TÜBAKKOM Sözcüsü Ilgaz: Medeni Kanun’a sahip çıkacağız
TÜBAKKOM sözcüsü Av. Ilgaz, 'Kadına eşit vatandaşlık temelinde onurlu bir yaşam hakkı tanıyan Medeni Kanun’a sahip çıkmak için bu çalıştayı yapmayı amaçlıyoruz.'

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM), Medeni Kanun’da yapılmak istenen boşanmalarda ara buluculuk, nafakada sınırlama gibi değişikliklere karşı 23 Şubat’ta çalıştay düzenleyecek. TÜBAKKOM Sözcüsü Avukat Lale Ilgaz, çalıştayın kapsamına ve amacına dair konuştu.

Ilgaz, son dönemde aile hukukunun “sil baştan” ele alınacağına dair yürütülen tartışmalarla birlikte ara buluculuk ve yoksulluk nafakasına ilişkin açıklamaların, kadınların Medeni Kanun ile güvence altına alınmış haklarını tehdit ettiğini söyledi. Bu ay içinde Meclise sunulması planlanan 8. Yargı Paketi kapsamında da bu gibi değişiklikler ve evli kadınların soyadlarını tek başına kullanmasının engellenmesi konularının tartışmaya açıldığını belirten Ilgaz, planlanan değişikliklerin kadının toplumdaki eşitsiz konumunu kalıcı hale getireceğini dile getirdi.

‘HAK KAYIPLARINA KARŞI MÜCADELE SÜRECEK’

Türk Medeni Kanunu’nda kadın aleyhine planlanan değişikliklerin, bir asrı aşan medeni haklar mücadelesinin yok sayılması olduğunu belirten Ilgaz, “TÜBAKKOM olarak, yaklaşan bu tehlike karşısında 23 Şubat tarihinde bir çalıştay gerçekleştireceğiz. Bu kapsamda 81 ildeki baroların kadın hukuku komisyonları ve merkezlerindeki temsilciler olarak, akademisyenler ve kadın hakları alanında sahada çalışan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya gelerek tehlikenin boyutlarını somut bir şekilde ortaya koyacağız” dedi.

Ilgaz, çalıştayda “Aile hukukunda ara buluculuk sisteminin getirilmesi tehlikesi, nafaka ve tazminat davalarında yaşanan sorunlar ve yoksulluk nafakasına yönelik saldırılar, boşanma davalarında kusur ilkesinin kaldırılması halinde olası riskler, kadının soyadı, Medeni Kanun’daki kadın hakları ile ilgili diğer hükümler, 6284 sayılı Kanun’un uygulama sorunları, evlat edinme ve soybağı davalarında uygulamada karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri, aile mahkemelerinin yapısı ve yargılama usulü, uzun süren yargılamalara karşı çözüm önerileri” konularının tartışılacağını ifade etti.

Kadınların mücadeleyle elde ettiği kazanımlardan geri dönüşe yol açacak söylem, eylem ve yasa değişikliklerine karşı mücadele edeceklerini vurgulayan Ilgaz, “Kadına eşit vatandaşlık temelinde onurlu bir yaşam hakkı tanıyan Medeni Kanun’a sahip çıkmak için bu çalışmayı yapmayı amaçlıyoruz” diyerek çalıştaya çağrı yaptı.

Fotoğraf: Lale Ilgaz/ Kişisel arşiv

İlgili haberler
TÜBAKKOM Medeni Kanun Çalıştayı Düzenliyor

TÜBAKKOM, 23 Şubat’ta Medeni Kanun’da yapılmak istenen ve kadınların hak kaybına neden olacak düzenl...

Medeni Kanun'da değişikliğe değil kadını güçlendir...

Kadınların nasıl koşullarda yaşadığını ve Medeni Kanun’da yapılmak istenen değişikliklerin kadınları...

Medeni Kanun'a saldırı çalıştayı

Adalet Bakanı Tunç çalıştayda, boşanmaları zorlaştıracak arabuluculukla kadınları hedef aldı. Tunç,...