Ekonomik krizin yükü artıyor öğrenciler okulu terk etmek zorunda kalıyor
Eğitim Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay, ekonomik kriz nedeniyle okulları terk eden öğrencilerin sayısında artış olduğunu belirterek, bu duruma karşı herhangi bir adımın atılmadığını söyledi.

Okul öncesi ve birinci sınıflar için uyum eğitiminin tamamlanmasının ardından milyonlarca öğrenci ve öğretmen için ilk ders zili 12 Eylül'de çaldı.

Derinleşen ekonomik kriz nedeniyle kırtasiye ürünlerine yapılan fahiş zamlar, servis ücretlerindeki artış,  gıda fiyatlarındaki artış çocuklarını okula gönderen aileleri zora soktu. MA'dan Cengiz Özbasar'a konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Van Şube Başkanı Murat Atabay, kriz derinleştikçe okulu terk eden öğrencilerin sayısında artış yaşandığını aktardı.

YETKİLİ KURUMLARIN TEDBİRİ DE YOK VERİ PAYLAŞIMI DA
Öğrencilerin okulu terk etmek zorunda kalmasının ortaöğretimde daha çok kendini gösterdiğini belirten Atabay, "Ya ekonomik koşullardan kaynaklı ya da Türkiye'deki adalet ve demokrasi sisteminden kaynaklı okul terk oranında ciddi artış var” dedi. Konuyla ilgili resmi kurumlardan bilgi talep ettiklerini ancak herhangi bir dönüş yapılmadığını kaydeden Atabay, "Yetkili resmi kurumların okul terk ile ilgili çok bir tedbiri yok. Onların için çok problem de değil. Çocukların okullardan alınarak çalışmaları onlar için sorun değil. Çocukların okullardan alınarak, dini vakıflara verilmesine yönelik bir tedbirleri olmadığı gibi çok ciddi destekleri var. Bunun bilinçli bir politika olduğunu düşünüyoruz. Yoksa okullar üzerinden bunun verilerini oluşturmak çok zor bir durum değil” şeklinde konuştu.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Van Şube Başkanı Murat Atabay | Fotoğraf: MA

'ÖĞRENCİLER NİTELİKLİ BESLENEMİYOR'
Atabay, "Okullar açıldı ancak çok sayıda veli, öğrencilerin eğitim masraflarını daha karşılayamadı. Eğitim harcamaları insanların karşılayamayacağı düzeye gelmiş. Bu yeni eğitim-öğretim yılında en önemli sorunlardan bir diğeri ise, okullara gönderilen öğrencilerin beslenme sorunu. Hem taşımalı hem de pansiyonlarda kalan öğrenciler nitelikli beslenemiyorlar" dedi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından okullara ayrılan bütçelere değinen Atabay, MEB’in okullardaki eksikleri öğretmen ve aileler üzerinden karşılamaya çalıştığını söyledi. 
DEMOKRATİK VE BİLİMSEL EĞİTİM

Tüm yaşanan sorunlara karşı demokratik ve bilimsel eğitim modelini savunduklarını ifade eden Atabay, şöyle devam etti: "Siyasi iktidarın belirlemediği, kendi iç işleyişini sağlayan bir eğitimden yanayız. Nitelikli bir eğitim talebimiz var. Nitelikten kastımız müfredat içinin şişirilmediği, çocuklara hitap eden, onların pedagojik olarak gelişimine katkı sağlayacak bir eğitim modeli. Eğitimin tamamen ücretsiz sağlanması gerektiğini savunuyoruz. Eğitim, içine dernekler, vakıflar, Diyanet İşleri Bakanlığı’nın gireceği bir alan olmaması lazım. Laik bir eğitimi savunuyoruz. Özellikle bölgemizde anadilde bir eğitim hakkını savunuyoruz. Çocukların bu noktada özgüvenlerini yitirmesine, gelişimleri önünde engel olan resmi dil üzerinden verilen eğitimin kaldırılarak, her çocuğun kendi anadilinde eğitim göreceği bir eğitim modeli talebimiz var.”

Kaynak: MA

Fotoğraf: Pexels

İlgili haberler
Beslenme çantasında ıslatılmış bayat simit var

Artan yoksulluk gelişim çağındaki çocukları vuruyor. Fırınların ücretsiz verdiği bayat, taşlaşmış si...

Yoksulluk artarken çocukların beslenmeleri nasıl d...

‘Kalitesiz paketli gıdaların içeriğindeki koruyucu maddeler nedeni ile çocuklar hiperaktivite bozukl...

'En azından doktora gidebilmek, sağlıklı beslenebi...

Çocukluğundan beri yoksulluğun, şiddetin en ağır yüzünü yaşamış Cennet, çocuklarıyla daha iyi bir ha...