapılacaktır.
Söyle kızım!
Bu iki madde arasında bir tane fark var mı? Yok!
Peki; bu iki maddede belirtilen bireyler arasında fark var mı? Evet, yüzlerce fark var!
Sadece Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireyler arasında bile o kadar çok farklılık varken bu iki maddeye dahil olan kaynaştırma öğrencileri ile, herkesin “normal” gördüğü öğrenciler arasındaki farkı düşünebiliyor musunuz?
Düşünemediniz değil mi?
Ben net bir örnek vereyim size: Herhangi bir okulun, 8. sınıfındaki herhangi bir şubesinde bulunan, otizmli veya zihinsel yetersizliği olan bir öğrenci ile, aynı şubedeki sınıf birincisi arkadaşı aynı sınava tabi tutulacaktır! Yani halk diliyle, sınıfın delisiyle dahisi aynı sınava girecekler!
“Eeeee, iyi ya işte ek süre veriliyor, okuyucu ve kodlayıcı veriliyor” dediğinizi duydum! İyi de bu çocuklara normal sınavlarda, BEP (Bireysel Eğitim Planı) göre, anlama seviyesinde, diğer öğrencilerden farklı sorular hazırlanıp sınava tabi tutarken neden LGS gibi önemli bir sınavda aynı düzeyde soru hazırlıyorsunuz?
Dinle kızım!
Yani kaynaştırma öğrencileri gireceği 2021 LGS sınavında diğer öğrencilerden farklı olarak tanımadığı bir görevli eşliğinde, tek başına ayrı bir sınıfta, diğer öğrencilerle aynı sınava tabi tutulacak. Bu öğrenciler, ortaokulda dört yıl boyunca BEP kapsamında diğer öğrencilerden farklı ağırlıkta sınavlara tabi tutulmuş, akademik seviyesi daha düşük bir eğitim almıştır. Akademik seviyesi diğer öğrencilerden farklıdır.
Sor kızım!
Bu çocuklar otizm tanısı nedeniyle başında gardiyan gibi bekleyen hiç tanımadığı bir görevliyle, tek başına bir sınıfta, korkup tedirgin olmayacak mı?
İlave verilen 20 dakikalık sürenin akademik başarısına etki etmeyeceği, bunun yerine akademik seviyesine uygun sorular ile sınav olması daha doğru değil mi?
Okula başladığı günden itibaren bireysel ders alması için okulun kapısında bekledik, dilekçeler yazdık, müdürle, öğretmenlerle, velilerle, okul çalışanlarıyla mücadele ettik. Şimdi gelmişler bize, diğer çocuklarla aynı sınava girecek, aynı sorulara cevap verecek, diyorlar!
Şaka! Şaka olmalı yani! Gerçi gülecek hal bırakmadınız bizde!
Kaynaştırma öğrencilerini aynı sınava tabi tutacaktınız; niye diğer çocuklarla aynı şartlarda eğitim vermediniz?
MEB otizmli bireylere eşit şartlarda ders verdi mi ki normal çocuklarla aynı sınava sokuyor?
Yaz kızım!
Velhasıl kelam ilkokul 1.sınıftan ortaokul 8. sınıfa kadar kaynaştırma öğrencisi olan öğrencilerimiz gerçekten de kaynadı gitti! Çocuklarımızı denek gibi kullanan sisteme yazıklar olsun!
Görsel: Story/Freepik
İlgili haberler
Otizm Anneleri: Çocuklarımız için eşitlik istiyoru...
Otizmli çocukların maruz kaldığı ayrımcılık, şiddet ve hak ihlallerine tepki gösteren Türkiye Otizm...
Otizmli çocukları olan anneler pandemide çaresiz b...
Pandemi sürecinde otizmli çocukların ve ailelerinin yaşadığı sorunlar büyüdü. Eğitimden mahrum kalan...
Grunya Efimovna Sukhareva: Otizmin tarihçesinde yo...
Sukhareva, doktorlar Kanner ve Asperger'den yıllar önce otizmi karakterize etti. Otizmin tarihçesi a...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.