Hozat'ta yaşanan cinsel istismara karşı açıklama: 'Failler gücünü siyasal iktidardan alıyor'
Dersim Kadın Platformu 9 yaşındaki kız çocuğunun, S.Y.’nin cinsel istismarını maruz kalmasına karşı Hozat'ta basın açıklaması yaptı.

Geçtiğimiz haftalarda Hozat ilçe merkezinde 9 yaşındaki kız çocuğu annesine, 4 yıl önce S.Y.’nin cinsel istismarına uğradığını anlattı. Ancak aile, çocuklarının durumu 'yanlış anladığını' düşündü. Çocuk, durumu okuldaki rehber öğretmenine de anlattı. Rehber öğretmen, tutanak tutarak durumu İl Emniyet Müdürlüğü'ne bildirdi. Bunun üzerine çocuk, Elâzığ Çocuk İzleme Merkezi'ne sevk edilip ifadesi alındı. Çocuğun ifadesi alındıktan sonra cinsel istismarın bir çocuğa yönelik değil, başka bir çocuğa yönelik olduğu da açığa çıktı. İfade işlemlerinin ardından gözaltına alınan fail S.Y., çıkarıldığı mahkemece ‘Çocuğun cinsel istismarı’ suçundan tutuklandı. Dersim Kadın Platformu konuya ilişkin Hozat'ta basın açıklaması yaptı.

Açıklamada platform adına konuşan Gönül Sonbahar bu olayın çocukların hem fizyolojik hem de psikolojik olarak çöküntüsüne sebebiyet verecek üst seviye bir istismar olduğunu söyleyerek "Bu istismarın suçlusu hem fail S.Y hem de yasalardır. Yasalardır çünkü failler gücünü yasalardan, cezasızlıktan, siyasi iktidarın söylem ve eylemlerinden alır. Bu nedenlerle de çocuğa yönelik her türlü istismar kadın cinayetleri gibi, kadına yönelik şiddet gibi politiktir. Bu hususta bizler çocuklara yönelik cinsel istismarın göz ardı edilmesinin, saklanmasının, meşrulaştırılmasının önüne geçmesi ve bütüncül bir yaklaşımla cinsel istismarı tamamen önlemesi gereken devleti, görevini yapmaya çağırıyoruz" dedi.

'GEREKLİ DÜZENLEMELER ACİLEN YAPILMALIDIR'

 Cinsel istismarın kaza, doğal afet, fıtrat, kader, kısmet, istisna, müstesna, tatsız bir olay şeklinde tanımlanmasının asla kabul edilemez olduğunu söyleyen Sonbahar "Devlet yükümlülüğünü yerine getirerek; çocuğa karşı istismar suçu işleyen tarikat, cemaat, bürokrat, her türlü kişi, kurum ve yapılarla ilgili cezasızlık politikasına derhal son vermeli cinsel istismarın yolunu açan yasal dayanakları ortadan kaldıracak gerekli düzenlemeleri acilen yapmalıdır" diye konuştu.

'SESSİZ KALMAYACAĞIZ'

Kamuoyu denetimi olmadan cinsel istismarın önlenemeyeceğini, sadece gizleneceğini söyleyen Sonbahar "Bu yüzden Hozat halkı ve bizler gerçekleşen cinsel istismar suçu karşısında sessiz kalmayacağız, üstünü örtmeyeceğiz. Çocuklarımıza cinsel istismarda bulunan her kim olursa olsun teşhir edeceğiz, gerekli cezayı alması için bu davanın peşini bırakmayacağız. Çocuklara bedenen yahut psikolojik olarak zarar verecek her türlü eylemin önünde bariyer olacağız, çocuklarımızı korunmaya muhtaç olduğu gerçeğinden hareketle isyanımızı büyüteceğiz, her ne pahasına olursa olsun onları tacizci ve tecavüzcülerden koruyacağız. Bu Hozat halkının ve bizlerin vicdani sorumluluğudur, görevidir" diye konuştu.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül