Bursa Valiliğinin İl Hıfzıssıhha Kurul Kararı ile yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri gerekçesiyle sendikaların genel kurul toplantıları da dâhil tüm etkinliklerinin 2021 Mart’ın 1’ine kadar ertelendiğini duyurmasının ardından biz de Bursa'da bir metal fabrikasında çalışan bir kadın işçiyle bu kararı konuştuk. Türk Metal Sendikasının faaliyet yürüttüğü fabrikada Kovid sürecinden önce de hiçbir faaliyetini göremediklerini belirten işçi: “Şu an çok fazla hasta sayısı var, sendikadan biri de çıkıp demiyor ki ‘2 hafta üretime ara verin çoğu işçimiz ağır şekilde hastanelerde. Yeni işçi alıp üretim hızını düşürmektense 2 hafta ara verip herkesin iyileşmesi sonucu çalışmaya başlamak daha verimli sonuç verecektir’ demiyor maalesef, bunu yapabilirlerdi.”
Türk Metal Sendikasını işverenin sağ kolu olarak tanımlıyor: “Biz ne dersek diyelim sendika, işçiyi değil patronu dinliyor.” Yeni kısıtlamaların ise göstermelik olduğunu belirten işçi “Aslında insanlar da virüsü neyin yaydığını çok iyi biliyor. Virüs her gün fabrikaya gidip çalışan işçiye mi bulaşır yoksa sendikal faaliyet yürütene mi? Açıkçası ben bir işçi olarak sendikamızın yerinde olsam şunları yapardım: Mesela sendikal faaliyetleri tüm önlemlere dikkat ederek devam ettirirdim. Aynı zamanda işçilerin fikirlerine önem verirdim, onların önerilerini alıp üstlere sunardım ve Kovid-19 için alınması gereken önlemler için yeni işçi almak yerine imza kampanyası başlatır üretime 2 hafta ara verilmesi yönünde elimden geleni yapardım” diyor.
“Bu zor günlerde sendikanın hiçbir şey yapmadığını da görüyoruz” diye belirten işçi “Fabrikamızda 9 bin işçi var. İşçilerin saat ücreti arttıkça aidatları da artıyor. Ama dönüp baktığımda yalnızca paramız gidiyor” diyor. “Sendikaların patronların değil biz işçilerin yanında olması gerek” diye sözünü tamamlayan işçi, sendikasına da bu yönde çağrıda bulunuyor.
Fotoğraf: Vera Gorbunova/Unsplash
İlgili haberler
Kadın işçiler mücadelede de en önde olmalı
‘Günde 8 saat çalışıp eve dönüyoruz. Üç vardiya çalışıp bir de çocuklara, eşimize yemek hazırlayıp,...
Tek seçenek, şiddete karşı örgütlü mücadele!
Eyüp Ekmek ve Gül Grubunun 25 Kasım vesilesiyle gerçekleştirdiği anketin sonuçları kadınlara şiddeti...
SINIRLARIN ÖTESİ: Hindistan, Güney Afrika, Arjanti...
220 milyonluk Hindistan grevinde kadınlar güvenceli istihdam, Güney Afrika’daki çiftlik işçi kadınla...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.