Rabia’nın ölümünü aydınlatmayanlar babasına baskı yapıyor!
Kızı Rabia Naz'ın ölümünün aydınlatılması için mücadele eden baba Şaban Vatan, savcılığın talimatıyla akıl sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için zorla psikiyatra sevk edildi.

Gözaltına alınan Şaban Vatan, avukatların ve kamuoyunun itirazı sonucu serbest bırakıldı.
Kızı Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümünün aydınlatılması için aylardır kampanya yürüten Şaban Vatan, savcılığın talimatıyla akıl sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için psikiyatra sevk edilmesiyle ilgili olarak “Yatmadığım hastanede yatmışım gibi gösterildim” diye konuştu.

Eynesil Emniyet Müdürlüğü tarafından aranarak ifadeye çağırılan Baba Şaban Vatan, emniyete gittiği süreçten itibaren yaşananları Evrensel’e anlattı. İfadesinin savcılık emriyle emniyette alındığını aktaran baba Vatan, ifadesinin ardından yine savcılık emriyle polis nezaretinde Giresun Merkezdeki devlet hastanesinin psikiyatri bölümüne sevk edildiğini söyledi.

‘DOKTOR SAVCI GİBİ SORULAR SORDU’
Muayenesini yapan doktorun, hakkında hazırlanan dosyayı inceledikten sonra kendisiyle 10 dakikalık bir görüşme yaptığını anlattı: “Doktor benimle görüştüğü 10 dakikalık süreçte bana savcı gibi sorular sordu. ‘Kardeşini tehdit mi ettin’, ‘Sosyal medyada şöyle paylaşımlar mı yaptın’, ‘Sen şu hastanede yattın mı’ gibi sorular sordu. Hayatım boyunca sadece 15 yaşındayken ayağımı çatlattığımda hastanede yattım. O da 1 günü geçmedi. Kızımın ölümünden 1 ay sonra yatmadığım özel bir hastanede yattı olarak görülmüşüm. Bir de 2011’de yattı görünüyorum. 2011’de hastaneye gitme sebebim de annemi götürmemdi. O sırada kendim de kıl dönmesi sonucu yüzümde oluşan tik için görünmüştüm doktora. Onda da sadece bir tablet ilaç vererek beni göndermişlerdi. Fakat nasıl olmuşsa o süreçte beni Giresun’da 10 gün, Trabzon’da 3 gün yatmış gibi göstermişler. Psikologdan ilaç almışım gibi gösterilmiş. Ancak psikoloğun ilaç verme yetkisi yok. İlacı psikiyatri doktoru verebilir. Psikologla görüşmemiz de kızımın ölümünden sonra olmuştu. Eşimle birlikte gitmiştik.”

‘YARGININ BİZE YAPTIĞI İNSANLIK SUÇUDUR’
Muayeneden sonra doktor raporuyla acilen mahkemeye sevk edilen baba Vatan, hakkında ruh ve sinir hastalıkları hastanesine sevk kararı verildi. Vatan, avukatın mahkemeye sunduğu ret dilekçesi sonuçlanıncaya kadar geçici olarak serbest bırakıldı. Hakkında hazırlanan dosyanın boyutunun 10 santimetre ebadında olduğunu belirten baba Vatan, “Hakkımda hazırlanan dosyanın boyutu 12 aydır işlem yapılmayan kızım Rabia Naz Vatan’ın dosyasını bile geçecek boyutta. Mahkeme heyet raporu olmadan tek bir doktorun raporuyla ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde 15 gün gözetimli yatış verdi. Bunun yarısı 12 aylık süreçte yapılsaydı bugün kızım Rabia Naz Vatan’ın cinayeti çözülmüş olurdu. Aylardır sunduğumuz talep ve beyanların hiçbiri için harekete geçilmiyor. Ama benim sabah 10.00’dan akşam 18.00’e kadar tüm işlerimi hallettiler. Bu bir insanlık suçudur. Yargının, adaletin bize yaptığı bir insanlık suçudur. Bizim vatandaşlık haklarımız bunlar değildir. Ve adalet millet içindir, talimatlarla değildir. Ben dün adaletin talimatla işlediğini gözlerimle gördüm.”

NE OLMUŞTU?
GİRESUN’un Eynesil ilçesinde 13 Nisan 2018'de evinin önünde yaralı bulunup kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın ölümüne ilişkin farklı iddialar gündeme gelmişti. Rabia Naz'ın ölümünün intihar ya da yüksek yerden düşme olduğu öne sürülürken baba Şaban Vatan ise kızına araba çarptığını ancak bu durumun üstünün örtüldüğünü iddia etmişti: “Kızıma araba çarpmış ama geçirdiği çarpma ölümü ile sonuçlanacak kaza değil. Çarpanlar evimin yanına bırakarak teras kattan atlayıp intihar etmiş gibi bir hava vermeye çalıştılar. Kızım kan kaybından öldü"
Rabia Naz'ın intihar ettiği ileri sürülmüş, ancak baba Vatan kızının araba çarpması sonucu yaşamını yitirdiğini, AKP Giresun Milletvekili Nurettin Canikli'nin devreye girmesiyle olayın üstünün kapatıldığını iddia etmişti. Baba, edindiği bilgelere göre Eynesil Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu'nun yeğeninin kazayı gerçekleştirdiğini iddia etmişti. Konuyla ilgili Giresun Başsavcılığı yaptığı açıklamada, Rabia Naz Vatan'ın ölümüyle ilgili soruşturmanın halen Görele Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülmekte olduğunu, olayın aydınlatılması ve delil araştırmasına devam edildiği belirtilmişti.

İlgili haberler
Şule’nin ölümü intihar değil cinayet

Geçtiğimiz günlerde Ankara’da bir plazanın 20. katından düşerek hayatını kaybeden, ölümünün intihar...

Mısra Öz: İhmaller ortada, sorumlular yargılansın

Çorlu tren kazasında oğlu Oğuz Arda’yı kaybeden Mısra Öz yaşadıklarını, adalet beklentisini ve ailel...

GÜNÜN TEPKİSİ: Şule Çet davasında korkunç savunmal...

Şule Çet’in ölümüyle ilgili dava görüldü. Dvada sanıkları savunan yaptığı savunmalar büyük tepkilere...