Soma’da yaşamını yitiren işçilerin anneleri adalet istiyor!
Soma’da üç yıl önce bugün, Türkiye’nin en büyük işçi katliamı yaşandı. 301 işçi, daha fazla kömür çıkarılarak, patronun daha fazla para kazanması uğruna yaşamını yitirdi. Geride derin bir acı kaldı.

Soma’da 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği katliamın 3. yılı bugün. Aileler yürüyüş yaparak adalet taleplerini tekrar dile getirmek için bir anma gerçekleştirdi. Katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları da anmadaydı. Oğullarını katliamda kaybeden anneler de Ekmek ve Gül mikrofonuna konuştu:

‘ADALETİN ÜSTÜNDEN KİRLİ ELLERİNİ ÇEKSİNLER’
Yaşamını yitiren Uğur Çolak’ın annesi Gülsüm Çolak acılarının hala taze olduğunu söyledi, “3. yılı doldurduk. Sanmasınlar ki Soma’da acı bitti. O acı hiçbir zaman bitmeyecek. Adalet sağlandığındaysa sadece bir nebze iyileşecek. Umuyoruz ki 11 Temmuzdaki duruşmada adalet sağlanır. Adalet var mı diye sorsan; bilmiyorum, güvenemiyorum. Mıknatısla adalet arıyoruz. Adalet kime işliyor? Umarız adalet haklıdan yana, ezilenden yana olur da bir nebze içimiz rahatlar. İçimizdeki ateş hiçbir zaman bitmeyecek.”
Gülsüm Çolak, Soma davasını başından beri takip ediyor ve aileleri de katılması için köy köy dolaşarak ikna etmeye çalışıyor. Ayrıca referandum sürecinde de aktif çalışma yürüttü: “Koskoca bir iktidarla mücadele ediliyor. Bana ‘Abla sen kime baş kaldırıyorsun, biz hayır versek ne olur’ diyorlardı. Ben de onlara ‘Yukarıdaki çok büyük onu biz getirdik, biz indiririz. Siz işçisiniz asla emeğinizi yedirmeyin’ dedim. Çünkü biliyorum onu biz getirdiysek biz de indirmesini biliriz.
Çolak 11 Temmuz tarihinde görülecek olan duruşmaya ilişkinde şu sözleri söyledi: “Adalet bakanına sesleniyorum. Adalet bakanı sermayeden yana hukukunu savunmasın. Ezilenden yana savunsun ki ben de bileyim benim devletim halkına sahip çıkıyor. Adaletin üstünden kirli ellerini çeksinler.”

‘ADALET İSTİYORUZ’
Başka bir işçi yakını ise: Yarın Anneler Günü. Biz Soma anneleri 3 sene önce öldük zaten. Üç senedir yokuz! Çünkü gözümüzün nuru çocuklarımız yok artık. Anneler Günü’nde oğlum beni ‘Annecim nasılsın’ diye arardı. Ama üç senedir beni arayan yok, nasılsın diye soran yok. Adalet istiyoruz.

‘BEN OĞLUMA DOYAMADIM’
Rahatsızlığı sebebiyle ayakta bile zor duran Emin Kurt’un annesi de şçyle konuştu: “İki kızım bir oğlum vardı. Oğlumu kaybettim. Acıların en büyüğünü çektim. Eşim gitti, damadım gitti, oğlum gitti. Şimdi de babamı kaybettim. Ben doyamadım oğluma. Hep acılar çektim dayanıyorum ama nasıl dayanıyorum bende bilmiyorum.”


İlgili haberler
Gebze’de işçi kadınların talebi: İnsanca yaşamak

Gebze’de 1 Mayıs alanlarında buluşan kadınlar herkes için insanca bir yaşam istiyor...

Suriyeli işçi kadınlar anlatıyor

Savaş nedeniyle Türkiye'ye gelmek zorunda kalan Suriyeli mülteciler için aradan geçen onca yıla rağm...

GÜNÜN FERYADI: Somalı annenin bu isyanını unutmaya...

13 Mayıs 2014'te Soma'da yaşanan maden katliamının ardından bir anne böyle isyan etmişti. Soma için...