Tacizi soruşturmadı, taciz mağdurunu uzaklaştırdı
Düzce Üniversitesinde bir öğretim üyesi tarafından tacize uğradığını iddia eden öğrencinin şikayeti dikkate alınmazken öğrenciye sınavda kopya çektiği iddiasıyla uzaklaştırma verildi.

Düzce Üniversitesinde bir öğretim üyesi tarafından sözlü ve fiziksel tacize uğradığını iddia eden öğrencinin şikayeti dikkate alınmazken tacize uğrayan öğrenciye sınavda kopya çektiği iddiasıyla uzaklaştırma cezası verildi.

Düzce Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda okuyan A. isimli öğrenci, yaşadıklarını anlattı. Uzaklaştırma kararına karşı açtığı davayı kazandığını fakat bu süreçte okulda yaşadığı baskının artarak sürdüğünü söyleyen A. hayati tehlikesi olduğunu düşünüyor.

Üniversite yönetimine tacizle ilgili şikayette bulunduğunu ancak kendisine soruşturmaya gerek olmadığı şeklinde yanıt verildiğini söyleyen A. “Geçtiğimiz güz dönemi önce sözlü tacizler başladı. Ders çıkışlarında odasına gelmemi istediğinde ben de bu durumun yanlış anlaşılabileceğini ve doğru bulmadığımı ifade ettim. Bunun üzerine ayağa kalkıp odadan çıkmak istediğimde fiziksel tacize uğradım. Bölüm tuvaletine giderek kustum ve ağlamaya başladım. Burada durumumu gören başka bir hocama yaşadıklarımı anlattım” dedi.

Yüzde 94 oranında engelli raporu bulunduğunu ve yaşadıkları nedeniyle hastalığının ağırlaştığını ifade eden A., “Bu süreçte kemoterapi almaya başladım. Bahar yarıyılında bir kemoterapi seansı çıkışında girdiğim bir sınavda yanımdaki arkadaşımla kağıtlarımızı değiştirerek kopya çektiğim iddia edilerek hem ben hem arkadaşım hem de sınavda gözetmen olan hocam hakkında soruşturma başlatıldı. Sınavdaki gözetmen hocamız bu süreçte benim yanımda olduğu, yaşadıklarıma tanıklık ettiği için böyle bir durumla yüz yüze kaldı” dedi.

Bu süreçte üniversite yönetimine başından geçenleri hem yazılı hem de sözlü olarak anlattığını fakat hiçbir adım atılmadığını ifade eden öğrenci tacizi gerçekleştiren öğretim üyesi ve başvurularını dikkate almayan bölüm ve üniversite yöneticilerinden şikayetçi oldu. Konuyla ilgili bilgi almak için aradığımız rektörlük yetkilileri sorularımıza ilişkin dönüş yapacaklarını ifade etmelerine rağmen geri dönüş yapmadılar.

Fotoğraf: Evrensel