Eskişehir Ekmek ve Gül buluşması: İşçi direnişleri umut oldu
Eskişehir Ekmek ve Gül okuru kadınlar: Çalışma koşullarımız zorlaşır, haklarımız gasbedilir, açlık ve yoksullukla sınanırken yan yana gelmekten ve direnmekten başka çaremiz yok!

Eskişehir’de Ekmek ve Gül okurları 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü öncesinde “Gücümüz birliğimiz, Birlikte kazanacağız” demek için kahvaltıda buluştu. Yaklaşık 40 kadının bir araya geldiği kahvaltıda Ekmek ve Gül’ün hazırladığı “Özgür, eşit, şiddetsiz bir yaşam bizimle mümkün” sinevizyonu izlendikten sonra kadınlar 8 Mart’a ve kadınların her alandaki öznel deneyimlerine dair sohbet etti.

8 Mart’ı var eden 165 yıl önceki koşulların bugün de birtakım benzerlikler ve farklılıklarla yaşamaya devam ettiğini belirten bir ekmek ve gül okuru, “Her 8 Mart öncesi geçen yıldan bu yıla neler oldu neler yaşadık diye durup düşünürüz. Bu senenin belki en umut verici tarafı birkaç aydır memleketin birçok yerinde patlak veren ve kazanımlarla da sonuçlanan işçi direnişleri ve kadınların da bu direnişlerin en önünde yer alması oldu. Çalışma koşullarımız her geçen gün zorlaşırken, her güne yeni zamlarla uyanırken, artık temel ihtiyaçlarımıza bile ulaşmak için daha fazla çaba sarf etmemiz gerekirken, yıllarca mücadelelerimizle kazandığımız haklarımız yoğun bir saldırı altındayken mücadele etmekten, yan yana gelmekten ve direnmekten başka çaremiz yok” dedi.

METAL İŞÇİSİ BİR KADIN: DOYA DOYA YAŞAMAK İSTİYORUZ

Metal işçisi bir kadın ise; “Patronlar bizi sonuna kadar sömürmenin yolunu bir şekilde buluyorlar. Nefes almak imkansız hale geldi bu koşullarda. Hayat zor ama mücadeleden de vazgeçmeyeceğiz” dedi. Arkasından söz alan Çiğdem; “Dün çıkan dergimizi okuyarak geldim, evde biraz çalıştım. Mamak’ta belediye işçileri talepleri sorulunca şaşırmışlar mesela. Vallahi ben de şaşırırdım bana sorsalar. Taleplerim o kadar çok ki, hangisini sayayım? Artık sadece karnımızı doyurmak için çalışmaktan ibaret olmuş yaşamak. O da bir gün aç bir gün tok. Doya doya yaşamak istiyoruz elbette. İyi ki Ekmek ve Gül var diyorum ama, dergimizde yazılanları okudukça, kadınların mücadelelerini gördükçe umutlanıyorum ben de” diyerek hislerini paylaştı.

Avukat Heval Yıldız Karasu ise iktidarın nafaka hakkının gaspına kalktığını ve kadınların nafaka hakkından vazgeçemeyeceğini anlatı.

Evrensel gazetesinin 900 günden fazla bir süredir basın ilan kurumundan ilan alamadığının da konuşulduğu kahvaltıda, kadınlar; “Dergimizden de gazetemizden de vazgeçmeyeceğiz” dedi.


Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Adana Ekmek ve Gül Grubu kadınları buluşturdu

Adana'da Ekmek ve Gül Grubunun düzenlediği 8 Mart etkinliğinde onlarca kadın bir araya geldi. Etkinl...

Eyüp Ekmek ve Gül Grubu: Eşit, özgür, şiddetsiz bi...

Karadolap Parkı’nda stant açan ve kadınlara seslenen Eyüp Ekmek ve Gül Grubu, Kadıköy’de gerçekleşec...

Çanakkale Ekmek ve Gül çağrısıyla kadınlar kahvalt...

Çanakkale Ekmek ve Gül’ün çağrısıyla kadınlar 8 Mart öncesi kahvaltıda bir araya gelerek taleplerini...