Kadınların yüzde 85'i çevrimiçi şiddete maruz kalıyor
Awen for Us girişimi, 2 Ekim Dünya Uluslararası Şiddetsizlik Günü kapsamında ‘teknolojinin kolaylaştırdığı' cinsiyete dayalı şiddete dikkat çekti.

Kadınlar dijital şiddetin hedefi haline geliyor. Dijital şiddet yalnızca çevrimiçi alanlarla da sınırlı kalmıyor; fiziksel, cinsel şiddet ve şantaja da dönüşüyor. Diken'in aktardığına göre Awen for Us girişimi, 2 Ekim Dünya Uluslararası Şiddetsizlik Günü kapsamında ‘teknolojinin kolaylaştırdığı' cinsiyete dayalı şiddete dikkat çekti.

2021’de yayınlanan ‘Economist Intelligence Unit’ raporuna referans veren girişim, küresel olarak çevrimiçi şiddete tanık olmuş ve deneyimlemiş kadın oranının yüzde 85 olduğunu ve çevrimiçi şiddetten kişisel olarak etkilenmiş kadınların oranının yüzde 38 olduğunu aktardı.

Awen for Us, bu tarz çevrimiçi şiddet türlerinin ısrarlı takip etme, şiddetle tehdit etmenin yanı sıra görüntü tabanlı istismar biçimlerini de içerdiğini belirtti. Örneğin 2017’den bu yana ‘nudify’ uygulamaları, kadınların fotoğraflarının çıplak versiyonlarını oluşturmayı sağlıyor. Kullanıcılar deepfake sayesinde tek bir fotoğrafla ikna edici sahte görüntü ve video yapabiliyor.

Bu durumun en bilinen örneklerinden biri Güney Kore’deki ‘Nth-Room Skandalı’ydı. 74 kadın ve kız çocuğunun Telegram gruplarında deepfake ile yaratılmış sahte cinsel içerikli görüntüleri ortaya çıkmış ve tartışmalar başlamıştı. ‘Nth Room‘ adıyla bilinen davada 220 kişi cinsel şantaj suçundan mahkum edilmişti.

Fotoğraf: jcomp/Freepik

İlgili haberler
Salgın günlerinde kadınlara yönelik dijital şiddet...

Salgın günlerinde kadınlara yönelik fiziksel, psikolojik, ekonomik şiddetin yanı sıra özellikle genç...

Dijital şiddete en çok kadınlar maruz kalıyor

Dijital şiddetin ne olduğunu, Türkiye ve dünyada nasıl tartışıldığını, neler yapılabileceğini İstanb...

Çağımızın şiddeti: Dijital şiddet

Teknolojik araçlar kadını küçük düşürmek, cezalandırmak, denetlemek için kullanılıyorsa bu dijital ş...