Fatma Elarslan’ın babası: 12 yaşındaki bir çocuk silah kullanabilir mi?
Şırnak'ta öldürülen ve ‘örgüt üyesi’ denilerek ölümüne dair soruşturma dosyası kapatılan Fatma Elarslan’ın babası Mehmet Elarslan, ‘12 yaşındaki bir çocuk silah kullanabilir mi’ diye sordu.

Şırnak’ın İdil ilçesinde 16 Şubat 2016’da ilan edilen sokağa çıkma yasağının devam ettiği sırada kendisinden haber alınamayan 13 yaşındaki Fatma Elarslan’ın, 7 Mart 2016’da cansız bedenine ulaşıldı. Yapılan otopsi işleminde ölümün ateşli silah yaralanması ve mühimmat patlaması sonucu aldığı yaralardan olduğu açıklandı. Şırnak Cumhuriyet Savcılığı tarafından “Kovuşturmaya yer olmadığı” yönünde karar verildi. Savcılık kararında gizli tanık ifadesine dayanarak, Fatman Elarslan’ın polisle çatışmaya girdiğini, “örgüt üyesi” olduğunu öne sürdü. 

Kararda şu ifadeler kullanıldı: “Güvenlik güçleri ile yapılan çatışmalara katıldığı, güvenlik güçlerine karşı silahlı faaliyet gösterdiği esnada güvenlik güçlerince öldürüldüğü değerlendirilmiştir.”

Baba Mehmet Elarslan

‘KIZIMIN SİLAH KULLANDIĞI KOCA BİR YALAN’

Mezopotamya Ajansına (MA) konuşan baba Mehmet Elarslan, kızının öğrenci olduğunu hatırlatarak, “Kızımın öğretmenleri ve müdürü vardı. Nasıl ‘terörist’ olabilir. Bu söylemleri asla kabul etmiyorum ve verilen kararı da kınıyorum. Kızım öldürüldüğünde daha 13 yaşına bile girmemişti. İlçede yasak başladı, 20 gün boyunca kızımı aradık ama bulamadık. Kızımı canlı ararken cenazesini Mardin Devlet Hastanesi morgunda buldum” dedi.

Elarslan, “12 yaşındaki çocuk nasıl silah kullanabilir ki? Buradan hakim ve savcılara soruyorum; 12 yaşındaki bir çocuk silah kullanabilir mi? Fiziksel olarak gücü yetmez. Dolayısıyla kızım için sarf ettikleri hiçbir sözü kabul etmiyorum. Eğer hakim ve savcıların 12 yaşındaki çocukları eline silah alıp ve silahı sıkabilirse, kurşun atabilirse, benim de kızım ateş etmiştir. Kızımın silah kullandığı ve ateş ettiği koca bir yalan. Kızım 7’nci sınıf öğrencisiydi. Nasıl ‘örgüt üyesi’ olabilir? Sanki dağlarda arayıp bulmuşlar ve öyle vurmuşlar. Kızım İdil’in sokak ve caddelerinde vuruldu. Kızım İdil’de öldürüldü. Adaletin yerini bulması için avukatımızla ve insan hakları örgütleriyle birlikte sonuna kadar bu davanın takipçisi olacağız” diye belirtti.

‘TERÖRLE MÜCADELE YASASI ÇOCUK CİNAYETİNDE KULLANILAMAZ’

Çocuk Hakları Uluslararası Ağı Yönetim Kurulu Üyesi Adem Arkadaş Thibert ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Terörle mücadele yasası çocuk cinayetinde kullanılamaz, yetişkinlerin derneklerine üye olma hakkı olmayan çocuklar terör örgütüne üyelikle suçlanamaz. Yargı sistemi terörle mücadelede insan haklarına saygılı olmakla yükümlü. Yasalar adaletsizlik için kullanılmaz...” dedi.

‘FAİLLER CEZASIZLIK ZIRHIYLA KORUNUYOR’

Diyarbakır Çocuk Hakları Merkezi, yaptığı açıkla mada şu ifadelere yer verdi: “Hukuk düzeninde yaşam hakkının istisnası bulunmamaktadır ve devletler şartlar ne olursa olsun yaşam hakkını korumakla yükümlüdür. Buna rağmen faili koruyan cezasızlık politikası pratikte yaygın bir hale getirilmiş ve yaşam hakkı ihlallerinin önü açılmıştır. Çocukları öldüren faillerin cezasızlık zırhıyla korunmasına müsaade etmiyoruz. Fatma'nın failleri derhal bulunmalı ve cezalandırılmalıdır.”

‘ÇOCUKLAR TERÖR ÖRGÜTÜNE ÜYELİKLE SUÇLANAMAZ’

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi ile Çocuk Hakları Uluslararası Ağı Yönetim Kurulu üyesi Adem Arkadaş Thibert de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Terörle mücadele yasası çocuk cinayetinde kullanılamaz, yetişkinlerin derneklerine üye olma hakkı olmayan çocuklar terör örgütüne üyelikle suçlanamaz. Yargı sistemi terörle mücadelede insan haklarına saygılı olmakla yükümlü. Yasalar adaletsizlik için kullanılmaz..." ifadelerini kullandı.


İlgili haberler
İçişleri Bakanlığı Gülistan Doku’yu arama çalışmal...

Dersim’de şüpheli şekilde kaybolan ve 184 gündür kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku’yu arama...

Emniyet Genel Müdürlüğü: Nadira Kadirova soruşturm...

AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde şüpheli şekilde ölen Nadira Kadirova’ya ilişkin Emniy...

Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde kadına silah...

Bir erkek sevgilisini Beyoğlu İlçe Emniyet müdürlüğü önünde silahla vurdu. Olayda saldırgan gözaltın...