Taksim’deki 25 Kasım eylemine yasak: Müsaade istemiyoruz, şiddetsiz bir hayat istiyoruz!
Beyoğlu Kaymakamlığı, yarın Taksim’de düzenlenecek 25 Kasım eylemine karşı yasak kararı aldı. 25 Kasım Platformu yaptığı açıklamayla yasağı tanımadığını söyledi, kadınları sokağa çağırdı.

Beyoğlu Kaymakamlığı, 25 Kasım Kadın Platformunun çağrısıyla Taksim Tünel’de yapılacak 25 Kasım eylemini yasakladığını açıkladı.

Kaymakamlık, bazı sosyal medya hesaplarındaki çağrıyı gerekçe göstererek yaptığı açıklamada “… toplumsal iç barışı tehdit edebileceği, etkinlikleri gerçekleştirecek grup/şahıslar ile vatandaşlarımız arasında sözlü ve fiziksel provokatif amaçlı olayların olabileceği, kamu düzeninin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunmasının tehlikeye düşebileceği değerlendirilmektedir” dedi.

Yasak kararının ardından açıklama yayımlayan Platform ise “Müsaade istemiyoruz, şiddetsiz bir hayat istiyoruz!” diyerek şu açıklamayı yaptı:

‘25 KASIM YASAKLANAMAZ!’

“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde Taksim Tünel’den başlayacak olan yürüyüşümüz Kaymakamlık kararıyla yasaklandı. Toplumu savaş siyasetiyle, korkuyla, baskıyla sindirerek yönetmeyi hedefleyen iktidar, bu yasağı “toplumsal infial uyandırabileceği, iç barışı tehdit edebileceği ve kamu düzenini bozabileceğine” ilişkin değerlendirmelerine dayandırarak hak ve özgürlükleri koruma amacına (!) dayandırdı.

Sen de biliyorsun, hayatlarımızı kısıtlamaya çalışan kendileriyken esas dertleri hak ve özgürlüklerin korunması değil! Hatırla; biz haklarımıza, birbirimize, yaşamlarımıza sahip çıkmak için rengarenk doldururken sokakları, her yıl yasak demeye devam ettiler. Biz yine de buluştuk.

Bu ülkede yaşamak için erkek şiddetine, erkek devlet şiddetine karşı mücadele etmememiz, en temel hakkımız olan sokaklardan çekilmemiz, birbirimizle dayanışmaktan vazgeçmemiz mümkün değil; İstanbul Sözleşmesini fesih eden, Kadınları açlığa, işsizliğe, yoksulluğa mahkum eden, kadınları korumak yerine, kadın ve LGBTI+ örgütlerini kapatan, LGBTI+ etkinliklerini yasaklayan ama nefret söylemi üreten yürüyüşleri destekleyen, erkek şiddetiyle mücadeleye bütçe ayırmayan, cinsiyetçi söylemler üreten ve kadın düşmanı politikaları besleyen iktidarın kendisi bizim için bir “hak ve özgürlük” sorunu. Her an haklarımızı gasp etmek ve yaşam alanlarımızı daraltmak isteyen iktidar erkek adaleti ve cezasızlık politikalarıyla yaşamlarımıza tehdit.

Öyleyse her yıl olduğu gibi Tünel meydanı, yine bizi bir araya getirecek, büyük kalabalığımızdan aldığımız gücü gösterecek bir buluşmaya hazır olsun çünkü biz kadınlar hazırız... 25 Kasım’da her sene olduğumuz yerde, 19.00’da Tünel’de, şiddete karşı bir araya geliyoruz.” 

Fotoğraf: Hayri Tunç