Sabahın ilk saatlerinde Tozkoparan'a polis girdi, mahalleli gözaltına alındı
Tozkoparan mahallesine sabah yıkım ekipleri polislerle beraber geldi. Evlerinin yıkımına direnen mahalleli gözaltına alındı.

İstanbul Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan Mahallesi’nde 'kentsel dönüşüm' projesi tepkilere rağmen hukuksuzca sürüyor. Polisin yıkım için geleceği haberini alan mahalleli, gece saatlerinden itibaren nöbet tutmaya başladı. Mahalleli, soğuk havaya rağmen evlerini savunmak için sokakta nöbet tuttu. Sabaha karşı saat dört sularında mahalleye çok sayıda çevik kuvvet polisi geldi. Mahalleli polis zoruyla mahalleden çıkarıldı.

Apartmanda bekleyen mahallelinin, apartman kapılarını kırarak evlerine girildi ve vatandaşları zorla tahliye edildi. Evlerinden çıkmak istemeyenler ise darp edilerek gözaltına alındı.

Mahalleli sabahın erken saatlerinde sokaklara inerek nöbet tutmaya başladı. Binaları yıkmak isteyen ekipler vatandaşları polis zoruyla evlerinden çıkarmaya çalıştı.

Evlerinden zorla çıkartılan mahalleli bir kadın, "Bizim barınma hakkımıza el koyuyorsunuz. Size biz oy verdik, keşke vermeseydik" diyerek tepki gösterdi.

Çok sayıda mahalleli gözaltına alındı.

Tozkoparan Mahallesi’nde haberi takibinde olan gazeteci Meral Danyıldız, çekim yaptığı bir evin polisler tarafından yıkıma gelinmesini görüntüledikten sonra gözaltına alındı. Üstü aranan Danyıldız, "talimat geldi bırakıyoruz" denilerek serbest bırakıldı.


Giriş ve çıkışların kapatıldığı mahalleye polis barikatı kuruldu. Okula giden çocuklar polis barikatını aşmak zorunda kaldı.
Güngören Belediye Başkan Yardımcısı mahalle halkının polis tarafından zorla dışarı çıkarılmasından sonra mahalleye girdi.

KİRA VERECEK PARAMIZ YOK
Velisinin onayıyla 14 yaşındaki bir kız çocuğuna mikrofon uzatıyoruz. Hasta olmasına rağmen bugün okula gitmeyi planladığını belirten genç kız, neden gitmediğini şöyle anlattı: “Gitmedim, gidemedim çünkü sabah annemi göremedim evin içinde ki onlar da zaten geceden beri uyanıklardı, dışarıdalardı. Annemi böyle üzgün görünce gitmemeye karar verdim. ‘Bu kadar üzgünken gidemem’ dedim, gidemedim.”

Ne talep ettiğini sorduğumuz genç, “Hiçbir şey istemiyorum ki evlerimizden başka” yanıtını veriyor ve şöyle devam ediyor: “Hiçbirimizin 6000 lira 8000 lira verilecek kira verecek parası yok. Hiçbirimizin yok, benim yok, annemin yok, Fehmi amcanın yok, Adile ablanın yok! Parayı bu kadar kolay kazanan insanlar değiliz.”

Bütün bu kentsel dönüşüm sürecinden nasıl etkilendiğini sorduğumuz genç kız, “Rantsal dönüşüm” diye bizi düzeltiyor ve anlatıyor: “Hayatım boyunca hatırlayacağım travmalar yaşadım. Hayatım boyunca aklımda duracak, her polisi gördüğümde aklıma gelecek. Abim, ‘polis olmak istiyorum’ diyor, ‘olma’ diyorum ‘Beddua alacaksın’ diyorum. Çünkü bu işe en baştan başlayacak çevik kuvvet olacak. Değil mi? Bana değil, benden daha küçük çocuklar var. Onlar da bu durumu görüyor, onların da burada elektrikleri, suları kesildi. Onlar benden daha çok etkilendi.” 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül| Eylem Naziler