Keçiören'de kadınlar yoksulluk ve şiddeti tartıştı: '3 Y ile mücadele değil, 3 Y'de zirve'
Ankara Keçiören Platformu çağrısı ile kadınların buluştuğu panelde cezasızlık, yoksulluk tartışıldı.

Ankara Keçiören Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında panel düzenledi. "Kadına Yönelik Şiddet ve Kadın Yoksulluğu" başlığıyla gerçekleşen panele avukat Şenal Sarıhan ve Psikolog Şükran Doğan katıldı.


Çok sayıda kadının katıldığı panelde konuşan Doğan, yoksulluğun, ekonomik krizlerin en çok kadınları etkilediğine dikkat çekti. Doğan,"Hükümet iktidara gelirken üç 'y' ile; yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklar ile mücadele edeceğini söylemişti. Ancak geldiğimiz noktada yolsuzlukta zirvedeyiz, yasaklar keza öyle, yoksulluk ise giderek derinleşiyor. Eğer kadın çocuğunun beslenme çantasına bir kuru ekmek koyamıyorsa kendisi aç kalıyor demektir" diye konuştu. Kadın işsizliği ile yoksulluk arasındaki ilişkiye de vurgu yapan Doğan, kadın yoksulluğunun çözülmesi için genel yoksulluğun çözülmesi yanısıra kadınlar için başta eğitim, istihdam, ücret olmak üzere her alnda eşitliğin sağlanması ve bakım emeği sorununun çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Sarıhan da cezasızlığın kadın cinayetlerinde erkekleri cesaretlendirdiğini söyledi. Saruhan, ceza avukatlığı yaptığı dönemlerde yaşadığı bir olayı paylaştı: "Kadının boşanma dilekçesi vermesi üzerine kocası büromuza gelip bağırıp çağırıp 'bizi nasıl boşarsınız, ben boşanmak istemiyorum, benim karım çok namusludur' gibi söylemlerde bulunmuştu. Kadının boşanmakta ısrarı nedeniyle sonrasında öldürüldüğünü öğrendik. Davanın devamında adam karısının kendisini aldattığını ve namusunu kurtarmak için öldürdüğü yönünde savunma yaptı." Sarıhan, daha önceden namus indirimi alan erkeklerin şimdilerde de kravat taktığı için ceza indirimi aldığını söyledi. Etkinlik panele katılan kadınların sorularıyla sona erdi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Keçiörenli kadınlar drama ile kadın cinayetlerine...

Keçiören Kadın Platformu üyesi kadınlar kadın cinayetlerine dikkat çekmek ve öldürülen kadınlar için...

Psikolojimiz bozuk da sor bakalım neden?

Emine Akçay’dan İsmail Devrim’e... Bu ülkenin yoksulları canından vazgeçecek noktaya gelirken asıl s...

Cinsel şiddet destek sistemi nerede?

Cinsel şiddete maruz bırakılan kişiler ne yapmalı? Nerelere, nasıl başvurabilir? Kimlerden destek al...