Helin Palandöken anması: Polisler o gün neredeydi?
4 yıl önce katledilen Helin Palandöken için mezarı başında anma gerçekleşti. Anmaya katılan kadınlar polis yoğunluğuna tepki gösterirken, 'Helin katledilirken neredeydiniz?' diye sordu.

İstanbul Pendik'te Güzelyalı semtinde okul çıkışında katledilen 17 yaşındaki lise öğrencisi Helin Palandöken’in ölümünün dördüncü yılında Aydınlı Köyü mezarlığında anma töreni düzenlendi.

Helin Palandöken’in anmasına ailesi, Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, Emek Partisi ve Emek Gençliği üyeleri de katıldı. Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, "Biz kadınları katledilen anlayışa karşı her gün yeniden mücadele etmeye devam edeceğiz. Omuz omuza vererek devam edeceğiz" diyerek mücadele ve dayanışma çağrısında bulundu.


'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANSAYDI HELİN YAŞIYOR OLURDU'

Pendik Güzelyalı'da 13 Ekim 2017 yılında okulunun önünde Mustafa Yetgin tarafında pompalı tüfekle katledilen 17 yaşındaki lise öğrencisi Helin Palandöken’in ölümünün 4. yılında mezarı başında bir anma gerçekleşti. Anmada konuşan Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan, "Bugün burada işçi Saadet'in kızı Helin’i anmak üzere Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği ve ailesi olarak buradayız. O günden bu yana yüz binlerce kadın, birçok genç kadın ve üniversite öğrencisi katledilmeye devam edildi. Biz kadınlar her gün isyandayız ve her gün kadın cinayetleri için sözümüzü söylemeye devam ediyoruz" dedi.

İstanbul sözleşmesinin uygulanması halinde Helin Palandöken’in şu an aramızda olabileceğine dikkat çeken Doğan, “Belki de bir doktor, bir mühendis, bir avukat olarak aramızda olacaktı. Şimdi de bugün burada Helin'i anarken az önce bir manzara ile karşılaştık. Sanki tüm İstanbul Emniyeti buraya toplanmış. O gün Helin'e kurşun sıkılırken acaba neredeydi o polisler? Acaba neredeydi o İstanbul teşkilatı? Helin aslında tweetleriyle çığlığını atmıştı. İsyanını dile getirmişti. Taciz edildiğini söylemişti. Ama neredeydi bu polisler? Neredeydi İstanbul teşkilatı? Neredeydi bu emniyet? Şu anda kız kardeşimizi anmak üzere mezarının başındayken, yeniden acılarımız tazelenirken onu korumayanlar bizden korkuyorlar. Bizden korkmaya devam etsinler. Çünkü isyanımız büyük! Çünkü derdimiz büyük! Her gün aramızdan yüzlerce kadın koparılarak alınıyor. Biz öldüren sevgi istemiyoruz! Biz kadınları katleden anlayışa karşı her gün yeniden mücadele etmeye devam edeceğiz. Omuz omuza vererek devam edeceğiz" diye belirtti.

'EMNİYET BENİM KIZIM ÖLDÜRÜLÜRKEN NEREDEYDİ?'

Gözyaşlarına hakim olmaya çalışan Helin'in babası Nihat Palandöken ise bugün kızının ölümünün 4. yılı olduğunu, mücadeleye etmeye devam edeceğini belirtti: “Ocağımıza ateş düştü. Ama maalesef siz de biliyorsunuz ki her gün kadınlar öldürülüyor. İnsanlar rahatça silahlara ulaşabiliyor. Kızımın katili yakalandığı zaman polisler katili elini kolunu sallayarak kelepçe takmadan götürdüler" dedi. Baba Palandöken de anma sırasında polislerin yoğunluğuna tepki gösterdi: “Bütün emniyet burada, hatta zırhlı araçlar bile. Servis dolusu polis neden mezar üstünde? Tuzla Emniyeti niye şimdi buradasınız? Neden o gün ters kelepçe takmadınız? Ama kadınlar meydana çıktığı zaman, kadınlar hakkını aradığı zaman ters kelepçe takıp götürdüklerini de gördük biz burada. Bugün kızım yaşamış olsaydı bugün son sınıf oluyordu, diploma getiriyordu bana. Kızımın bütün arkadaşları diploma alıyor. Ama benim kızım alamıyor."

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
4 yıl önce katledilen Helin Palandöken’i anılacak

13 Ekim 2017’de Pendik’te okul çıkışında Mustafa Yetgin tarafından pompalı tüfekle katledilen lise ö...

GÜNÜN BELLEĞİ: Helin Palandöken’i unutmayacağız...

Pendik’te okul çıkışında öldürülen lise öğrencisi Helin Palandöken’in ölümünün ikinci yılında ailesi...

GÜNÜN KAMPANYASI: Fatma Şengül ve Helin Palandöken...

Katledilen Helin Palandöken ve Fatma Şengül’ün ardından baba Nihat Palandöken ve Fatma Şengül’ün kız...