Sağlıkta özelleştirmelere karşı sağlık emekçileri eylemde
En az 12 bebeğin ölümüne sebep olan yenidoğan çetesinin ortaya çıkartılmasının ardından SES, bulundukları alanlarda sağlıktaki özelleştirmeleri protesto ediyor.
BALIKESİR

Balıkesir Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) şubesi tarafından Edremit Devlet Hastanesi'nde saat 12.45'te "Sağlıkta Ticaret ölüm demektir, Özel Hastaneler Kamulaştırılsın" konulu basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasına KESK MYK üyesi Sevgi Yılmaz, SES MYK üyesi Eylem Eroğlu, BES MYK üyesi Mustafa Güven, Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, Balıkesir KESK Şubeler Platformu ve Edremit Demokrasi Platformu bileşenleri katıldı. Açıklamada "Sağlık haktır, satılamaz", "Sağlıkta ticaret ölüm demektir", "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları atıldı.


Fotoğraf: Ekmek ve Gül


ANKARA

Ankara’da SES MYK üyeleri ve sendika üyeleri Sağlık Bakanlığı önünde bir araya gelerek, “Yenidoğan Çetesi”ne dair açıklama yaptı. Açıklamada, "Bizler sağlıkta dönüşüm programını eleştirince 'bütün dünyada bu var, bizde olmasına neden itiraz ediyorsunuz' gibi bir savunu ile eleştirilerimizi savuşturmaya çalışıyorlardı. Zaten kapitalizmin toplum ve doğa için yararlı olduğu kim söylüyor ki onun önerdiği sağlık sistemleri toplum yararına olsun?" denilerek; ücretsiz, ulaşılabilir, anadilinde sağlık hizmeti talep edildi.

AKP'nin tek başına iktidara gelmesiyle birlikte uygulamasına hız verilen Sağlıkta Dönüşüm Programının (SDP) tüm itirazlara rağmen hayata geçirildiğinin ifade edildiği açıklamada, "Gelinen aşamada özellikle de para için bebeklerimizin yaşamlarına kadar el uzatan bu programın, toplum sağlığına yararı olmadığı herkesçe görülmüştür. Sağlıkta dönüşüm programı ve programa yön çizen kar ve rant amaçlı, özelleştirmeci, halkın geniş kesimlerinin çıkarlarını sermayenin ihtiyaçlarını için gözden çıkartan anlayış ülkemizde de benzer uygulamaları uygulayan tüm dünya ülkelerinde de çökmüştür" denildi.

SES'in talepleri şöyle;

• Pıtrak gibi çoğalan özel sağlık kurumlarına değil kamu sağlık kurumlarına yatırım,
• Sağlık hizmetlerinin demokratikleşmesi,
• Bireysel ve tedavi merkezli değil, toplum ve bölge tabanlı koruyucu sağlık,
• Taşeron, sözleşmeli, 4/B,4/C,4/D, 3+1 değil tek ve kadrolu çalışma,
• Performans değil, emekliliğimize yansıyacak temel ücret ve ücretlerimizde artış,
• Devasa şehir hastaneleri değil topluma yayılmış, ulaşılabilir sağlık kurumları,
• Ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir ve anadilinde sağlık hizmeti istiyoruz.

Fotoğraf: SES

İZMİR

SES İzmir 1 ve 2 No’lu Şubeler Yenidoğan Çetesi ile gündeme gelen bebek ölümlerine ve sağlığın ticarileştirilmesine ilişkin basın açıklaması düzenledi. Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirilen açıklamada sıklıkla “Sermaye elini sağlıktan çek”, “Sağlık haktır satılamaz” ve “Sağlıkta ticaret ölüm demektir” sloganları atılırken; basın metnini ise SES İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Başak Edge Gürkan okudu.

Yaşanan katliamın birkaç kişiye yıkılarak ve birkaç hastane kapatılarak örtülemeyeceğini dile getiren Gürkan, “O hastanelerde çalışan suçsuz evine ekmek götüren emekçileri işsiz bırakamazsınız. Bu hastaneleri kamulaştıracak ya da işsiz kalacak suça bulaşmamış emekçileri Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde görevlendireceksiniz. Dönemin il sağlık müdürü olan Sağlık Bakanı dâhil denetimden sorumlu yerelden bakanlığa kadar tüm bürokratlar sorumluluğu gereği görevden el çektirilerek adli ve idari soruşturmaya dahil edeceksiniz. Kâr ederken ses çıkarmayan hastane patronları ya da özel hastane şirketlerinin yöneticileri de aynı derecede sorumludur" dedi.

Fotoğraf: SES

ŞIRNAK

Şırnak Tabip Odası Eş Başkanı Serdar Kuni, "Esas sorun uygulanan mevcut özelleştirme politikalarıdır. Bunun esas sorumlusu da politikaları uygulayan hükümettir. Sistemde özveriyle çalışan sağlık çalışanları sorumlu değildir. Sağlıkta özelleştirme ve sağlığın piyasalaşması, bebek ölümleri ile tarihsel bir utanca neden olmuştur. Bu politikalar mutlaka terk edilmelidir. Özel hastanelerin SGK ile anlaşmalarına son verilmelidir. Sistemde sorumlular hakkında etkin idari ve adli soruşturmalar yapılmalı, görevlerine son verilmelidir" dedi. Kuni, başlatılan soruşturma sürecine TTB ve sendikaların da dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.

Fotoğraf: MA

ESKİŞEHİR

SES Eskişehir Şubesi, Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Mermer Salonu önünde açıklama yaptı. Açıklamada "Sağlık bakanı istifa" dövizleri taşındı. Eskişehir Şubesi Hukuk Sekreteri Hülya Aslan, "Ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir ve anadilinde sağlık hizmeti demeye" devam edeceklerini vurguladı.

Fotoğraf: MA

ANTALYA

SES ve Dev Sağlık-İş Antalya şubeleri, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi A Blok önünde açıklama yaptı. Açıklamada, "Sağlıkta Dönüşüm Programı"na tepki gösterildi. SES Şube Eşbaşkanı Şükran İçöz, ortak açıklamayı okudu.

Fotoğraf: Evrensel

ARTVİN

SES Artvin Temsilciliği de yaşanan bebek ölümlerine ilişkin Hopa Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. "Sağlıkta ticaret ölüm demektir" pankartı açılan açıklamaya kentte bulunan siyasi parti ve kurum temsilcileri de katıldı.

Açıklamada konuşan SES Artvin Temsilcisi Onur Baltacıoğlu, yaşanan bu katliamı birkaç kişiye yıkarak birkaç hastane kapatarak örtülemeyeceğini vurgulayarak, "Yerelden bakanlığa kadar tüm bürokratlar sorumluluğu gereği görevden el çektirilerek adli ve idari soruşturmaya dâhil edilmelidir. Kâr ederken ses çıkarmayan hastane patronları ya da özel hastane şirketlerinin yöneticileri de aynı derecede sorumludur. Gözaltına alınan tek bir hastane sahibi ya da şirket yöneticisi yoktur. Bunlar da soruşturmaya dâhil edilmelidir. Kamu hastanelerindeki istihdam açığını hızla giderip liyakatsiz yöneticileriniz geri çekilmelidir" ifadelerini kullandı. 

Fotoğraf: MA

SAMSUN

SES Samsun Şubesi, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklaması ile özel hastanelerde ortaya çıkan soyguna ve çeteleşmeye tepki gösterdi. Açıklamaya SES üyelerinin yanı sıra KESK ve emekten yana siyasi parti ve derneklerin temsilcileri de katılarak destek verdi. Açıklamada “Sağlık haktır satılamaz”, “Sağlıkta ticaret ölüm demektir”, “Sermaye değil sağlığa bütçe”, “Özel hastaneler kamulaştırılsın”, “Yaşamak, yaşatmak istiyoruz”, “Hastaneler kamulaştırılsın, bebekler yaşatılsın” sloganları atıldı. Basın açıklamasını Samsun Şube Başkanı Şuayip Zobal yaptı.

Zobal “Yaşanan bu katliamı birkaç kişiye yıkarak birkaç hastane kapatarak örtemezsiniz. O hastanelerde çalışan suçsuz evine ekmek götüren emekçileri işsiz bırakamazsınız. Bu hastaneleri kamulaştıracak ya da işsiz kalacak suça bulaşmamış emekçileri Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde görevlendireceksiniz! Dönemin il sağlık müdürü olan Sağlık Bakanı dâhil denetimden sorumlu yerelden bakanlığa kadar tüm bürokratlar sorumluluğu gereği görevden el çektirilerek adli ve idari soruşturmaya dahil edeceksiniz! Kar ederken ses çıkarmayan hastane patronları ya da özel hastane şirketlerinin yöneticileri de aynı derecede sorumludur. Gözaltına alınan tek bir hastane sahibi ya da şirket yöneticisi yoktur. Bunları da soruşturmaya dahil edeceksiniz” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Kapak fotoğrafı: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Yeni çeteler türemesin diye sağlık sistemi değişme...

Özel hastanelerde SGK’dan para almak için bebekleri ölüme gönderen yenidoğan çetesini Ekmek ve Gül'e...

Gebze’de Plascam işçileri yenidoğan bebek ölümleri...

Gebze’de Petrol-İş’in örgütlü olduğu Plascam'da işçiler bebek ölümlerine tepki gösterdi.

GÜNÜN DİKKATİ: Türkiye yenidoğan bebek ölümlerinde...

Türkiye yenidoğan ölüm hızı bakımından AB üyesi 27 ve aday 7 ülke arasında Kosova’dan sonra binde 9....