Matematik dehası Maryam Mirzakhani yaşamını yitirdi
37 yaşındayken dünyanın en önemli ve en büyük matematik ödülü Fields’i alan; bu ödülü almaya hak kazanan ilk kadın ve ilk İranlı olan Maryam Mirzakhani 40 yaşında yaşamını yitirdi.

Matematiğin Nobel’i sayılan Fields madalyasını 2014 yılında kazanan ilk kadın olan İranlı Maryam Mirzakhani kanser hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdi. Mirzakhani ABD’de yaşayor ve Stanford Üniversitesinde matematik profesörü olarak çalışıyordu.
Maryam’ın ölümünün ardından NASA’dan arkadaşı bilim kadını Firouz Naderi sosyal medyada “Bugün ışık kesildi, kalbimi kırıyor … Çok erken gitti” paylaşımında bulundu.
1977 yılında İran’da dünyaya gelen Maryam, lise dönemlerinde Uluslararası Matematik Olimpiyat Oyunu’nda iki altın madalya kazandı. 2004 yılında Harvard Üniversitesinde doktora, 2008’de ise Stanford’da profesörlük unvanı alan Mirzakhani, 2014 yılında karmaşık geometri ve dinamik sistemlerle ilgili çalışmaları nedeniyle Fields Ödülü’nü kazandı. Maryam’a ödülü veren komitede yer alan Oxford Üniversitesinden madalya seçim komitesinden Prof. Dame Frances Kirwan, “Umarım bu ödül İran’da ve dünyada birçok genç kadının kendilerine inanarak, kendi yeteneklerini geliştirmeyi ve geleceğin ‘Fields Madalyacıları’ olmaya ilham olur” demişti.

İlgili haberler
Charles Dickens’ın gölgesinde kalmış bir kadın: Öt...

Catherine Dickens bir yazar, aktris ve çok iyi bir aşçıydı ama bütün meziyetleri evliliği yüzünden g...

Dikkat! Bu filmde kadın mücadelesi vardır!

Bunca ayrı vagon tantanası varken şuraya bir parantez açalım, kadınlar toplumdan soyutlanmayı, vazge...

La viva Frida!

“Ben bir devrimle birlikte doğdum. Gün ışığını görünceye dek isyanın coşkusuyla dolup, böyle bir ate...