İkizdere’de gözaltılar serbest | Köylü kadınlardan mesaj var: Bizi yalnız bırakmayın!
Rize İkizdere’de taş ocağına karşı direnen köylüler jandarma müdahalesi ile karşılaştı, 5 kişi gözaltına alındı. 2 kadın hastanelik oldu. İfadelerin ardından köylüler serbest bırakıldı.

Sahurdan sonra, İşkencedere Vadisi’nde yapılmak istenen taş ocağına karşı nöbete giden köylülere jandarma müdahale etti, 5 kişi göz altına alındı. Gözaltına alınırken yerlerde sürüklenen kadınlardan ikisi fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Evrensel’den Meltem Akyol’a konuşan köylü kadınlardan Rabia Tuncer, “Bizim doğamıza dokunmasınlar, ağacımızı, deremizi rahat bıraksınlar” çağrısı yaptı. Emine Tuncer de, “Mücadelemize devam edeceğiz. Biz pes etmeyeceğiz” dedi.

Gözaltına alınanlar ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

DİRENİŞTEKİ KADINLAR: PES ETMEYECEĞİZ

Direnişte bulunan köylüler gözaltılara, “Jandarmanın gözetiminde makineler çalışıyor. Yani bu ülkenin askeri kendi vatandaşını değil bir müteahhit firmanın makinelerinin bekçiliğini yapıyor maalesef” diye tepki gösterirken direnen kadınlarda, “Oruçluyuz, direniş yapıyoruz. Biz pes etmeyeceğiz, vazgeçmeyeceğiz. Sizden rica ediyoruz, bizi yalnız bırakmasınlar” dedi.

Köylüler, iş makinesinin çalışma yapacağı yönde bulunan ağaçlara çıkarak kendilerini zincirledi.

RABİA TUNCER: AĞACIMIZI, DEREMİZİ RAHAT BIRAKSINLAR

Bölgede direnişte olan kadınlardan Rabia Tuncer: “Biz burada taş ocağı istemiyor, makine gürültüsü istemiyoruz, toz yutmak istemiyoruz. Biz kuş sesi duymak istiyoruz, burası bizim doğup büyüdüğümüz yer, biz derelerin sesi ile, kuşların sesi ile büyümüşüz. Biz sadece şunu istiyoruz: Bizim doğamıza dokunmasınlar, ağacımızı, deremizi rahat bıraksınlar. Biz çok üzgünüz, kırgınız. Çok öfkeliyiz” dedi.

EMİNE TUNCER: BİZİ YALNIZ BIRAKMAYIN, BİZİM BU DOĞAYI KORUMAMIZ LAZIM!

Sözü alan Emine Tuncer ise şöyle çağrı yaptı: “Biz sabahın erken saatlerinde gidiyoruz. Eylemimizi yapıp geri dönüyoruz. Sizden rica ediyoruz, bizi yalnız bırakmasınlar. Herkes elinden geleni yapsın, bizim bu doğayı korumamız lazım. Allah rızası için bize yardımcı olsunlar. Oruçluyuz, direniş yapıyoruz. Kaç gündür mücadele ediyoruz, mücadelemize devam edeceğiz. Biz pes etmeyeceğiz, vazgeçmeyeceğiz. Bizi kandırdılar çalışma yok dediler ama gelmişler burada çalışma yapıyorlar.

Bu cennet vadimizden vazgeçmeye niyetimiz yok. Bu katliama dur demek lazım, biz burada büyüdük, dedelerimiz-ninelerimiz burayı bize bıraktı, biz de çocuklarımıza, torunlarımıza bırakacağız. Para için bunların olmaması lazım.”

NE OLMUŞTU?
İkizdere’deki SR Tarım adlı bir şirket iki yıl önce bir taş ocağı projesi planlandı. Ancak proje mahkeme tarafından iptal edildi. İki yıl aradan sonra bu kez AKP’ye yakınlığı ile bilinen Cengiz İnşaat vadide taş ocağı kurmak için ruhsat aldı. Köylüler dava açtı. Yargı süreci devam ederken iş makinaları vadide çalışmaya başlayınca köylüler nöbete başladı. Jandarma köylülerin direniş sürecinde defalarca müdahale etti, köylü kadınların üzerine taş yuvarladı, gözaltına aldı. Ancak tüm engellemelere karşın köylüler doğalarının talan edilmesine karşı vadiye giderek direnişlerini sürdürüyor.

Fotoğraf: Murat Çepni

İlgili haberler
Fındıklı Belediyesi Kadın Korosundan İkizdere’ye h...

Fındıklı Belediyesi Kadın Korosu, İkizdere’de direnen kadınlara destek vermek için direniş alanına g...

İkizdere'de taş ocağına karşı çıkan kadınlar iş ma...

İkizdere İşkencedere Vadisi’nde Cengiz İnşaat tarafından işletilmek istenen taş ocağına karşı çıkan...

GÜNÜN TEPKİSİ: Doğa talanına karşı kadınlar nöbett...

Bursa’nın Kirazlıyayla köyünde, kadınlar köyünde faaliyet gösteren maden şirketi Meyra Madencilik’in...