Perihan Koca'dan Aile Bakanlığına soru önergesi: Nafaka hakkına saldırı
TÖP Sözcüler Kurulu Üyesi DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, Diyanet'in nafaka hakkını hedef alan fetvasını Aile Bakanlığına sordu.

Diyanet İşleri Başkanlığı da nafakayı hedefe koydu, "3 ayı aşan nafaka haram" fetvası verdi. Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu Üyesi DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, Diyanet'in kadınların nafaka hakkının 130 gün ile sınırlı olduğunu ve bu sürenin üzerinde alınan nafakanın dinen haram olduğunu ileri süren fetvasına dair Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına soru önergesi verdi.

"Medeni Kanun'da yer alan kadınların kazanımları bir bir aşındırılıyor. Bir yandan Diyanet İşleri Başkanlığı diğer yandan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı el ele vermişçesine ailenin korunması adı altında kadınların daha fazla köleleştirilmesinin önünü açıyorlar" diyen Koca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına şu soruları sordu:

1. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın nafaka ile ilgili görüş beyan edip yurttaşları yanlış ve hukuk dışı şekilde yönlendirmesi Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yetki alanını aşması anlamına gelmiyor mu?
2. Nafaka hakkının Medeni Kanun ile belirlendiği ülkemizde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konuda fikir beyan etmesi ve kadınların kazanılmış nafaka hakkına saldırması karşısında bakanlığınızın hukuksal bir girişimi var mıdır?
3. Uzun bir süredir ailenin korunması adı altında hem DİB hem de bakanlığınızca kadınları hedef alan söylem ve politikalardaki ortaklık göz önüne alındığında Diyanet İşleri Başkanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında kadınların kazanılmış haklarının ellerinden alınması için gizli bir protokol mü yapılmıştır? Böyle bir anlaşma varsa bunu kamuoyuna açıklamayı düşünüyor musunuz?

Fotoğraf: Ekmek ve Gül