İçişleri Bakanlığına göre 15 Kasım'a kadar 251 kadın öldürüldü
İçişleri Bakanlığının kadına şiddet verilerine göre yılın ilk gününden 15 Kasım tarihine kadar 251 kadın öldürüldü.

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesiyle birlikte kadına yönelik şiddet de artmaya başladı. Bu durum, İçişleri Bakanlığının kayıtlarına da yansıdı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkez'inde (GAMER) düzenlenen 81 il valisinin video konferans sistemiyle bağlandığı “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon İzleme ve Değerlendirme Toplantısı”na katıldı.
Burada konuşan Soylu, "15 Kasım itibarıyla bu yıl 251 kadın cinayeti işlendi. Geçen yılın tamamında bu sayı 268'di. Bu yıl, bu sayının üstünde kalacağımız görülüyor. Testere dişi gibi inişli çıkışlı bir grafik var, batılı ülkeler de böyle. Bu yılı sayı olarak geçen yılın üstünde kapatacağımız anlaşılıyor. Söz konusu olan istatistik rakamlar değil, insanın canı olduğu için bu meseleye özellikle önümüzdeki bir ayda hızlı şekilde vaziyet almamız lazım" dedi.

BAKANLIĞIN TEK ÇÖZÜMÜ ELEKTRONİK KELEPÇE
Elektronik Kelepçe Merkezi'nde bin kelepçe kapasitesi olduğunu söyleyen Soylu, "Tüm Türkiye'de şu an aktif 287 kelepçe var. Süresi tamamlanan kelepçe uygulaması sayısı 501. Yani toplam 788 kelepçe kararı verilmiş, uygulanmış ve uygulanıyor. Bu noktadan hareketle, koruyucu önleyici tedbir kararlarının, kelepçe kararlarının sayısını arttırmaya gayret içinde olmamız gerektiğini düşünüyorum. Barıştırıp evlerine yollamak kolay bir yöntemdir ama görülüyor ki çözüm değil" ifadelerini kullandı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ise, aile içi şiddetin ve kadına yönelik şiddetin toplumun her kesimini ilgilendirdiğini söyledi. Tüm kurumların birlikte çalışması gerektiğini belirten Yanık, programa katılan hakim ve savcılardan koruma tedbirleri kapsamında verilen elektronik kelepçe kararının uygulanmasını istedi.
Bianet’in basından derlediği verilere göre ise öldürülen kadın sayısı 23 Kasım tarihine kadar, en az 285 kadın katledildi.

10 YILDA EN AZ 2 BİN 534 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ
2015 yılından bu yana yürütülen Medyaya Yansıyan Kadın Cinayetlerinin Haritalaması araştırması, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde son 10 yılın kadın cinayetlerini derledi.
Medyaya yansıyan kadın cinayetlerinin haritalama çalışması, Türkiye'de 2010-2020 yılları arasını kapsayan 10 yılda işlenen kadın cinayetlerinin detaylı bir veritabanını oluşturuyor. Kadincinayetleri.org adresi üzerinden yayınlanan interaktif haritalama çalışması, Türkiye'de 10 yılda en az 2 bin 534 kadının öldürüldüğünü ortaya koydu.
Verilere göre;
*Kadın cinayetleri il bazında en çok İstanbul'da, ilçe bazında Seyhan'da (Adana) yaşandı.
*Kadın cinayetlerinin bir numaralı faili kocaydı. Türkiye'de 10 yılda öldürülen 2534 kadının 1113'ünün faili kocasıydı.
*Her 5 kadın cinayetinden 1'i boşanma/ayrılık aşamasında gerçekleşti.
*Öldürülen her 5 kadından 1'i şiddet/ taciz mağduruydu.
*Şiddet gören her 10 kadından 6'sı güvenlik amaçlı korunma başvurusunda bulunmuştu.
*Kadın cinayetleri en çok evde ve ateşli silahla işlendi.

Fotoğraf: Evrensel


İlgili haberler
326 günde 285 kadın öldürüldü

1 Ocak 2021- 23 Kasım 2021 dönemindeki 326 günde en az 285 kadın katledildi, en az 711 kadına şiddet...

Kelebeklerin ömrü üç gün değildir

Mirabel Kardeşlerinden mücadelesinden bugüne... Mademki samuray kılıçlarıyla, sopalarla, tüfeklerle...

Kadıköy metrosunda bıçakla tehdit edilen Senanur:...

Tavşantepe metrosunda bıçaklı kişinin tehditler savurduğu kadın açıklamalarda bulundu.