‘Pandemi sürecinde 381 kadın, 2 çocuk şiddet başvurusu yaptı’
Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği, 11 Mart-30 Nisan tarihleri arasında danışma hattı üzerinden 381 kadın ve 2 çocuğun kendilerine şiddet başvurusu yaptığını belirtti.

2012 yılından bu yana Bursa’da faaliyet Yürüten Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği yaptığı açıklamayla kovid-19 sürecinde derneğe yapılan şiddet başvuruların yoğun artış gösterdiğini söyledi. İki aylık süreçte 381 kadın, 82 erkek ve 2 çocuğun kendilerine ulaştığı dile getirilen açıklamada, ayrıca hat dışında sosyal medyadan 25 kadın daha kendilerine ulaştığı belirtildi. Açıklamada kadınların yüzde 75’inin sığınmaevine yerleşme talebinde bulunduğu vurgulandı. 

Salgının Türkiye’de baş gösterdiği 11 Mart itibarıyla kadına yönelik şiddete dair günlük veriler tutan Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği, 30 Nisan'a kadar telefon hatları üzerinden kendilerine; 2’si engelli olmak üzere 381 kadının, 82 erkeğin ve 2 çocuğun ulaştığını belirtti.

Sosyal medya hesaplarından da 25 kadın ulaştığı bilgisini veren Dernek, kendilerine ulaşan 65 kadının danışma ve infaz yasası ile eşlerinin cezaevinde çıkma paniği ile arayan kişiler olduğunu dile getirdi. “Kadınların yüzde 40’ı hapiste olan eşlerinin dışarı çıkma olasılığına karşı ne yapabileceklerini öğrenmek için ararken, yüzde 15’i maddi destek talebi ile aramıştır. Çocukların yaş aralığı 10-14 arasıdır. Evdeki şiddeti ihbar etmek için aramışlardır. Danışma hattını ulaşan erkeklerin yüzde 90’ı eşlerini aramaktadırlar” diyen Dernek, kadınların Bursa başta olmak üzere, Kocaeli, Aydın, Antalya, Adana, Gaziantep, Ankara, Balıkesir, İzmit, Eskişehir, Diyarbakır, Antalya, Mersin, Kahramanmaraş, Samsun, Çorum, Urfa ve İstanbul’dan, İran, Irak ve Almanya’dan aradıklarını ifade etti. Dernek, kadınların fiziksel, psikolojik, cinsel şiddet gibi şiddet biçimlerinin yanı sıra ev içinde yalnızlaştırma ve hapsetme, dijital/siber şiddet gibi şiddet türlerine maruz kaldığına dikkat çekerken, yüzde 40’ının şiddet önleme izleme merkezine (ŞÖNİM) yönlendirildiğini aktardı.

Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneğine yaptığı açıklamanın sonunda 7/24 şiddet hattı olan 0 531 033 88 44 numarası ile şiddete uğrayan kadın ve çocukların kendilerine başvurabileceğini dile getirdi.


İlgili haberler
GÜNÜN DİKKATİ: Korona krizi neden özellikle kadınl...

Karantina ya da yoğun önlem gerektiren günlerde evde artan hasta ve bakım işleri, ücretli bakım işle...

Korona günlerinde şiddet: Bahaneler arttı, acil ön...

Kuşlara ekmek vermek, çocukların ses çıkarması bahanesiyle şiddet, uzaklaştırma kararına rağmen salg...

GÜNÜN DİKKATİ: Koronovirüs sürecinde Ekmek ve Gül’...

Ekmek ve Gül olarak ‘Koronavirüs salgını sürecinde şiddete karşı 10 acil talep’ ile virüs kadar tehl...