Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinden sağlık semineri
Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, Diyetisyen Şule Kaya ile sağlıklı beslenmeye ilişkin bir sağlık semineri gerçekleştirdi.

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, 2024 Yerel Destek Programı (YEDEP) kapsamındaki sağlık seminerlerinin ilkini gerçekleştirdi.

Kahvaltı eşliğinde gerçekleşen etkinlikte Diyetisyen Şule Kaya sağlıklı beslenmeye ilişkin genel bir tablo çizerek kadınların sorularını yanıtladı. Etkinlik başlangıcında söz alan Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Selda Arslan iki sene önce başlattıkları ve tüm ülkeye yayılan bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek kampanyasına değinerek, "Burada bulunan herkes bu kampanyanın imzacısı oldu. Bu kampanyayı bu kentte büyütüp tüm Türkiye'ye yaydık. Kampanyanın talebi, okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek talebi hâlâ önemini koruyor. Bu talebimiz kazanıma dönene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

Selda Arslan'dan sonra sözü alan Diyetisyen Şule Kaya alışverişteki ufak tefek değişimlerle sağlıklı beslenme koşullarının oluşturulabileceğini ifade ederek, "Markete gittiğimizde beyaz un yerine tam buğday unu, sıvı yağ yerine zeytinyağı alarak ekstra sağlıklı besin alışverişi yapmadan sağlıklı beslenmeye başlayabiliriz" diye belirtti.

Beslenmenin sağlığı korumak ve yaşam kalitesini yükseltmek için önemli olduğuna değinen Kaya, "Yetersiz beslenme' dediğimizde 'yetersiz' dediğimiz kısım vücudumuzun enerji kaynağı aldığı besinlerin yetersiz olması. Vücudumuzun kendi metabolizmasını çevirebilmesi için besinlere ihtiyacı var. Biz burada az yiyerek zayıflık ve zayıflığın getirdiği hastalıklarla, çok yiyerek şişmanlık ve şişmanlığın getirdiği rahatsızlıklarla var olan metabolizmayı ne yazık ki hasara uğratıyoruz" diye konuştu. Kaya konuşmasında beslenmedeki temel öğelerin önemine vurgu yaparak "Ağzınızda bir lokmayı kaç defa çiğniyorsunuz? On defa çiğnemeniz gerekiyor. Danışanlarımdan da en çok duyduğum şey sindirim problemleri yaşadıkları ve hep şişkinlik yaşamaları. Şimdi bir depo çalışanı olduğunuzu düşünelim. Olduğunca size yukarıdan kütleler geliyor. Belli bir zamanda bunu ne kadar parçalayabiliriz? İster istemez performansta düşüklük olacak. Oradan giden kalın bağırsağa gidiyor, o da inceltmekte zorlanıyor. Bu sefer vücut ekstra efor harcarken vücut için gerekli besinleri alamıyor" dedi. Etkinlik katılımcıların sorularıyla sona erdi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül