‘Yaşamımızı savunuyoruz’ diyen KESK’li kadınlar 25 Kasım’a çağırıyor
KESK Ankara Kadın Platformu, OECD ülkeleri içinde kadına yönelik şiddet ve kadın katliamlarda Türkiye’nin birinci sırada yer aldığına dikkat çekerek, tüm kadınları 25 Kasım’da alanlara çağırdı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle Ankara Eğitim-Sen 2 Nolu Şube’de basın toplantısı gerçekleştirdi. KESK Ankara Kadın Platformundan çok sayıda kadının katıldığı açıklamada, salona “Yaşamımızı Savunuyoruz” yazılı pankart asıldı.

‘TÜRKİYE KADIN CİNAYETLERİ SIRALAMASINDA BİRİNCİ SIRADA’

Platform adına konuşan Eğitim-Sen 4 Nolu Şube Kadın Sekreteri Edge Tedik Ejderoğlu, kadınların, dünyanın dört yanında eşitsizliği, yoksulluğu, savaşları ve şiddeti üreten erkek egemen kapitalizme karşı isyanlarını meydanlara taşıdığını vurguladı. Kadınların itirazlarını hep birlikte daha fazla duyurmak için alanlarda olacaklarını belirten Ejderoğlu, “İsyandayız çünkü, dünya genelinde her gün en az 137 kadın, en yakınındaki erkekler tarafından öldürülüyor! Her üç kadından biri yakın aile fertlerinden biri ya da eski eşi tarafından fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kalıyor! Her yıl 12 milyon kız çocuğu zorla evlendiriliyor ve milyonlarca kadın sıradanlaştırılan erkek şiddeti tehdidiyle yaşamaya zorlanmaya devam ediyor! OECD ülkeleri içinde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri sıralamasında birinci durumda olan ülkemizde, erkek şiddeti her gün daha da vahşileşirken kadınlara, LGBTİ+lara yönelik şiddette ve çocuk istismarında cezasızlık özel bir politika olarak uygulanıyor” şeklinde konuştu.

‘KADIN CİNAYETLERİNİN YÜZDE 59' U ESKİ KOCA TARAFINDAN İŞLENİYOR’

Eril yargı kararlarının şiddet faillerini cesaretlendirdiğini ifade eden Ejderoğlu, devletin şiddeti önlemesi gerekirken infaz düzenlemeleriyle faillerin evlerine gönderildiğine işaret etti. Ejderoğlu, kadınları şiddete karşı koruyan yasaların esnetildiğine dikkat çekerek, “Sığınmaevlerine erişim zorlaştırılıyor. Kayyumlar marifetiyle gasbedilen belediyelerin kadın birimleri kapatılıyor. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 gibi yaşam güvencemiz sayılabilecek kazanımlarımız yok edilmek isteniyor. Şiddete karşı savunmasız bırakılmamız için nafaka hakkının gasbı, arabuluculuk gibi hazırlıklarla boşanmaların önlenmesinin hesapları yapılıyor. Biz kadınlar yaşadığımız her türlü erkek-devlet şiddetinin karşısında birlikte mücadele ederek ve birbirimizle dayanışarak kazanacağımızı biliyoruz” sözlerine yer verdi.

‘YAŞAMIMIZI SAVUNMAK İÇİN ALANLARDAYIZ’

“Yaşamımızı savunmak için alanlardayız” diyen Ejderoğlu, 25 Kasım’da tüm kadınları alanlara çağırarak sözlerini taleplerini şöyle sıraladı:

• Kadınları erkeğe, sermayeye ve devlete daha da bağımlı hale getirmek için her türlü krizi fırsata çevirmenin hesabını yapanlardan hesap sormak için sokaklardayız!

■ Emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz üzerindeki binlerce yıllık erkek egemen sömürü düzenine karşı sokaklardayız!

■ Sermayeye, ranta, savaşa aktarılan bütçe hakkımıza sahip çıkmak için sokaklardayız!

■ Fetvalarıyla ne giyeceğimizi, ne söyleyeceğimizi, nasıl yaşayacağımızı buyur ederek bize sınır çizenlere karşı sokaklardayız!

■ “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” demek için sokaklardayız!

■ Her türlü yasağa ve baskıya rağmen ''Susmuyoruz, Korkmuyoruz, İtaat Etmiyoruz'' demek için sokaklardayız!

■ Binbir emekle elde ettiğimiz kazanımlarımıza ve haklarımıza sahip çıkmak için sokaklardayız!

■ Bir kişi daha eksilmemek için sokaklardayız!

■ ''Ev işi kadın işidir'' diyen ataerkiye karşı bakım hizmetlerinin toplumsallaştırılması için sokaklardayız!

■ İşsizliğe, yoksulluğa, güvencesizliğe, gericiliğe, tacize, tecavüze, istismara, katliamlara ve savaşlara karşı YAŞAMIMIZI SAVUNMAK İÇİN sokaklardayız!

Hakkımız olanı ancak sokaklarda olarak alacağımızı, evde, işte, sokakta, cezaevinde, okulda ve yaşadığımız her yerde mücadeleyi büyütürsek kazanacağımızı biliyoruz ve VAZGEÇMİYORUZ!

25 Kasımda KESK’li kadınları alanlara davet ediyoruz.

Biz KESK’li kadınlar olarak 25 Kasım Çarşamba günü saat 18.00’de Çankaya Belediyesinin önünde olacağız. 


KESK ÜYESİ TUTSAK KADINLARA KART GÖNDERDİLER
KESK ankara Kadın Platformu yaptıkları açıklama sonrası Mithatpaşa postanesinde KESK’li tutsak kadınlara kart gönderme eylemi yaptı. 
İlgili haberler
Hangi koşullarda 25 Kasım'a gidiyoruz?

25 Kasım'a kadınlar nasıl koşullarda gidiyor, kadınların "şiddete karşı sözü" ne?

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinden 25 Kasım bulu...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği çağrısıyla kadınlar, şiddete, eşitsizliğe, kadın cinayetlerine karş...

Pandemide 25 Kasım: Bugünü doğuran mücadeleyi hatı...

Pandemi koşullarında ağırlaşan sorunlar bir kere daha gösterdi: ev içinde, ev dışında; yaşamlarımızı...