Türkiye'de kadın gazetecilerin uğradığı hak ihlalleri yüzde 244 arttı
CFWIJ kadın gazetecilere yönelik uygulanan şiddete dair kapsamlı bir rapor yayınladı. 2020 yılına kıyasla Türkiye’de kadın gazetecilerin uğradığı hak ihlallerinde yüzde 244,11'lik bir atış yaşandı.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), Birleşmiş Milletlerin (BM) Kadına Yönelik Şiddete Karşı yürütmüş olduğu 16 günlük aktivizm kampanyası sonuna gelirken, 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerine ilişkin bir rapor hazırladı, ihlallerin son verilmesini talep etti.

CFWIJ önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da sene başından itibaren kadın gazetecilere yönelik şiddet, taciz ve hak ihlallerini kaydetmeye devam etti.

Bu yıl en az 810 kadın gazeteci şiddete ve tehditlere maruz kaldı. Sadece 2021’de 11 kadın gazeteci öldürüldü. En az 169 kadın gazeteci, hakim karşısına çıktı, 130'u fiziksel saldırıya uğradı. 104'ü hiçbir sebep gösterilmeden gözaltına alındı. En az 89 kadın gazeteci, sosyal medyada hedef gösterilerek çevrimiçi karalama kampanyalarına maruz kaldı. 73 gazeteci sahada engellendi, 64 gazetecinin işine son verildi, 50 kadın sindirilmek amacıyla ciddi tehditler aldı. 26 kadın gazeteci işyerinde tacize uğrarken, 27’si ise cinsel tacize uğradı. 17'si sözlü tacize maruz kaldı. Üç kadın gazetecinin akreditasyonu iptal edildi. Üçü ise kaçırıldı.

CFWIJ'in bu yıl kapsamlı olarak ele aldığı ülkeler arasında Türkiye başı çekiyor. CFWIJ sadece bu yıl kadın gazetecilere açılmış 94 ayrı dava dosyasını takip etti. 2021’in başından beri 82 kadın gazeteci alanda haber takibi yaparken fiziksel saldırı ve engellemelere maruz kaldı. 18 kadın gazeteci gözaltına alındı. CFWIJ, 2020 yılına kıyasla Türkiye’de kadın gazetecilerin uğradığı hak ihlallerinde yüzde 244,11'lik bir artış gözlemledi. Gazetecilere yönelik artan şiddeti yakından takip eden CFWIJ, Türkiye’ye yönelik geniş kapsamlı özel bir dosya hazırladı. Bu yılın başından beri gelişen olayları detaylı bir şekilde ele aldı. 

Fotoğraf: Pixabay

İlgili haberler
IAWRT, Afganistan'daki kadın gazetecileri korumak...

Uluslararası Kadın Radyo ve Televizyon Çalışanları Derneği (IAWRT), uluslararası toplumu, Afganistan...

Afgan kadın gazeteciler izlerini yok etmeye çalışı...

Kabil’de medyada çalışan kadınlar, Taliban’dan kaçınmak için kimliklerinin izlerini yok etmeye çalış...

TGC Kadın Gazeteciler Komisyonu, Cinsiyet Eşitlikç...

TGC Kadın Gazeteciler Komisyonu, kadın cinayetlerinde yanlış ifadelerle şiddetin pornografisinin üre...