Uzman çavuş tarafından katledilen Burcu Demir davası yarın: ‘Adalet istiyoruz’
Elazığ Kadın Platformu, Burcu Demir'in ailesi yarın saat 14.00’te Elâzığ 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde başlayacak davaya dayanışma çağrısı yapıyor.

Elâzığ’da 32 yaşındaki Burcu Demir’i 8 Şubat’ta katleden Uzman Çavuş Murat Coşansel’in yargılanmasına başlanacak. Yarın saat 14.00’te Elâzığ 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde başlayacak dava için aile adalet çağrısı yaparken, Elâzığ Kadın Platformu üyeleri de tüm kadınları dava gününde aile ile dayanışmaya çağırdı.

Henüz 1 ay evvel nikah kıydığı Murat Coşansel tarafından ayrılmak istediği için katledilen Burcu Demir’in annesi Songül Demir, kızlarının öldürülmesinin hiçbir haklı sebebi olmadığını dile getirdi. Hiçbir kadının böyle bir sonu hakketmediğini belirten anne Demir, “Evlenmek ne kadar doğalsa ayrılmak, ayrılmayı istemek de o kadar doğaldır. Kimsenin bizim evladımıza ya da bir başkasının evladına kıymaya, bizim yüreğimizi yakmaya hakkı yoktur” dedi. Kızlarının bazı yasal durumları yerine getirebilmek için sanıkla sadece nikah yaptığını, bir çatı altında yaşamadığını ifade eden anne Demir şöyle devam etti: “Bizim kızımız daha bizim evimizde, kendi soframızda, kendi kazancında. Dava sürecinde cezadan kurtulmak ya da az ceza almak için biliyoruz ki kızımıza iftira da atacak, başka yalan beyanlarda bulunacak. Bir kadın, erkek ya da çocuk olsun hiç kimsenin bir başkasını öldürme hakkı yok. Biz kısa ve öz adalet istiyoruz. Katilin en ağır cezayı almasını istiyoruz.”

‘KENTTEKİ TÜM KADINLARI DAYANIŞMAYA BEKLİYORUZ’

Elâzığ Kadın Platformu adına konuşan SES Elâzığ Şube Başkanı Derya Coşkun ise fizyoterapi teknikeri Burcu Demir’in çalıştığı özel hastanenin bahçesinde katledildiğini hatırlattı. Elâzığ Kadın Platformu olarak ilk günden itibaren ailenin yanında olduklarını ifade eden Coşkun, sanığın kendini kurtarmak için planlayarak öldürdüğü nişanlısına iftira atmaktan çekinmediğine dikkat çekti. “Katilin az ceza almak için elinden gelini yapacağını hepimiz biliyoruz, ama biz buna izin vermeyeceğiz” diyen Coşkun, “Elâzığ’daki tüm kadınları katilinin en ağır ceza alması için dayanışmaya bekliyoruz. Burcu’nun ailesi yalnız değil. Katil ağırlaştırılmış ağırlaştırılmış müebbet alana kadar davanın takipçisi olacağız. Burcu için, adalet için, kadın cinayetlerinin son bulması için gücümüze güç katalım” dedi.
Kadın şiddetten, cinayetten koruyan yasaların uygulanması gerektiğine de dikkat çeken Coşkun şöyle devam etti: “İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden uygulanması gerekir. 6284 sayılı Kanun’un da kadınların korunmasında en önemli dayanaklardan birdir ve uygulanmalıdır. Biz katillerin korunmasını değil, en ağır cezayı almasını ve kadın cinayetlerinin son bulmasını istiyoruz. Kadın cinayetlerinin politik olduğunu biliyoruz. Elâzığ Kadın Platformu olarak yarın mahkemede olacağız, kentteki tüm kadınları da dayanışmaya bekliyoruz.”

TASARLAYARAK ÖLDÜRMEDEN DEĞİL KASTEN ÖLDÜRMEDEN YARGILANACAK
Elâzığ Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hazırlanan iddianame 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. İddianamede Coşansel’e “eşi kasten öldürmek” suçlaması yöneltilirken, Sanık Coşansel, “Beni tahrik etti” şeklinde kendini savunmuş ancak sanığın olay öncesi Burcu Demir ve babasını tehdit ettiğine dair telefon tapelerine iddianamede yer verilmemişti. Sanık Demir’in babasına dönük “Elazığ’a gelip hepinizi öldüreceğim, topunuzu yok edeceğim” şeklindeki ölüm tehditlerine de iddianamede yer verilmedi. Sanığın Demir’e psikolojik şiddet uyguladığı, olay günü ticari taksi ile görev yeri Sinop’tan Elâzığ’a gelerek Demir’i katlettiği bilgisi yer alırken iddianame “tasarlayarak öldürmek” suçlaması yerine “kasten öldürmek” suçlamasıyla hazırlandı. Sanık ölüm tehditleri için aile ile uzlaştırma talep etmiş, Demir ailesi uzlaşmayı kabul etmemişti.

Fotoğraf: Can Bulut/Evrensel

İlgili haberler
Burcu Demir’in ardından…

SES Elâzığ Şube Üyesi Fulya Yeğin, Uzman Çavuş Murat Çoşansel tarafından öldürülen Burcu Demir’in ar...

Anlattığım sadece Burcu’nun hikayesi değil

"Burcu’nun olduğu kadar binlerce kadının da hikayesi. Kadınların hikayelerinin böyle vahşice ellerin...

Uzman çavuş tarafından öldürülen Burcu Demir'in ce...

Elazığ'da Murat Çoşansel tarafından öldürülen Burcu Demir' in cenazesi kadınlar tarafından taşındı....