Eskişehirli kadınlar: Bu düzene karşı insanca yaşamı mücadelemizle kuracağız
Eskişehir Demokratik Kadın Platformunun çağrısıyla ESPARK önünde bir araya gelen kadınlar Adalar Migros önüne yürüdü.

Eskişehir’de kadınlar Eskişehir Demokratik Kadın Platformunun (EDKP) çağrısı ile ESPARK önünde bir araya geldi. Buradan sloganlarla Adalar MİGROS önüne yürüyen kadınlar, taleplerinin yazdığı dövizler taşıdı.

Adalar MİGROS önünde kadınlar adına basın metnini Özlem Bahçeci okudu. 8 Mart’ın tarihine değinen Bahçeci, kadınların direnişinin 166 yıl sonra Eskişehir’de ve tüm dünyada sürdüğünün altını çizdi.

Hakları ve hayatları için mücadele ettiklerini belirten Bahçeci, 8 Mart’ın Türkiye’nin 11 kentini vuran ve 50 bine yakın yurttaşın can verdiği depremin gölgesinde gerçekleştiğini vurguladı. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın depremin üçüncü günü deprem bölgesinde kurduğu “Olanlar hep oldu, bunlar kader planının içinde olan şeyler” sözüne değinen Bahçeci, “Deprem, kaderle açıklanamaz! Yol yapmakla, hastane yapmakla, havaalanı yapmakla, şehirleri betona yığmakla övünen iktidarın yolları çöktü, binaları yıkıldı! Yaşadığımız kader planı değil rant düzenidir! Depremde yıkılmayacak, dirençli şehirler yapmak, bilime kulak vermekle mümkün. Oysa bir deprem ülkesi olan ülkemizde şehirler hep rant, yolsuzluk, rüşvet çarkı üzerinden inşa edildi. Tek adam rejiminin hantallaştırdığı devlet aygıtı depreme çok geç müdahale etti, yardım sağlama görevi olan Kızılay AHBAP’a, Eczacılar Birliğine çadır sattı. Ülkenin başına gelen bu felaketin sorumlusu önlem almayan, göz yuman, rant uğruna insan hayatını hiçe sayan iktidar ve sermayedarlardır! Yaşanan ölümlerin ve yıkımın sorumluları derhal istifa etmelidir. Buradan sesleniyoruz: Bizi mahkum etmeye çalıştığınız bu enkazdan kadınların dayanışmasıyla özgür ve eşit bir dünya kurarak kurtulacağız!” dedi.

KADINLAR DEPREM SONRASINDA İYİCE MÜLKSÜZLEŞİP YOKSULLAŞTI

Depremin en yıkıcı etkilerini kadınların, LGBTİ'lerin ve çocukların yaşadığını kaydeden Bahçeci, kadınların kalacak yer bulamadığını, soğuk, açlık, güvenlik gibi sorunlarla mücadele etmek zorunda bırakıldığını söyledi. Depremde evi ağır hasar aldığı için boşandığı erkeğin evine dönmek zorunda kalan Alev Altun’un uyuduğu sırada boşandığı erkeğin saldırısına uğradığını hatırlatan Bahçeci, şöyle devam etti:

“Kadınlara güvenli alan sağlayamayan, cezasızlık politikalarıyla erkekleri cesaretlendiren iktidar, kadına yönelik şiddetin ve cinayetlerin sorumlusudur! Zaten yoksullukla mücadele eden kadınlar deprem sonrasında iyice mülksüzleşip, yoksullaştı. Depremde hasar görmeyen iş yerlerinde işçiler depremden birkaç gün sonra işe çağrıldı, gitmeyenler işten atılmakla tehdit edildi! Kadınları yoksulluğa hapsetmek isteyen bu düzene karşı insanca çalışma koşullarını kurana kadar mücadele edeceğiz!”

Mültecilerin yardım dağıtımı konusunda ayrımcılığa maruz bırakıldığını dile getiren Bahçeci, mültecilerin yardım istemekten çekinir hale getirildiğini söyledi. Bahçeci, “Mülteci kadınlar deprem bölgesinde şiddete ve yoksulluğa mahkum edilmek isteniyor. Bizler Eskişehir sokakların söylemeye devam edeceğiz: Mülteci kadınlar kız kardeşlerimizdir!” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
8 MART 2023 | Dayanışmayla ayaktayız, örgütlenerek...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ülkenin dört bir yanında kadınlar rant düzeninin yarattığı yık...

8 Mart 2023 | Deprem bölgelerinde kadınlar yaşamı...

Maraş merkezli depremin etkilediği 11 ilde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlar bir araday...

Karadeniz’de 8 Mart 2023 | 'Depremzedelerle dayanı...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Karadeniz’de de pek çok ilde kadınların yoğun katılımı ile kutland...