İzmir Kadın Platformu: Haklarımızdan ve yaşamlarımızdan vazgeçmiyoruz
İzmir Kadın Platformu'nun düzenlediği basın açıklamasında, "AKP politikaları kadınların yaşamına mal oluyor. İktidara geldiği günden bu yana 8 bine yakın kadın katledildi" ifadeleri kullanıldı

İzmir Kadın Platformu artan kadın cinayetlerine ve yürürlüğüne konan gerici politikalara karşı basın açıklaması düzenledi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar, "Katledilen kadınlar isyanımızdır", "Koruma, aklama, yargıla" ve "Kadın cinayetleri politiktir" sloganlarını atarken, basın metnini ise Pınar Çetinkaya okudu.

"AKP POLİTİKALARI KADINLARIN YAŞAMINA MAL OLUYOR"

İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın çekilmesinden Medeni Kanunun tartışmaya açılmasına, miras hakkının hedefe konmasından 6284 sayılı yasanın değiştirilmek istenmesine değin AKP'nin politikalarının kadınların yaşamlarına mal olduğunu belirten Çetinkaya, "Evlilik yaşının düşürülmek istenmesinden, boşanmaların engellenmesi, arabulucu uygulamalarına, nafaka hakkının gasbedilmek istenmesinden çok eşliliğin meşrulaştırılmasına, çocuk istismarının aklanmasına, kadınların eşitlik haklarına yönelik saldırılara, Diyanetinden, medyasına, tarikat şeyhinden bakanına gerici söylemler kadınların katledilmesinin zeminini yaratıyor. Kamusal hizmetler tasfiye edilirken ev içi bakım yükleri altında ezilen kadınlar şiddet dolu hayatlara mahkum ediliyor" diye konuştu.

"SON 24 SAATTE 8 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ"

Derinleşen yoksulluğun erkek-devlet şiddeti ile yönetilmeye çalışıldığını ifade eden Çetinkaya, "Kadın ve nefret cinayetleri artıyor. AKP'nin iktidara geldiği günden bu yana 8 bine yakın kadın katledildi. 2023 yılında 315 kadın öldürüldü, 248 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. 2024'ün başından beri 85 kadın erkekler tarafından katledildi. İzmir'de ayrı yaşadığı erkek tarafından katledilen Özlem Çankaya'da dahil bu ülkede 24 saatte 8 kadın öldürüldü. Sadece evlerde değil sokaklarda öldürülüyor kadınlar. 8 Mart gecesi Konak'taki parkta oturan anne kız tacize karşı durduğu için hiç tanımadıkları biri tarafından bıçaklı saldırıya uğradı ve İlayda Alkan katledildi. Oya Tarhan ise yaşam savaşı veriyor" dedi.

"TÜRKİYE YÜZYILI DİYEREK GEZDİĞİNİZ SOKAKLARDA KADINLAR ÖLDÜRÜLÜYOR"

AKP'nin "Türkiye yüzyılı" diyerek gezdiği kentlerin evlerinde ve sokaklarında kadınların öldürüldüğünü vurgulayan Çetinkaya, "Seçim beyannamelerinde ise kadının adı sadece aile içinde geçiyor. Aile diye diye kadınları şiddet gördükleri evlere mahkum eden gerici politikalar yüzünden kadınlar ölümle burun buruna yaşıyor. Güvenceli bir işe sahip olmadığı, çocuğunu gönderecek kamu kreşlerini kapattıkları için o çok kutsadıkları aile içinde şiddete mahkum ediliyor. Kadınları şiddetten koruyacak mekanizmalar işlemediği için, şiddet gördüklerinde başvurabilecekleri yeterli sayıda sığınma evi, danışma merkezleri bulunmadığı için, şiddet failleri salıverildiği için öldürülüyor. Müjde diye sundukları esnek çalışmayla ya ölümü ya zulmü reva gören bu düzene de, ayrımcı politikalarınıza da, gerici ittifakınıza da iktidarınızı sürdürmek için kadınları tahakküm altına alan erkek egemen politikalarınıza da yol vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Emirhan Durmaz/Evrensel