Memur Gıda kadın işçilerin haklarına çöktü: ‘Tazminat veremeyiz fabrika zor durumda’
Bilecik'te Memur Gıda Tarım ve Depoculuk'ta çalışan onlarca kadın işçi iş çıkışı verilmeden, tazminatsız sürüncemede bekletiliyor. Kadınlar yıllardır emek verdiği fabrikadan haklarını talep ediyor.

Bilecik Organize Sanayi Bölgesi’nde dondurulmuş meyve ve sebze üretimi yapan Memur Gıda Tarım ve Depoculuk şirketinde çalışan ve büyük çoğunluğu kadınlardan oluşan işçiler, hiçbir gerekçe sunulmadan ocak ayından itibaren haklarını arıyor.

4 yıldır Memur Gıda Tarım ve Depoculuk’ta çalışan Hanife süreçle ilgili Ekmek ve Gül’e konuştu. 

Ocak ayında hiçbir belge imzalatılmadan işçilere ücretsiz izin verildiğini ve mart ayına kadar sürekli fabrika yönetimi tarafından oyalandıklarını söyleyen Hanife, “Bize poşet basacağız, işlemler bitince gelin' dediler. Günler geçti hiçbir ses seda çıkmadı. İnsan kaynakları mütemadiyen bizi oyaladı, muhatap almadı veya sürekli bağırarak bizi fabrikadan uzaklaştırmaya çalıştı. Ben de eşime, ‘Gel seninle gidelim, biz kadın olduğumuz için bizi muhatap almıyorlar, sürekli bağırıyorlar. Erkek olursa yanımızda bağıramazlar’ dedim. Gittik ve ‘1 Mart’ta işe gelin’ dediler” diye anlatıyor süreci.

‘HAKKIMIZI VERMİYORLAR'

1 Mart günü diğer kadın işçilerle işe gittiklerinde kimsenin onlarla ilgilenmediğini, saatlerce beklediklerini anlatıyor Hanife: “Önce kimse açıklama yapmadı, arada çıkıp hep beraber eşimin tanıdığı bir avukata gittik. Her birimizin cebinden 5-6 bin lira çıkacağını söyledi. Biz bir süredir çalışmıyoruz tabii ki bu parayı ödeyemezdik. Tekrar fabrikaya döndük ve açıklama istedik. İnsan kaynaklarından iki kişi ve güvenlik gelip bize, ‘Fabrika kapanacak boşuna gelmeyin’ dediler. İnsan kaynakları bizimle muhatap olmadan söyleyeceklerini güvenliğe söyleyip bize iletmesini istedi. Bu kadar basit mi gerçekten? Bizim iş çıkışımızı vermiyorlar, yıllardır emek verdiğimiz ve hakkımız olan tazminatımızı vermiyorlar. ‘Fabrika zor durumda siz gidin’ diyorlar. Sonra da bize gülerek fabrikadan çıkıp gittiler.”

Ertesi gün yine fabrikaya gittiklerini anlatan Hanife, fabrika önüne gelen polislerin onları uzaklaştırmaya çalıştığını vurguluyor. İzmir merkezden arayan insan kaynaklarının ise, ‘siz iş bulun biz sizin çıkışınızı veririz’ dediğini anlata Hanife, “Tazminat veremeden bizi işten çıkarmanın peşindeler. DİSK Gıda-İş, bizimle irtibata geçti. Biz de görüşmeye gittik. Çeşitli bilgilendirmeler yapıldı, hakkımızı aramaya devam ediyoruz. Şimdi ki süreçte isteğimiz resmi olarak çıkışımızın ve tazminatımızın verilmesi. Böylece işsizlik maaşından da yararlanabileceğiz” diyor.

‘RAMAZAN AYINDAYIZ, SADECE EŞLERİMİZ ÇALIŞIYOR’

Fabrikada daha önce sabah 8, akşam 8 arası çalıştıklarını anlatan Hanife, sabah molalarının sadece sigara içenler için olduğunu, öğlen yemeklerinin ise sabit saat olmadan eldeki iş yoğunluğuna göre verildiğini anlatıyor: “Bazen yemek saatimiz 14’u buluyordu. Hafta sonları da bazen zorunlu mesaimiz oluyordu. Şimdi anladığımız kadarıyla eski siteme geri dönmek istiyorlar. Yani, sezonluk işçi alımı yapamaya başlayacaklar. Şimdi ramazan ayındayız. Sadece eşlerimiz çalışıyor. Süreç zor geçiyor. fazla bir talebimiz yok haklarımızı istiyoruz.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül