Öldüreceği saati bile söyledi ama devlet Sevilay’ı korumadı
Kendisini tehdit ettiğine dair başvurduğu mahkemenin takipsizlik kararı verdiği eski eşi tarafından öldürülen Sevilay Karlı’nın hukuk mücadelesi kadınlara emanet.

Kadınlar ellerinde uzaklaştırma kararları olmasına rağmen katlediliyorlar. Sabah işe giderken öldürülen 35 yaşındaki Sevilay Karlı’nın bir buçuk ay önce uzaklaştırma kararı aldırdığı ortaya çıktı. 10 Ocak’ta can güvenliği olmadığını söyleyerek eski eşine dair uzaklaştırma kararı aldıran Sevilay Karlı, 26 Şubat’ta işe giderken Esenyalı Köprüsünde eski eşi tarafından 11 yerinden bıçaklanarak öldürülmüştü.

Boşanmadan önce de sürekli sistematik şiddete maruz kalan Sevilay’a boşandıktan sonra da eski eşinin tehditleri ve hakaretleri bitmemiş. Hamilelik döneminde gördüğü şiddet sonucunda bebeği zarar görmüş ve gelişimi olumsuz etkilenmiş.

Ailesinin de desteğini alarak boşanmak isteyen Sevilay’ı, eski eşi üzerine kapıyı kilitleyerek alıkoymuştu. O sırada köyde olan ailesi durumu öğrenip polisi arayarak Sevilay’ın evden çıkmasını sağlamıştı.

ESKİ EŞİN TEHDİTLERİNE TAKİPSİZLİK VERİLDİ

Sevilay yaşadığı şiddetten kurtulmak için pek çok kez gerekli mekanizmalara başvurmuş ancak şikayetlerine takipsizlik kararları verilmiş. 2023’ün Haziran ayında Cumhuriyet Savcısı, Sevilay’ın eski eşinin kendisine hakaret ve tehdit ettiğine dair şikayetine kovuşturmaya yer olmadığı kararını vermiş.

Sevilay’ın yaptığı başvurular arasında sadece çocukları görmek istediğine dair olan dilekçeye olumlu dönüş gelmiş. Daha önceden aldırmaya çalıştığı bir uzaklaştırma kararı da “delil olmadığı” iddia edilerek reddedilmiş.

Boşanma sırasında Sevilay kendi protokolünü bile kendisi hazırlamış, maddi ya da manevi tek bir talebi olmamış. Sadece çocuklarını almak ve şiddet gördüğü eşinden kurtulmak istemiş.

Koruma kararı için gerekli delillerin toplanması ve telefon kayıtlarının dinlenmesi istenmiş ancak eski eşi suçlamaları reddedince savcılık ret kararı vermiş. Koruma kararını ancak, Sevilay telefon kaydını götürdüğü için alabilmiş.

SEVİLAY’I ÖLDÜRECEĞİ SAATİ BİLE SÖYLEMİŞ

Katil, Sevilay’ı nerede ve hangi saatte öldüreceğini bile ona attığı mesajlarında anlatmış: “Ben seni bir gün sabah işe giderken öldüreceğim.” Adres de belli, saat de ancak tüm başvurularına rağmen Sevilay devlet tarafından korunmadı.

Görgü tanıkları, Sevilay’ı 11 yerinden bıçaklayan katilin keyifle sigarasını yaktığını anlatıyorlar.

Sevilay Karlı’nın hukuk mücadelesini kadınlar sürdürüyor. Sevilay’ın ailesi ve Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, adaletin sağlanması ve başka kadınların benzer kaderi paylaşmaması için bir araya geldiler. Katilin hak ettiği cezayı alması için birlikte mücadele edeceklerini söyleyen kadınlar, başka kadınların yaşamını kaybetmemesi için seslerini yükselteceklerini ifade ediyorlar.

SON ŞİKAYETİNDEN BİR BUÇUK AY SONRA ÖLDÜRÜLDÜ

9 Ocak’ta İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcılığına şikayette bulunan Sevilay Karlı, şu ifadeleri kullandı:

“En son 17/12/2023 tarihinde çocuklarımı görmek için aradığımda yine tehdit ve hakaret içerikli söylemlerde bulundu. Ayrıca eski eşim Ümit ben işe giderken sabahları karşıma çıkarak beni kolumdan tutarak kenara çekiyor ve ‘Sen bana yaptıklarını ödeyeceksin’ minvalinde tehditlerde bulunuyor. En son bu şekilde karşıma çıkması da 12/11/2023 tarihinde sabah 06.30 sıralarında olmuştur. Bu görüşmeye ilişkin ses kayıtları dilekçemin ekindeki flash bellekte mevcuttur. Bana çocuklarımı göstermeyen, tehdit ve hakaret içerikli söylemde bulunan, yolumu keserek beni kolumdan çekiştirip tehdit içerikli söylemde bulunan, boşanmış olduğum eski eşim Ümit Karlı’dan şikayetçiyim. Can ve mal güvenliğim yoktur. Uzaklaştırma talep ederim.