SAKARYA’DA İŞ CİNAYETİ: Biri kadın 4 işçi hayatını kaybetti, 3 işçi enkaz altında!
Sakarya Hendek’teki havai fişek fabrikasında yaşanan patlamada ölen 4 işçiden ikisinin kimliği belirlendi. Çoğu kadın işçinin çalıştığı fabrikada 3 işçi ise enkazın altında aranıyor.

Sakarya Hendek'te Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikasında büyük bir patlama meydana geldi. Patlamanın ardından yangın çıkarken, 4 kişi hayatını kaybetti, 114 kişi yaralandı, 3 kişi ise hala kayıp. Enkazın altında 3 işçi için arama çalışmaları sürüyor. 

‘UYARISI ÖRTBAS EDİLDİ, EŞİ HAYATINI KAYBETTİ’

Meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 4 kişiden 2'sinin kimliği tespit edildi. Ölen 2 kişinin Havva Çelik ve Selahattin Tepeçınar olduğu belirlendi. 45 yaşındaki Havva Topal Çelik iki çocuk annesiydi. 47 yaşındaki Sabahattin Tepeçınar ise 3 çocuk babasıydı. Hayatını kaybeden iki işçi de Akyazılı'ydı.

Eşinin ölümünü öğrenmeden önce Evrensel’e konuşan Salih Çelik, iş güvenliği önlemlerinin alınmamasından kaynaklı daha önce de patlamalar yaşandığını ifade etti. Devletin de gerekli denetimleri yapmadığına dikkat çeken Çelik, kendisinin daha önce şikayette bulunduğunu ancak yanıt alamadığını söyledi. Çelik, işçilerin de işsizlikle tehdit edildiğini, parayla daha önceki patlamaların örtbas edildiğini dile getirdi.

GÖZ GÖRE GÖRE İŞ CİNAYETİ!

Fabrikada ablasının çalıştığını söyleyen Fuat Orhan, “Ablam 3 yıldır buradaydı. Biz televizyondan duyup geldik. Çalışma şartları sağlıklı değildi. Zaten her an iş kazası olabileceğini söylüyorlardı. Bunların olabileceğini bekliyorduk. Ablamı da kaç defa uyarmıştık, bak bu iş tehlikeli diye ama ekmek parası mecbur kalıyorsun bir yandan. Bu iş cinayetleri artık dursun. Biz bir tek bu cinayetlerin bitmesini istiyoruz ama bir türlü bitmiyor bu cinayetler” dedi.

'SEBAHATTİN AĞABEY, YARALILARI KURTARMAK İSTERKEN ÖLDÜ'

Patlamanın meydana geldiği fabrikada 3 ay önce işe başlayan Güllü Aslan, Sebahattin Tepeçınar’ın yaralıları kurtarmak isterken yaşamını yitirdiğini belirterek, “Hayatını kaybeden Sebahattin Ağabey, ilk patlamada dışardaymış. Tekrar patlama olmaz diye oradaki yaralıları kurtarmak için içeri girince ikinci patlama olmuş, orada kalmış” dedi.

Patlamada hayatını kaybeden 10 yıllık işçi Sebahattin Tepeçınar’ın Akyazı’da yaşayan ikiz kardeşi Saadettin Tepeçınar, “Yaklaşık 8 saat haber alamadık kendisinden. Aramalara da katıldık ama bulamadık. Hastaneden haber geldi daha sonra, gittik ve vefat ettiğini öğrendik. Daha önceki patlamada işçiydi, ama o patlama günü mesai saatleri dışında olduğu için fabrikada değildi. 3 çocuğu var” dedi.

Sebahattin Tepeçınar’ın oğlu Adem Tepeçınar ise, ''Bartın’da üniversite okuyorum, 19 yaşındayım. Patlama haberini burada çalıştığım oto yıkama firmasında aldım'' diye konuştu.

İŞÇİLER CAN HAVLİYLE FINDIK BAHÇELERİNE KAÇTI

Fabrikada çalışan ablasını kurtarmak için gelen Adem Türgün, patlamanın ardından yaşadıklarını anlattı. Türgün, ''Kız kardeşim burada çalıştığı için hemen can havliyle ben de buraya intikal etmeye başladım. Birçoğu kadın zaten çalışanların. Etrafta bulunan fındık bahçelerine, yani fabrikadan mümkün olduğunca uzak alanlara kaçmaya çalışıyorlardı. Hatta bu kaçmaya çalışanlar içerisinde ayağı kırık olanlar, ayağından, kolundan yara almış olanlar, taşlardan ve o uçan parçalardan dolayı yaralananlar vardı. O sırada içeriden birkaç kişiyi de biz çıkartabildik” dedi.

Adem Türgün alevlerin birbirine yakın olan binalara sıçradığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“İnsanlar olayın şokuyla birlikte kaçınmaya başladılar. Etraftaki fındık bahçelerinde saklanmaya çalıştılar. Kafalarına, üzerlerine bir madde gelmemesi için fındık bahçelerine saklanmaya çalıştılar. Biz de yakınımızı yaklaşık 1,5 kilometre aşağıda kaçmış halde bulduk.”

Fabrikada çaycı olarak çalışan Nahide Cancı ise şöyle konuştu:

"Aklımdan neler geçmedi ki, yemin ediyorum öldüğümü zannettim. Daha önce de patlamalar oldu ama bu bir başkaydı. Yer oynadı, kalktık kalktık oturduk. Akşam hiç uyuyamadım. Seslerden dolayı kulaklarımız duymuyor. Bir arkadaşım vefat etmiş, Havva Çelik hanım, ona çok üzüldüm. Sebahattin'e çok üzüldüm. Arkadaşımın kocası kayıp, hala haber alınamadı. Bir de bir çocuğumuz vardı Geyve'den 20'li yaşlarda ondan da haber alınamıyormuş, ona da çok üzüldüm. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Dua ediyoruz."


FABRİKA SAHİBİ: DENETİMLER SÜREKLİ YAPILIYOR

Fabrika sahibi ve MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun’dan da ilk açıklama geldi. Coşkun, patlamanın bir anda olduğunu, neden ve nereden başladığını henüz öğrenemediklerini belirtti. Önceliklerinin kayıpların bulunması olduğunu ifade eden Yaşar Coşkun, “Hiç olmasını istemediğimiz bir olay yaşadık” dedi.

Denetimleri sürekli yapılan bir fabrika olduklarını ileri süren Coşkun, “İncelemeler yapıldıktan sonra daha detaylı bilgilendirme yapılacak” diye konuştu.

MÜSİAD’DAN FABRİKA PATRONUNA ‘MORAL’ DESTEĞİ

Öte yandan MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Yönetim Kurulu üyeleri ve bazı şube başkanları ile birlikte Sakarya'ya gelerek Yaşar Coşkun'a ‘moral’ desteği verdi. MUSİAD Twitter hesabından yemek fotoğrafı paylaştı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATTI

İçişleri Bakanlığı patlamayla ilgili idari soruşturma başlatıldığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “İçişleri Bakanlığı'nca 1 mülkiye başmüfettişi, 1 polis başmüfettişi, 1 jandarma müfettişi görevlendirilmiştir” denildi.

Aynı firmanın daha önce 5 kez patlamayla gündeme geldiğini belirten İSİG Meclisi geçmişin verilerini paylaştı: Verilere göre yaşana patlamalarda 6 işçi yaşamını yitirdi. İSİG Meclisi "Bu fabrika da yaşanan patlamalar, ölümler ve yaralanmalar belli. Fabrikanın süreç içinde adı ve mekanı değiştiriliyor ama sahibi aynı aile. Devlet bugüne kadar neden önlem almadı?” diye sordu.

ADI DEĞİŞİYOR, ÖLÜMLER DEĞİŞMİYOR

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, aynı aileye ait olan ve her patlama sonrası isim ve il değiştiren firmaya ilişkin elindeki bilgileri paylaştı. Şimdiye kadar 5 işçinin yaşamını yitirdiği, 100 işçinin de yaralandığını belirten İSİG, fabrikanın adının patlamalar sonrası sürekli değiştiğini belirterek, “Coşkunlar, Büyük Coşkunlar, Venüs Coşkunlar... En son fabrika Niğde ve Sivas'a taşınmış ve adı Yertaş Patlayıcı Maddeler olmuştu” dedi.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

• 17 Ağustos 2009: Çoşkunlar Havai Fişek fabrikasında Ramazan topları için patlayıcı üretilen laboratuvar bölümünde patlama meydana geldi. Üretim tesisindeki binaları yerle bir eden patlamada 1 işçi hayatını kaybetti, 33 işçi yaralandı.

• 29 Eylül 2009: Coşkunlar Havai Fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 1 işçi öldü, 1 işçi yaralandı. Yangına maytap fitillerinin kurumadan kesilmesi sebep oldu.

• 11 Şubat 2011’deki patlamada bir çocuk annesi 33 yaşındaki işçi Hediye Hallaç hayatını kaybetmiş ve 10 işçi yaralanmıştı.

• 14 Aralık 2014'te fabrikada gerçekleşen patlamada 38 yaşındaki işçi Yılmaz Şapoğlu hayatını kaybetmişti.

• 27 Ocak 2018’de Niğde’deki fabrikada gerçekleşen patlamada 32 yaşındaki işçiler Muharrem Alkan ve İlyas Ünlü hayatını kaybetmişti.

İSİG Meclisi “Soruyoruz; bu fabrika da yaşanan patlamalar, ölümler ve yaralanmalar belli. Fabrikanın süreç içinde adı ve mekanı değiştiriliyor ama sahibi aynı aile. Devlet bugüne kadar neden önlem almadı?” diye sordu.


İlgili haberler
Eşini iş cinayetinde yitiren Asine: Ceza almaların...

‘İşe başlayalı üç ay olmuştu ki makineye ayağı sıkıştı. Bir buçuk ay raporun ardından yerini değişti...

Abisini iş cinayetinde kaybeden Melek: ‘Bu ülkede...

‘İnsan başına gelince daha iyi anlıyormuş, yargının ne kadar kötü olduğunu. Petkim koca bir firma ol...

Son yedi yılda en az 817 kadın işçi iş cinayetleri...

Çalışırken, işe giderken, makinenin ezmesiyle ya da iş baskısının yarattığı stres sonucu 7 yılda en...